Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Έρχεται «βουτιά» στους λογαριασμούς ρεύματος τον Φεβρουάριο

Αρχική | Οικονομία | Έρχεται «βουτιά» στους λογαριασμούς ρεύματος τον Φεβρουάριο

- Οι λόγοι και πότε θα ανακοινωθούν τα νέα τιμολόγια

 

 

Οι μειώσεις των τιμών του φυσικού αερίου TTF αναμένεται να μετακυλίσουν στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μεγάλη μείωση στις τιμές του ρεύματος. Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις θα ανακοινωθούν στις 20 Ιανουαρίου και αναμένεται να είναι ακόμη και 50% χαμηλότερες σε σχέση με αυτές του τρέχοντα μήνα.

Η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνει μεγάλη βουτιά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καθώς, υπάρχουν αναφορές για πτώση της τάξης του 34,50%, έναντι της σημερινής ημέρας οπότε και η μέση τιμή ήταν στα 132,48 ευρώ/MWh. Μειώσεις, όμως μετακυλίονται και στο φυσικό αέριο TTF, πέραν των ΑΠΕ, οι οποίες παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο στην αποκλιμάκωση των τιμών στην ελληνική αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι προμηθευτές θα δώσουν ονομαστική τιμή η οποία θα μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και στα επίπεδα των 0,20 με 0,22 ευρώ/kWh. Για τον Ιανουάριο, το εύρος των τιμών κυμάνθηκε από 0,35 έως 0,49 ευρώ/kWh. Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, οι επιδοτήσεις που θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα οδηγήσουν τις τελικές τιμές ρεύματος σε επίπεδα του καλοκαιριού του 2021, καθώς οι πωλητές του φυσικού αερίου προς τους ηλεκτροπαραγωγούς τιμολογούν με βάση τις τιμές του προηγούμενου μήνα. Οι εταιρείες ρεύματος, τον Φεβρουάριο, θα έχουν πια ενσωματώσει τις μειώσεις, και τότε αναμένεται και η μεγάλη βουτιά του φυσικού αερίου να περάσει το όφελος στην κατανάλωση. Από τις 15 Δεκεμβρίου, όταν και ήταν στα 135 ευρώ/MWh, το TTF έχει βουτήξει πάνω από 50% στα επίπεδα των 63 ευρώ/MWh.

 

Ο ελαφρύς χειμώνας μειώνει τη ζήτηση για φυσικό αέριο στην ΕΕ

Τα επίπεδα ζήτησης για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή, και σε αυτό καθοριστικό ρόλο έχει παίξει ο ελαφρύς χειμώνας συνολικά στην Ευρώπη. Καθώς η τροφοδοσία στην ήπειρο συνεχίζεται με φορτία LNG, την ίδια πορεία ακολουθεί η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, χθες, διασπάστηκε πτωτικά το όριο των 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σήμερα αυτό πλησιάζει τα 50 ευρώ.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Φεβρουάριο (TTF) υποχώρησε λίγο μετά τις 11 στα 51,7 ευρώ και πριν από λίγο διαμορφωνόταν στα 52,6 ευρώ με πτώση 5,1% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι γεμάτες αποθήκες αερίου της ΕΕ καταδεικνύουν και το γεγονός ότι, οι ανησυχίες για ελλείψεις σε βιομηχανία και νοικοκυριά δεν έχουν μετουσιωθεί σε πράξη. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική οικονομία καθώς, ολόκληρος ο προϋπολογισμός της χώρας έχει στηριχθεί στην παραδοχή ότι το φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ δεν θα ξεπεράσει τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΕΘΝΟΣ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η ταυτότητα των νέων επενδυτών

18 Σεπτεμβρίου 2023, 16:38
 – Με ποια κριτήρια επιλέγουν τράπεζες   Fidelity, BlackRock, Wellington και επενδυτικά Ταμεία, κρατικά και ιδιωτικού ...

Φον Ντερ Λάιεν: 2,25 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από την ΕΕ

12 Σεπτεμβρίου 2023, 15:01
- Κ. Μητσοτάκης: Το ταχύτερο θα φτάσουν οι ευρωπαϊκοί πόροι     Φωτό: Pixabay.com  Θα είμαστε γρήγοροι και ...

Ανυπολόγιστο πλήγμα για θεσσαλικές επιχειρήσεις - Οι εκτιμήσεις Σκρέκα

10 Σεπτεμβρίου 2023, 16:50
 Σκρέκας: Ο αριθμός των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία δεν μπορεί να εκτιμηθεί ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ένα δάκρυ για τη Νίκη

    Η Νίκη δεν υπάρχει πια. Η Νίκη πέθανε. Τα πελώρια θλιμμένα μάτια της έκλεισαν για πάντα, το βασανισμένο βλέμμα της όμως θα μείνει εδώ, γεμάτο απορία, να μας στοιχειώνει, να μας στήνει στα πέντε μέτρα. Αν δεν ήταν ένα τόσο αθώο και άκακο πλασματάκι, θα μπορούσε να μας καταριέται. Όμως η Νίκη δεν είχε μάθει να κρατά κακία, το μόνο ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0