Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Πληθωρισμός στην Ευρωζώνη: Νέο αρνητικό ρεκόρ 25 ετών με πίεση από ενέργεια και τρόφιμα

Αρχική | Οικονομία | Πληθωρισμός στην Ευρωζώνη: Νέο αρνητικό ρεκόρ 25 ετών με πίεση από ενέργεια και τρόφιμα

Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997, με τις τιμές της ενέργειας να έχουν αυξηθεί κατά 39,7%, ενώ οι τιμές των τροφίμων κατά 9,8% και των άλλων αγαθών κατά 4,5%.

 

Γιούλα Ζαχιώτη

Νέο αρνητικό ρεκόρ σπάει τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εξαιτίας των παρατεταμένων τιμών στην ενέργεια και σε βασικά προϊόντα.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις 19 χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 8,9% τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση από 8,6% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997, με τις τιμές της ενέργειας να έχουν αυξηθεί κατά 39,7%, ενώ οι τιμές των τροφίμων κατά 9,8% και των άλλων αγαθών κατά 4,5%.

Η ενέργεια παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι» καθώς έχει την ισχυρότερη συμβολή στη διαμόρφωση των τιμών με αυξηση 39,7% από το 42% τον Ιούνιο.

Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός, με αύξηση 9,8% από το 8,9% τον Ιούνιο, ενώ τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά αυξήθηκαν 4,5% από το 4,3% τον Ιούνιο και οι υπηρεσίες 3,7% σε σχέση με το 3,4% τον Ιούνιο.

 

Στο 11,5% στην Ελλάδα

Οριακή πτώση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 11,5% από το 11,6% του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η οικονομία της ευρωζώνης, αναπτύχθηκε από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο,κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και 4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων η οικονομία συρρικνώνεται για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, αυξάνοντας τους φόβους για ύφεση με τον πληθωρισμό να σπάει αρνητικά ρεκορ 40 ετών.

Ωστόσο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η ισχυρή αγορά εργασίας και η χαμηλή ανεργία κρατά τις ΗΠΑ, προς το παρόν, μακρυά από την ύφεση αμ και οικονομολόγοι της Fed εκφράζουν φόβους οτι μια οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ ενδέχεται να ξεκινήσει στο τέλος του 2022 και αρχές του 2023 όπως και στην Ευρώπη.

 

Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων

Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουρανία έχει εκτινάξει, τις τιμές της ενέργειας στα ύψη συμπαρασύροντας τον πληθωρισμός σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρωζώνη.

Η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα, μετά τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό αύξησε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά σε 11 χρόνια κατά μισή μονάδα πάνω από το αναμενόμενο. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ακολουθήσει και νέα αύξηση.

The Huffington Post

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η ταυτότητα των νέων επενδυτών

18 Σεπτεμβρίου 2023, 16:38
 – Με ποια κριτήρια επιλέγουν τράπεζες   Fidelity, BlackRock, Wellington και επενδυτικά Ταμεία, κρατικά και ιδιωτικού ...

Φον Ντερ Λάιεν: 2,25 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από την ΕΕ

12 Σεπτεμβρίου 2023, 15:01
- Κ. Μητσοτάκης: Το ταχύτερο θα φτάσουν οι ευρωπαϊκοί πόροι     Φωτό: Pixabay.com  Θα είμαστε γρήγοροι και ...

Ανυπολόγιστο πλήγμα για θεσσαλικές επιχειρήσεις - Οι εκτιμήσεις Σκρέκα

10 Σεπτεμβρίου 2023, 16:50
 Σκρέκας: Ο αριθμός των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία δεν μπορεί να εκτιμηθεί ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ένα δάκρυ για τη Νίκη

    Η Νίκη δεν υπάρχει πια. Η Νίκη πέθανε. Τα πελώρια θλιμμένα μάτια της έκλεισαν για πάντα, το βασανισμένο βλέμμα της όμως θα μείνει εδώ, γεμάτο απορία, να μας στοιχειώνει, να μας στήνει στα πέντε μέτρα. Αν δεν ήταν ένα τόσο αθώο και άκακο πλασματάκι, θα μπορούσε να μας καταριέται. Όμως η Νίκη δεν είχε μάθει να κρατά κακία, το μόνο ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0