Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η μικροπρέπεια του ΣΥΡΙΖΑ και η Σοά - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Αρχική | Απόψεις | Η μικροπρέπεια του ΣΥΡΙΖΑ και η Σοά - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
image

Χθες, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη των Εβραίων συμπατριωτών μας που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως της ναζιστικής βαρβαρότητας. Απέτισε και φόρο τιμής στα έξι εκατομμύρια των Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα των οποίων τα τοπωνύμια έχουν μείνει ανεξίτηλα στη συλλογική μας μνήμη. Δεν φτάνουν οι τρομακτικοί αριθμοί για να αναδείξουν το μέγεθος της φρίκης. Η Ιστορία είναι πλούσια σε παραγωγή γενοκτονιών και η γη είναι σπαρμένη από πτώματα. Ομως η Σοά έχει κάτι μοναδικό. Είναι η ψυχρότητα με την οποία εκτελέστηκε, η αξιοποίηση της τεχνολογίας για να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα, η μαζική εξόντωση που έγινε με όρους βιομηχανικής παραγωγής. Εστελναν ανθρώπους στους θαλάμους αερίων με την ίδια ήσυχη συνείδηση που εργάζονταν για την παραγωγή τεθωρακισμένων. «Πώς είναι δυνατόν ο ίδιος άνθρωπος να στέλνει στον θάνατο τόσες ψυχές και το βράδυ να παίζει Σούμαν στο πιάνο;», αναρωτήθηκε ο Τζορτζ Στάινερ. Η Σοά είναι μια χαίνουσα πληγή του ίδιου μας του πολιτισμού. Τέλος πάντων. Οταν τέλειωσε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε χειροκρότημα. Επειδή άκουσα την ομιλία στο ραδιόφωνο δεν μπόρεσα να διαπιστώσω αυτό που ο ίδιος επισήμανε αμέσως μετά. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν χειροκρότησαν.

Και βέβαια γι’ αυτό ευθύνεται ο κ. Τσίπρας. Αν αυτός χειροκροτούσε, οι υπόλοιποι θα ακολουθούσαν. Ξέρει άραγε ότι ο πρώτος συμπολίτης μας που ίδρυσε το ΣΕΚΕ, τον πρόγονο του ΚΚΕ, ήταν Εβραίος, ο Αβραάμ Μπεναρόγια; Φαντάζομαι ότι το όνομα δεν του λέει τίποτε. Πώς θα αντιδρούσε το πνεύμα του αν έβλεπε τους επιγόνους του να μένουν απαθείς; Ευτυχώς γι’ αυτούς, το πνεύμα είναι ανύπαρκτο μέγεθος. Και με τη στάση τους μας έδειξαν, για ακόμη μία φορά, ότι στα ρηχά της ιστορικής μνήμης που πλατσουρίζουν φωνάζοντας σαν κακομαθημένα παιδιά τους ενοχλεί ο Μητσοτάκης ακόμη και όταν αποτίει φόρο τιμής στη Σοά. Δεν χειροκρότησαν επειδή αναφέρθηκε σε αυτήν ο Μητσοτάκης. Ινα αποδείξουν ότι το πρόβλημά τους δεν είναι πολιτικό. Είναι ψυχολογικό.

Η µικροπρέπεια της σιωπής τους είναι καταθλιπτική. Γιατί ένα μεγάλο τμήμα της πολιτικής σκηνής, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, για ακόμη μία φορά μας υπενθυμίζει ότι δεν μπορεί να δει τον κόσμο πέρα από το μικροχώραφο που του εξασφαλίζει την επιβίωσή του. Κατά τα λοιπά θεωρώ ότι το πιο ενδιαφέρον μέρος της συζήτησης ήταν οι παρεμβάσεις του Κ. Τασούλα. «Θα υπάρξει και μετάφραση», «κ. Δρίτσα, σας ακούει και ο Πειραιάς». Το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο στην πλήξη.

Η Καθημερινή

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ένα δάκρυ για τη Νίκη

01 Ιουνίου 2023, 16:59
Η Νίκη δεν υπάρχει πια. Η Νίκη πέθανε. Τα πελώρια θλιμμένα μάτια της έκλεισαν ...

Στην εποχή του Kασσελάκη - Του Κώστα Γιαννακίδη

18 Σεπτεμβρίου 2023, 17:13
 Ο Κασσελάκης εμφανίστηκε στη σκηνή του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε ακόμα και την Αχτσιόγλου να ...

Ενα μεγάλο ταμπού της Μεταπολίτευσης έσπασε - Του Αλέξη Παπαχελά

18 Σεπτεμβρίου 2023, 16:56
Ενα από τα μεγάλα ταμπού της Μεταπολίτευσης ήταν ο στρατός. Το τίμημα που πλήρωσαν ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ένα δάκρυ για τη Νίκη

    Η Νίκη δεν υπάρχει πια. Η Νίκη πέθανε. Τα πελώρια θλιμμένα μάτια της έκλεισαν για πάντα, το βασανισμένο βλέμμα της όμως θα μείνει εδώ, γεμάτο απορία, να μας στοιχειώνει, να μας στήνει στα πέντε μέτρα. Αν δεν ήταν ένα τόσο αθώο και άκακο πλασματάκι, θα μπορούσε να μας καταριέται. Όμως η Νίκη δεν είχε μάθει να κρατά κακία, το μόνο ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0