Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η ανάπαυλα του πολεμιστή - Της Τασούλας Καραϊσκάκη

Αρχική | Απόψεις | Η ανάπαυλα του πολεμιστή - Της Τασούλας Καραϊσκάκη

«Στη μάχη που είναι η ζωή, δεν βλέπεις πάντα τ’ άρματα». Ο έγχρωμος θόρυβος του θέρους καλύπτει τις φωνές για έναν γκρίζο χειμώνα – τον σκοτεινότερο, ως λέγεται, μεταπολεμικά στην Ευρώπη. Οι ζεστές ημέρες εμποδίζουν τα κακά νέα να ρουφήξουν την ηδύτητα της αποσυμπίεσης, της κανονικότητας τη χαρά. Ακόμη και η Χριστίνα, που πούλησε το αυτοκίνητό της για να εξοφλήσει το ρεύμα, προσώρας σκέφτεται μόνο το ταξίδι στο νησί με τα χρήματα του Power Pass, όχι τα σαρωτικά απόνερα των πολλαπλών πεδίων του πολέμου.

Αυτά τα δέχονται προς στιγμήν μόνο οι κυβερνήσεις που διαγκωνίζονται για τα μεγαλύτερα δυνατά φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τους επιπλέον τερματικούς σταθμούς LNG. Σπεύδουν να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια άνθρακα βάζοντας κατά μέρος τις κατά της κλιματικής αλλαγής καλές προθέσεις, να κρατήσουν ανοιχτούς τους προς παροπλισμό πυρηνικούς σταθμούς. Αν η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες του Nord Stream 1, ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι ακόμη ακριβότερος από τον προηγούμενο, κατά 65% σύμφωνα με την Goldman Sachs. Στη Γερμανία κατά 71%-200%· η γερμανική ένωση εταιρειών ακινήτων GdW υπολογίζει ότι μια τετραμελής οικογένεια θα πληρώσει φέτος για ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση έως 3.800 ευρώ περισσότερα από πέρυσι. Αφού θα έχει κάνει τεράστια εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας, μεγάλες θυσίες στην καθημερινή βολή. Οι Γερμανοί αγοράζουν καυσόξυλα, πέλετ, άνθρακα, φιάλες υγραερίου, όμως τα τζάκια και οι σόμπες εκτιμάται ότι δεν θα μειώσουν το προϋπολογισμένο επιπλέον κόστος. Η εικόνα των γερμανικών πόλεων διαγράφεται θλιβερή. Πιο ψυχρά σπίτια, γραφεία, υπηρεσίες, καφενεία και εστιατόρια, χαμηλός φωτισμός στους δρόμους, σχολεία και γυμναστήρια χωρίς ζεστό νερό, κλειστές πισίνες, σκοτεινά ιστορικά κτίρια. Στην Ελλάδα ίσως ξαναρχίσει στις πολυκατοικίες ο πόλεμος των κοινοχρήστων, ίσως σκεπάσει και πάλι τη βραδινή πόλη το πνιγηρό νέφος. Η κοινωνική ειρήνη θα δοκιμαστεί. Δεν είναι μόνο η ενέργεια. Το φυσικό αέριο, το σημαντικότερο εμπόρευμα στον κόσμο, επιταχύνει δραματικά τον πληθωρισμό, προκαλεί ντόμινο αναταράξεων στις αγορές, εκτινάσσει τις τιμές. Θα είναι δύσκολο για τις κυβερνήσεις να απορροφήσουν τη χιονοστιβάδα του ακριβού βίου.

Ομως εμείς οι κυβερνώμενοι κρατάμε το μπερδεμένο ζεματιστό κουβάρι ακόμη κρυμμένο πίσω από την πόρτα. Η ανάπαυλα του πολεμιστή. Αλλωστε γνωρίζουμε· είμαστε ήδη όλοι εντός του μέλλοντός μας.

Η Καθημερινή

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ένα δάκρυ για τη Νίκη

01 Ιουνίου 2023, 16:59
Η Νίκη δεν υπάρχει πια. Η Νίκη πέθανε. Τα πελώρια θλιμμένα μάτια της έκλεισαν ...

Στην εποχή του Kασσελάκη - Του Κώστα Γιαννακίδη

18 Σεπτεμβρίου 2023, 17:13
 Ο Κασσελάκης εμφανίστηκε στη σκηνή του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε ακόμα και την Αχτσιόγλου να ...

Ενα μεγάλο ταμπού της Μεταπολίτευσης έσπασε - Του Αλέξη Παπαχελά

18 Σεπτεμβρίου 2023, 16:56
Ενα από τα μεγάλα ταμπού της Μεταπολίτευσης ήταν ο στρατός. Το τίμημα που πλήρωσαν ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ένα δάκρυ για τη Νίκη

    Η Νίκη δεν υπάρχει πια. Η Νίκη πέθανε. Τα πελώρια θλιμμένα μάτια της έκλεισαν για πάντα, το βασανισμένο βλέμμα της όμως θα μείνει εδώ, γεμάτο απορία, να μας στοιχειώνει, να μας στήνει στα πέντε μέτρα. Αν δεν ήταν ένα τόσο αθώο και άκακο πλασματάκι, θα μπορούσε να μας καταριέται. Όμως η Νίκη δεν είχε μάθει να κρατά κακία, το μόνο ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0