Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Φυσικό αέριο: Τι σημαίνει το πλαφόν στα 180 ευρώ - Πώς θα λειτουργήσει

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Φυσικό αέριο: Τι σημαίνει το πλαφόν στα 180 ευρώ - Πώς θα λειτουργήσει

Χρυσάνθη Στέτου


«Ανάσα» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που βρέθηκαν αντιμέτωπα με τις συνέπειες της ενεργειακής ακρίβειας μέσα στο 2022

Getty Images / picture alliance / Contributor


Αίσιο τέλος είχαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, οι οποίοι κατάφεραν μετά από πολλές προσπάθειες να ορίσουν το πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυτό σημαίνει πως επιχειρήσεις και καταναλωτές μπορούν να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια όσον αφορά στις τιμές του πολύτιμου αερίου, το οποίο πλέον δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το ανώτατο όριο που τέθηκε για περισσότερες από τρεις συνεχόμενες ημέρες, κρατώντας έτσι σε λελογισμένο επίπεδο την τιμή του καυσίμου.

Η είδηση αυτή αποτελεί «ανάσα» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που βρέθηκαν αντιμέτωπα με τις συνέπειες της ενεργειακής ακρίβειας μέσα στο 2022 και χρειάστηκε να πληρώσουν το φυσικό αέριο ακριβότερα έως και 90%, σε σχέση με το ανώτατο όριο που ορίστηκε.

Πρόκειται για ποσοστό που προκαλεί εντύπωση και προκύπτει από το γράφημα που κοινοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετά τη λήξη του συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας:

 

Σύγκριση της τιμής των 345 ευρώ ανά Μεγαβατώρα του Αυγούστου με την τιμή - πλαφόν στα 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα


Πώς θα λειτουργεί

Σύμφωνα με την απόφαση των ΥΠΕΝ, η ενεργοποίηση του πλαφόν θα γίνεται αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τρεις ημέρες τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με ημερομηνία ισχύος από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά, ενώ δεν θα ισχύει αρχικά για τις συναλλαγές εκτός χρηματιστηρίου ενέργειας.

Παράλληλα, προβλέπεται η εφαρμογή του από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMAκαι του ACER.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς θα έχει διάρκεια ισχύος ενός έτους θα ενεργοποιείται υπό δύο προϋποθέσεις:

 1. όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρεις συνεχόμενες μέρες.
 2. εάν η διαφορά τιμής με τις παγκόσμιες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι μεγαλύτερη από 35 ευρώ. Οι τιμές στο συμβόλαιο TTF επόμενου μήνα θα πρέπει να παραμείνουν πάνω από τα δύο ανώτατα όρια (180 ευρώ και 35 ευρώ) για τρεις ημέρες ώστε να ενεργοποιηθεί.

Αμέσως μετά την ενεργοποίηση του, ο μηχανισμός θα βρίσκεται σε εφαρμογή για 20 εργάσιμες ημέρες, τουλάχιστον, ενώ αν τις τελευταίες τρεις συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες οι τιμές κυμαίνονται κάτω από τα 180ευρώ / MWh, τότε ο μηχανισμός θα απενεργοποιείται αυτόματα.

Όπως αναφέρεται σχετικά στη συμφωνία των υπουργών Ενέργειας, ο μηχανισμός διόρθωσης θα μπορεί να παύσει ανά πάσα στιγμή εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κηρύξει «έκτακτη ανάγκη» σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού.

 Όσον αφορά την αναστολή του, αποφασίστηκε πως θα επιτρέπεται:

 • σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου. Τότε η Κομισιόν μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού με τον ACER να παρακολουθεί συνεχώς τις αγορές.
 • εάν η ζήτηση αυξηθεί κατά 15% σε ένα μήνα ή 10% σε δύο μήνες,
 • έαν οι εισαγωγές LNG μειωθούν σημαντικά ή
 • εάν ο όγκος συναλλαγών στο TTF υποχωρήσει αισθητά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.


Ικανοποίηση στην Ελλάδα

Τη συμφωνία των υπουργών Ενέργειας των Βρυξελλών, που αποφάσισαν πλαφόν στην τιμή των 180 ευρώ για το φυσικό αέριο, χαιρετίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός μέσα από ανάρτησή του στο Twitter, επισήμανε ότι «η ελληνική πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο υιοθετήθηκε από την Ευρώπη».

«Καταγράψαμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα στη μακρά προσπάθειά μας να προστατεύσουμε πολίτες και επιχειρήσεις από την αύξηση στις τιμές ενέργειας κάτι που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός δείχνοντας την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή έγραψε:

«Σήμερα είναι ένα ακόμη ορόσημο στη μακρόχρονη προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας από τις υπερβολικές τιμές στο φυσικό αέριο, αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς -πρόταση της Ελλάδας που υποβλήθηκε πριν από 9 μήνες- υιοθετήθηκε επιτέλους από τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρώπης.»

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που – για μια ακόμη φορά – επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών – μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες».

 CNN.gr

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Άνοιγμα Αλίεφ στους Αρμένιους της περιοχής - Οι αυτονομιστές παραδίδουν τον οπλισμό τους

20 Σεπτεμβρίου 2023, 21:15
Πηγή Άρθρου ΑΠΕ - ΜΠΕ Την προοπτική συνεργασίας, συμφιλίωσης και ανάπτυξης από κοινού πρότεινε απόψε ο ...

Σεισμός στο Μαρόκο: Τουλάχιστον 800 οι νεκροί

09 Σεπτεμβρίου 2023, 15:28
Ο σεισμός έπληξε την παλιά πόλη του Μαρακές Σύνταξη ΙΝ   Φωτό: Pixabay.com Τουλάχιστον 820 άνθρωποι έχασαν τη ...

Τι είναι τα «υπολειπόμενα» για τα οποία απεργούν ηθοποιοί και συγγραφείς του Χόλιγουντ

20 Ιουλίου 2023, 23:28
Παραδοσιακά, οι ηθοποιοί και οι συγγραφείς πληρώνονται για κάθε φορά που μια εκπομπή προβάλλεται ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

  image

  Ένα δάκρυ για τη Νίκη

  Η Νίκη δεν υπάρχει πια. Η Νίκη πέθανε. Τα πελώρια θλιμμένα μάτια της έκλεισαν για πάντα, το βασανισμένο βλέμμα της όμως θα μείνει εδώ, γεμάτο απορία, να μας στοιχειώνει, να μας στήνει στα πέντε μέτρα. Αν δεν ήταν ένα τόσο αθώο και άκακο πλασματάκι, θα μπορούσε να μας καταριέται. Όμως η Νίκη δεν είχε μάθει να κρατά κακία, το μόνο ...
  Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0