Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Το «παράδειγμα του Ισραήλ» - Του Αλέξη Παπαχελά

Αρχική | Απόψεις | Το «παράδειγμα του Ισραήλ» - Του Αλέξη Παπαχελά
image

Η «μάχη όλων των μαχών» έχει ήδη αρχίσει στο Κογκρέσο για τα τουρκικά F-16. Δεν θα είναι εύκολη. Η Αγκυρα έχει κάνει ό,τι μπορεί για να χάσει τα παραδοσιακά ερείσματά της στην Ουάσιγκτον, αλλά συνεχίζει να έχει ισχυρούς υποστηρικτές. Στο βαθύ αμερικανικό κράτος είναι πολλοί οι αξιωματούχοι που θεωρούν ότι ο κίνδυνος να «χαθεί» η Τουρκία για τη Δύση είναι μεγάλος. Αυτό φάνηκε και πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όταν έδωσαν μάχη για να την υποβαθμίσουν με το επιχείρημα ότι θα «θυμώσει ο Ερντογάν». Είναι εντυπωσιακό ότι σε χαμηλές –αλλά κρίσιμες– θέσεις υπηρετούν σήμερα άνθρωποι που θυμούνται ακόμη τον αντιαμερικανισμό του Ανδρέα Παπανδρέου και χαρακτηρίζουν αναξιόπιστη σύμμαχο την Ελλάδα. Για αυτούς, η συμπεριφορά της Τουρκίας είτε με τους S-400 είτε με τη συμμαχία με το Ιράν είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Η Τουρκία πληρώνει ακριβά για τις δραστηριότητες λόμπι στις ΗΠΑ. Εχασε όμως τη στήριξη του φιλοϊσραηλινού λόμπι, που ήταν ο σημαντικότερος σύμμαχός της. Το λόμπι αυτό δεν είναι ενιαίο. Κάποια στελέχη του θα σταθούν απέναντι στην Αγκυρα. Αλλα, πιθανώς με τη σύμφωνη γνώμη της ισραηλινής κυβέρνησης, να υιοθετήσουν μία ουδέτερη στάση. Και μετά θα έχουμε την αμερικανική πολεμική βιομηχανία, που δεν θέλει να χάσει την Τουρκία από πελάτη.

Στόχος της Ελλάδας είναι να επιβληθεί ισορροπία δυνάμεων σε μία κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η χώρα θα κάνει άλματα στις αμυντικές της δυνατότητες.

Η Ελλάδα έχει παίξει καλά τα χαρτιά της. Η επίσκεψη Μητσοτάκη, η ενεργοποίηση του ελληνοαμερικανικού λόμπι έπειτα από χρόνια, οι συχνές επισκέψεις μελών του Κογκρέσου στην Αθήνα, ο πολύτιμος ρόλος του Μενέντεζ, είναι όλοι παράγοντες που ισχυροποίησαν τη θέση της χώρας.

Η μάχη θα είναι αμφίρροπη. Η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να έχει και plan b, αν κρίνει ότι χρειάζεται. Στόχος είναι να επιβληθεί ισορροπία δυνάμεων σε μία κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η Ελλάδα θα κάνει άλματα στις αμυντικές της δυνατότητες. Υπάρχουν τεχνικοί και διπλωματικοί τρόποι, όπως έχουν γράψει έγκυροι αναλυτές στην «Κ», να εξασφαλιστεί ένα ποιοτικό πλεονέκτημα για την ελληνική αεροπορία. Με άλλα λόγια, να ακολουθηθεί το «παράδειγμα του Ισραήλ», στο οποίο δίνεται πάντοτε ισχυρό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών – πελατών της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας.

Η Καθημερινή

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ένα δάκρυ για τη Νίκη

01 Ιουνίου 2023, 16:59
Η Νίκη δεν υπάρχει πια. Η Νίκη πέθανε. Τα πελώρια θλιμμένα μάτια της έκλεισαν ...

Στην εποχή του Kασσελάκη - Του Κώστα Γιαννακίδη

18 Σεπτεμβρίου 2023, 17:13
 Ο Κασσελάκης εμφανίστηκε στη σκηνή του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε ακόμα και την Αχτσιόγλου να ...

Η σιωπή του κάμπου - Της Ρέας Βιτάλη

09 Σεπτεμβρίου 2023, 23:18
 Η λάσπη κατάπιε όχι μόνο ανθρώπους αλλά βίους ανθρώπων. Το «Πού θα πάω;» είναι ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ένα δάκρυ για τη Νίκη

    Η Νίκη δεν υπάρχει πια. Η Νίκη πέθανε. Τα πελώρια θλιμμένα μάτια της έκλεισαν για πάντα, το βασανισμένο βλέμμα της όμως θα μείνει εδώ, γεμάτο απορία, να μας στοιχειώνει, να μας στήνει στα πέντε μέτρα. Αν δεν ήταν ένα τόσο αθώο και άκακο πλασματάκι, θα μπορούσε να μας καταριέται. Όμως η Νίκη δεν είχε μάθει να κρατά κακία, το μόνο ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0