Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Το πρώτο κάλεσμα του μουεζίνη στη Γερμανία

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Το πρώτο κάλεσμα του μουεζίνη στη Γερμανία

Για πρώτη φορά επιτρέπεται η μετάδοση του καλέσματος του μουεζίνη μέσω ηχείων στον προαύλιο χώρο του κεντρικού τζαμιού της Κολωνίας προκαλώντας χαρά, αλλά και ανησυχία.

 

    

Φωτο: Στον προαύλιο χώρο ο μουεζίνης καλεί στην προσευχή

Όταν ακούγεται από τα μεγάφωνα η διαπεραστική φωνή του μουεζίνη, οι συζητήσεις στον προαύλιο χώρο του κεντρικού τζαμιού της Κολωνίας σταματούν. Στις μικρές παύσεις του μουεζίνη ακούγονται στο βάθος συνθήματα διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόφαση του δήμου της πόλης να επιτρέψει τη μετάδοση του καλέσματος για προσευχή εκτός τεμένους.

Είναι η πρώτη φορά που το κάλεσμα του μουεζίνη στην Κολωνία μεταδίδεται έξω από το κεντρικό τζαμί της πόλης με μεγάφωνα. Είναι ικανοποιημένοι οι πιστοί; Πολλοί δεν θέλουν να μιλήσουν. Μοιάζει σαν να φοβούνται πιθανά μπλεξίματα. Αντιμετωπίζουν με καχυποψία εκπροσώπους των ΜΜΕ, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται έξω από το κεντρικό τέμενος με αφορμή την προσευχή της Παρασκευής.

 

«Μια φορά την εβδομάδα δεν ενοχλεί»

 

Φωτο: To κεντρικό τζαμί της Κολωνίας εγκαινίασε το 2018 ο πρόεδρος Ερντογάν

Ένας από τους λίγους που μιλούν στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa είναι ο Γιουτσέλ Ακιέλ: «Από τη δική μας οπτική γωνία είναι θετικό αυτό που συμβαίνει. Δεν ξέρω αν αρέσει στους περίοικους. Για εμένα ως Τούρκο νομίζω ότι είναι καλό». Προσθέτει ωστόσο ότι το κάλεσμα του μουεζίνη δεν πρέπει να μεταδίδεται στη διαπασών, διότι αυτό θα ενοχλούσε σίγουρα τους κατοίκους της περιοχής: «Αλλά μια φορά την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή δεν νομίζω ότι ενοχλεί». Στην Τουρκία ο μουεζίνης ακούγεται πέντε φορές την ημέρα. «Αλλά φυσικά εδώ είμαστε Γερμανία», λέει χαμογελώντας.

Στην απέναντι πλευρά του δρόμου ο μουεζίνης σχεδόν δεν ακούγεται. Ίσως αυτό να οφείλεται στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές που φωνάζουν δυνατά διάφορα συνθήματα κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν, αλλά και κατά του καλέσματος του μουεζίνη στον προαύλιο χώρο του τεμένους. Μια από τις διαδηλώτριες είναι η Μπριγκίτε Μπάουερ. Στέκεται παράμερα, λέει ωστόσο ότι ήρθε να στηρίξει τους διαδηλωτές. Κατά την άποψή της η τουρκική-ισλαμική οργάνωση Ditib είναι το μακρύ χέρι του προέδρου Ερντογάν στη Γερμανία. Ο τούρκος πρόεδρος εγκαινίασε αυτοπροσώπως το 2018 το κεντρικό τέμενος. Τότε στις γύρω σκεπές ήταν ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές. Αδιανόητο υπό κανονικές συνθήκες στην συνοικία Έρενφελντ, με τα νυχτερινά κλαμπ και τα φοιτητικά μπαράκια.

 

«Μετά θα θέλουν μεγάφωνα και τα άλλα 30 τζαμιά»

 

Φωτο: Εσωτερικό του μουσουλμανικού τεμένους

Η γερμανίδα διαδηλώτρια λέει: «Νομίζω ότι ξεκινούν με το κάλεσμα της Παρασκευής και μετά θα θέλουν να μεταδίδεται καθημερινά από τα μεγάφωνα το κάλεσμα του μουεζίνη. Όχι μόνο στο κεντρικό, αλλά και στα υπόλοιπα 30 τζαμιά της Κολωνίας. Το επιχείρημα ότι και στις εκκλησίες επιτρέπεται να χτυπούν τις καμπάνες δεν την πείθει: «Ο μουεζίνης φωνάζει "Ο Αλλάχ είναι μεγάλος". Αυτό με ανησυχεί». Στο όνομα αυτού του μηνύματος έχουν γίνει πράξεις βίας και τρομοκρατικές ενέργειες. «Αυτό δεν συμβαίνει με τις ειρηνικές καμπάνες της εκκλησίας», λέει  η Μπριγκίτα Μπάιερ.

Στο μεταξύ οι πιστοί έχουν βγάλει τα παπούτσια τους και προσεύχονται στο μπλε χαλί της προσευχής στην κεντρική αίθουσα του τζαμιού. Κάποια στιγμή η φωνή του ιμάμη ακούγεται πιο δυνατά. Στην απέναντι πλευρά του δρόμου τα συνθήματα των διαδηλωτών κόπασαν. Λίγο πιο εκεί η Γιοχάνα, κάτοικος της περιοχής, καπνίζει. «Ναι, τον άκουσα», λέει. Ωστόσο, το κάλεσμα για προσευχή ακούγεται τώρα πολύ πιο σιγά απ΄ ότι σε εποχές κορωνοϊού όταν, για να αερίζεται το τέμενος, οι πόρτες του παρέμειναν αναγκαστικά ανοιχτές. Αν ο μουεζίνης καλούσε σε προσευχή στην διαπασών πέντε φορές την ημέρα, τότε αυτό θα ενοχλούσε, προσθέτει: «Αυτό όμως δεν συμβαίνει σήμερα. Νομίζω ότι ο κόσμος υπερβάλλει και οι φήμες οργιάζουν. Πολύ θόρυβος για το τίποτα».

Κρίστοφ Ντρίσεν, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Deutsche Welle

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

«Καμπάνα» 260 εκατ. δολαρίων σε Johnson & Johnson για το ταλκ που προκάλεσε καρκίνο

04 Ιουνίου 2024, 15:08
«Καμπάνα» 260 εκατ. δολαρίων θα πληρώσει ο αμερικανικός όμιλος φαρμακευτικών και καταναλωτικών αγαθών Johnson ...

Νετανιάχου: «Ναι» σε κατάπαυση πυρός με αντάλλαγμα τους ομήρους

03 Ιουνίου 2024, 18:10
  - «Όχι» στον τερματισμό του πολέμου     Θετικός σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός με ...

Guardian: Συναγερμός στην Ευρώπη μετά από εμπρησμούς και δολιοφθορές που "δείχνουν" Μόσχα

30 Μαϊου 2024, 15:33
  - Τι λέει για Ελλάδα   Φωτό: Pixabay.com  Σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής έχουν τεθεί οι μυστικές ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0