Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η ανάπαυλα του πολεμιστή - Της Τασούλας Καραϊσκάκη

Αρχική | Απόψεις | Η ανάπαυλα του πολεμιστή - Της Τασούλας Καραϊσκάκη

«Στη μάχη που είναι η ζωή, δεν βλέπεις πάντα τ’ άρματα». Ο έγχρωμος θόρυβος του θέρους καλύπτει τις φωνές για έναν γκρίζο χειμώνα – τον σκοτεινότερο, ως λέγεται, μεταπολεμικά στην Ευρώπη. Οι ζεστές ημέρες εμποδίζουν τα κακά νέα να ρουφήξουν την ηδύτητα της αποσυμπίεσης, της κανονικότητας τη χαρά. Ακόμη και η Χριστίνα, που πούλησε το αυτοκίνητό της για να εξοφλήσει το ρεύμα, προσώρας σκέφτεται μόνο το ταξίδι στο νησί με τα χρήματα του Power Pass, όχι τα σαρωτικά απόνερα των πολλαπλών πεδίων του πολέμου.

Αυτά τα δέχονται προς στιγμήν μόνο οι κυβερνήσεις που διαγκωνίζονται για τα μεγαλύτερα δυνατά φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τους επιπλέον τερματικούς σταθμούς LNG. Σπεύδουν να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια άνθρακα βάζοντας κατά μέρος τις κατά της κλιματικής αλλαγής καλές προθέσεις, να κρατήσουν ανοιχτούς τους προς παροπλισμό πυρηνικούς σταθμούς. Αν η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες του Nord Stream 1, ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι ακόμη ακριβότερος από τον προηγούμενο, κατά 65% σύμφωνα με την Goldman Sachs. Στη Γερμανία κατά 71%-200%· η γερμανική ένωση εταιρειών ακινήτων GdW υπολογίζει ότι μια τετραμελής οικογένεια θα πληρώσει φέτος για ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση έως 3.800 ευρώ περισσότερα από πέρυσι. Αφού θα έχει κάνει τεράστια εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας, μεγάλες θυσίες στην καθημερινή βολή. Οι Γερμανοί αγοράζουν καυσόξυλα, πέλετ, άνθρακα, φιάλες υγραερίου, όμως τα τζάκια και οι σόμπες εκτιμάται ότι δεν θα μειώσουν το προϋπολογισμένο επιπλέον κόστος. Η εικόνα των γερμανικών πόλεων διαγράφεται θλιβερή. Πιο ψυχρά σπίτια, γραφεία, υπηρεσίες, καφενεία και εστιατόρια, χαμηλός φωτισμός στους δρόμους, σχολεία και γυμναστήρια χωρίς ζεστό νερό, κλειστές πισίνες, σκοτεινά ιστορικά κτίρια. Στην Ελλάδα ίσως ξαναρχίσει στις πολυκατοικίες ο πόλεμος των κοινοχρήστων, ίσως σκεπάσει και πάλι τη βραδινή πόλη το πνιγηρό νέφος. Η κοινωνική ειρήνη θα δοκιμαστεί. Δεν είναι μόνο η ενέργεια. Το φυσικό αέριο, το σημαντικότερο εμπόρευμα στον κόσμο, επιταχύνει δραματικά τον πληθωρισμό, προκαλεί ντόμινο αναταράξεων στις αγορές, εκτινάσσει τις τιμές. Θα είναι δύσκολο για τις κυβερνήσεις να απορροφήσουν τη χιονοστιβάδα του ακριβού βίου.

Ομως εμείς οι κυβερνώμενοι κρατάμε το μπερδεμένο ζεματιστό κουβάρι ακόμη κρυμμένο πίσω από την πόρτα. Η ανάπαυλα του πολεμιστή. Αλλωστε γνωρίζουμε· είμαστε ήδη όλοι εντός του μέλλοντός μας.

Η Καθημερινή

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ποιος θυμάται την Ασπασία;

19 Απριλίου 2024, 21:50
«Σκοτώνω την κόρη μας για να μη γίνει σαν και εσένα. Κανονικά θα έπρεπε ...

Πόσες «Χαλκίδες» αντέχουμε; - Της Ρέας Βιτάλη

24 Μαϊου 2024, 21:42
  Σίγουρα είναι μια, έστω στιγμιαία, χαρά η σύλληψη των εφοριακών. Ενα «Μπράβο» εκ ...

Οι παραδοξότητες των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ - Του Χρήστου Μπουσιούτα

30 Απριλίου 2024, 22:49
Είναι γεγονός ότι θύματα πολιτικών τσαρλατάνων έχουμε πέσει αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0