Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: «Χιονοστιβάδα» οι καταγγελίες για κακοποίηση ασθενών

Αρχική | Υγεία | Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: «Χιονοστιβάδα» οι καταγγελίες για κακοποίηση ασθενών

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Συντάκτης

  

- Σοκάρουν οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Νέες καταγγελίες για κακοποιητική και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά από εργαζόμενους στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» σε βάρος ασθενών φέρνει στη δημοσιότητα το ethnos.gr. Συγγενείς ασθενών υποστηρίζουν ότι εργαζόμενοι άφηναν για πάρα πολλές ώρες ηλικιωμένους δεμένους στην κλίνη τους, χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος γι’ αυτό, καθώς και ότι αδιαφορούσαν να βοηθήσουν ανήμπορους από την ασθένεια ανθρώπους, ακόμα και να τους βρέξουν λίγο τα χείλη ή να τους τακτοποιήσουν στο κρεβάτι τους, όταν παραλίγο να πέσουν από αυτό.

Τον «ασκό του Αιόλου άνοιξε η καταγγελία του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη ότι στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» εργαζόμενοι έδεσαν στο κρεβάτι τον ασθενή πατέρα του, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, προκαλώντας του μώλωπες και δημιουργώντας του μεγάλη αναστάτωση, με κίνδυνο να χάσει και τη ζωή του, αφού πάσχει και από καρδιά. Η συγκεκριμένη καταγγελία, εκτός από τη παρέμβαση εισαγγελέα, άνοιξε τα στόματα και άλλων ανθρώπων, οι οποίοι, όπως καταγγέλλουν, είδαν τους ασθενείς – συγγενείς τους να κακοποιούνται από εργαζόμενους του εν λόγω νοσηλευτικού ιδρύματος.

 Μάλιστα, μιλώντας στο ethnos.gr ο Νίκος Ασλανίδης τονίζει ότι, μετά τη δημοσιοποίηση της δικής του υπόθεσης, συνολικά 37 άτομα του μίλησαν για αντίστοιχες περιπτώσεις που αντιμετώπισαν συγγενείς τους σε νοσοκομεία της χώρας, με τις 17 από αυτές να αφορούν το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

Το ethnos.gr απευθύνθηκε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», προκειμένου να πάρει μία απάντηση για τις καταγγελίες, ωστόσο, δε θέλησε κάποιος αρμόδιος να σχολιάσει κάτι. Μας παρέπεμψαν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη 30 Αυγούστου για την υπόθεση Ασλανίδη.

 

«Αν δεν πήγαινα, δε θα ήταν ζωντανός»

Πολύ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που καταγγέλλει στο ethnos.gr η κ. Σοφία Πολλαετίδου, η οποία είναι σήμερα κάτοικος Στοκχόλμης και στο παρελθόν έχει σπουδάσει νοσηλεύτρια. Όπως αναφέρει, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» εργαζόμενοι άφησαν ολόκληρη νύχτα δεμένο και γεμάτο ούρα στο κρεβάτι τον πατέρα της, παρά τις σπαρακτικές κραυγές του για ώρες. Σημειώνει ότι, αν δεν πήγαινε η ίδια την επόμενη ημέρα στο νοσοκομείο, ο πατέρας της δε θα ήταν ζωντανός, αφού τον βρήκε σε άθλια κατάσταση.

Ειδικότερα, όπως λέει η κ. Πολλαετίδου, η υπόθεση εκτυλίχθηκε τους πρώτους μήνες του 2019, με θύμα τον 84χρονο τότε πατέρα της, από το χωριό Μεταλλικό του Κιλκίς, ο οποίος παρουσίασε διαβήτη και νεφρική ανεπάρκεια. Η κ. Πολλαετίδου αρχικά απευθύνθηκε σε ιδιώτες γιατρούς και στη συνέχεια στο νοσοκομείο του Κιλκίς, αλλά τελικά επέλεξε να τον μεταφέρει για νοσηλεία στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

«Είχα ακούσει ότι πρόκειται για πολύ καλό νοσοκομείο και δυστυχώς, εκεί την… πάτησα. Οι γιατροί έδωσαν αγώνα και βελτίωσαν την υγεία του πατέρα μου, όμως, η συμπεριφορά των νοσηλευτών παραλίγο να γίνει αιτία να πεθάνει ο πατέρας μου μέσα στο νοσοκομείο», λέει στο ethnos.gr η κ. Πολλαετίδου.

Η ίδια δε θυμάται σε ποια κλινική του νοσοκομείου τον πήγαν για νοσηλεία, αλλά μόλις μπήκε εκεί, βρέθηκε αμέσως αντιμέτωπη με άσχημη συμπεριφορά.

«Ο πατέρας μου δεν έπασχε ούτε από άνοια ούτε από αλτσχάιμερ. Απλώς ήταν ένα άτομο που φοβόταν τα νοσοκομεία και δεν μπορούσε να κοιμηθεί εύκολα. Η νοσοκόμα μου είπε να φύγω το βράδυ από το νοσοκομείο και αν συμβεί το οτιδήποτε, θα το αντιμετώπιζαν εκείνες. Το επόμενο πρωί τον έπαιρνα επανειλημμένα τηλέφωνο, αλλά δεν απαντούσε. Το ίδιο απόγευμα σχεδίαζα να τον επισκεφθώ με τη μητέρα μου, η οποία πάσχει από κολπική μαρμαρυγή», λέει η κ. Πολλαετίδου.

 

Δεμένος με χειροπέδες, γυμνός και γεμάτος ούρα

Ωστόσο, προς το μεσημέρι την πήρε τηλέφωνο ένας φίλος του πατέρα του και της είπε να πάει γρήγορα στο νοσοκομείο, διότι ο ηλικιωμένος δεν ήταν καλά. Τον είχε πάρει τηλέφωνο, αλλά απάντησε μία συνοδός άλλου ασθενή και του είπε ότι ο 84χρονος βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση.

«Έφυγα για το νοσοκομείο γύρω στη 1:00 το μεσημέρι κλαίγοντας και όταν έφτασα είδα τον πατέρα μου αλλόφρων, δεμένο στο κρεβάτι του με δερμάτινες χειροπέδες, γυμνό και γεμάτο ούρα. Έπεσα επάνω του, για να τον ησυχάσω. Πήγα ουρλιάζοντας στις νοσοκόμες και μου είπαν ότι τον έδεσαν για δική του ασφάλεια. Τους ρώτησα, γιατί δε με πήραν τηλέφωνο και τον άφησαν όλο το βράδυ δεμένο, γυμνό μέσα στο χειμώνα και γεμάτο ούρα και ποιος είναι αυτός που δίνει εντολή, για να δένουν ασθενείς. Οι άλλοι ασθενείς μου είπαν ότι όλο το βράδυ δεν κοιμήθηκε, επειδή τον έδεσαν. Φώναζε συνεχώς το όνομα της μητέρας μου και το δικό μου. Είπα στη νοσοκόμα ότι δε θα ξαναφύγω από κοντά του. Όταν ήμουν δίπλα του, ηρέμησε και κοιμήθηκε και ήμουν πολύ χαρούμενη γι’ αυτό», λέει με κλάματα η κ. Πολλαετίδου.

Κατά την ίδια, το επόμενο πρωί μπήκε στο δωμάτιο ένας γιατρός, ο οποίος με πολύ άσχημο ύφος της είπε να πάει στο γραφείο του. «Εκεί, πάλι με το ίδιος άσχημο ύφος, μου είπε ¨ποια είμαι εγώ που έκανα φασαρία¨. Είπα ότι τον άλλαξα δέκα φορές, γιατί ήταν γεμάτος ούρα και πλέον δεν έχω τίποτα άλλο να του βάλω. Μάλιστα, μια νοσοκόμα μου απάντησε να του βάλω πάνα. Στο μεταξύ, ο πατέρας μου είχε ανεβάσει πυρετό, γιατί ήταν όλο το βράδυ βρεγμένος. Όταν ενημερώθηκαν για το περιστατικό όλοι οι γιατροί, αντιμετώπισα μια άσχημη συμπεριφορά απέναντί μου. Για να είμαι απολύτως ειλικρινής ιατρικά το νοσοκομείο τον βοήθησε. Ψυχολογικά, όμως, του έκαναν μεγάλο κακό. Τον βγάλαμε από το νοσοκομείο, αλλά μετά από κάποιες ημέρες πέθανε από πνευμονία. Πιστεύω ότι έφυγε από μικρόβιο που κόλλησε στο νοσοκομείο. Το ήξερα ότι η Ελλάδα δεν έχει υποδομές, αλλά πίστευα ότι έχει φιλότιμο. Αυτό πιστεύουμε όλοι οι Έλληνες στη Σουηδία. Δυστυχώς, όμως, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο υπάρχει μηδέν φιλότιμο. Επίσης, οι άνθρωποι δεν ξέρουν τη δουλειά τους και είναι επικίνδυνοι. Με ρωτούσαν πόσο ηρεμιστικό να του δώσουν», λέει στο ethnos.gr η κ. Πολλαετίδου.

 

«Είχε σώας τα φρένας και τον έδεσαν»

Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» νοσηλεύτηκε με covid-19 τον Ιανουάριο του 2022 και ο 73χρονος σύζυγος της κ. Ειρήνης Μπάλλας-Μπότσαρη. Επειδή δεν υπήρχαν άδεια κρεβάτια, τον διασωλήνωσαν στη μονάδα στεφανιαίας νόσου.

«Λόγω της πανδημίας δε μπορούσαμε να βρισκόμαστε εκεί ως συνοδοί. Κατάφερε η κόρη μου να τον δει για πέντε λεπτά και διαπίστωσε ότι βρισκόταν εγκαταλελειμμένος με τα πόδια δεμένα μεταξύ τους. Της απάντησαν ότι τον έδεσαν, για να μη σηκωθεί και μπερδευτεί με τα καλώδια της διασωλήνωσης. Όμως, ο άνθρωπος είχε σώας τα φρένας και δεν μπορούσε να κουνηθεί. Πώς θα μπλεκόταν με τα καλώδια; Τον έχασα στο κέντρο αποκατάστασης μετά από τέσσερις μήνες. Μου είχε πει ότι τον είχαν παρατημένο και δεν του έδιναν μεγάλη σημασία», λέει στο ethnos.gr η κ. Μπάλλα-Μπότσαρη.

 

«Δε θέλει να περνάει ούτε έξω από το νοσοκομείο»

Πριν κάποια χρόνια η 26χρονη κόρη της Λ.Σ (τα πλήρη στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση του ethnos.gr) χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», διότι έπασχε από νόσο των νεφρών. Μετά το χειρουργείο τη μετέφεραν στο δωμάτιό της.

«Κάθισα δίπλα της στο κρεβάτι. Το βράδυ μου είπαν να φύγω. Τους απάντησα ότι το παιδί μου ήταν χάλια και ότι θέλω να καθίσω ως συνοδός. Μόνο τα χείλη της να βρέχω περίσσευε. Μου είπαν να μην ανησυχώ και ότι βρίσκονται εκείνοι για να την προσέχουν. Έφυγα και όταν επέστρεψα το πρωί, βρήκα την κόρη μου με πυρετό. Η ίδια μου είπε ότι το βράδυ γλίστρησε και τα πόδια της κρέμονταν από το κρεβάτι. Δεν είχε δυνάμεις να σηκωθεί και παραλίγο να πέσει. Έβγαλε όση φωνή μπορούσε, αλλά δεν την άκουσε κανείς. Κάποια στιγμή πέρασε κάποιος. Του ζήτησε να τη βοηθήσει, αφού δεν είχε δυνάμεις στα χέρια και στα πόδια και της είπε να σηκωθεί μόνη της. Βρισκόταν επί σαράντα λεπτά δίπλα της και την παρακολουθούσε να προσπαθεί… Κανένας δεν της έβρεξε λίγο τα χείλη. Την άλλαξα, διότι είχε γίνει χάλια από ούρα. Είχε ζητήσει αλλαγή σεντονιού, αλλά κανένας δεν την άλλαξε. Μόνο ένας νοσηλευτής τη βοήθησε και της έδινε κουράγιο. Τώρα η κόρη μου ούτε έξω από το νοσοκομείο δε θέλει να περάσει. Αν βρεθεί στην περιοχή, στρέφει αλλού το βλέμμα της. Αυτό που υπέστη στο νοσοκομείο η κόρη μου, είναι ξεκάθαρη κακοποίηση», τονίζει στο ethnos.gr η Λ.Σ.

 ΕΘΝΟΣ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

«Καμπανάκι» Τσιόδρα: Η αμφισβήτηση των εμβολιασμών έχει συνέπειες

07 Μαρτίου 2024, 19:15
 - Δεν δικαιολογούμαστε να έχουμε επιδημίες ιλαράς το 2024     Φωτό: Pixabay.com Στην Ελλάδα, από την αρχή ...

Χειροπέδες σε γιατρό Κέντρου Υγείας - Έδινε ψεύτικες βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

02 Μαρτίου 2024, 18:34
 Ηλεία   Ο γιατρός είχε συνάψει συμφωνία με "ιατρικούς επισκέπτες" συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας, για να συνταγογραφεί ...

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 50.000 ασθενείς

26 Φεβρουαρίου 2024, 21:45
Φωτό: Pixabay.com Καϊτανίδου Μάρθα Την αξιοποίηση 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0