Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Γεώργιος Κονδύλης: Η Ιστορία τού παραδόθηκε άνευ όρων

Αρχική | Ιστορία | Γεώργιος Κονδύλης: Η Ιστορία τού παραδόθηκε άνευ όρων

 – Από απλός στρατιώτης έγινε στρατηγός, υπουργός, πρωθυπουργός, αντιβασιλέας

 

 

Το όνομά του, Γεώργιος Κονδύλης. Ξεκίνησε ξυπόλητος από τον Προυσό κι έφτασε να γίνει πρωθυπουργός και αντιβασιλέας της Ελλάδας. Η Ιστορία του αντιστάθηκε σθεναρά κι όταν δεν κατάφερε να τον σταματήσει, του παραδόθηκε άνευ όρων!

Η καταγωγή του ήταν από τα βάθη των πυκνών δασών της Ευρυτανίας: από τον Προυσό. Στα 17 του χρόνια κατατάχτηκε εθελοντής στο Πυροβολικό. Ήταν παρών σε όλες τις μεγάλες στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Πήρε μέρος στην Κρητική Επανάσταση, στον Μακεδονικό Αγώνα, στο Κίνημα στου Γουδή, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Εκστρατεία στην Κριμαία, στην Μικρασιατική Εκστρατεία! Τον αποκαλούσαν Κεραυνό για την ταχύτητα των αποφάσεων και των ενεργειών του.

Φανατικός βενιζελικός και αντιβασιλικός, μεταλλάχτηκε σε ακραιφνή βασιλόφρονα! Ηγήθηκε δύο στρατιωτικών κινημάτων, ενώ κατέστειλε ακόμα δύο!

Φρόντισε για την έκπτωση του βασιλιά Κωνσταντίνου κι έφερε πίσω τον βασιλιά Γεώργιο Β’ με νόθο δημοψήφισμα!

Εξελέγη βουλευτής, χρημάτισε δυο φορές Πρωθυπουργός, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών, υπουργός Στρατιωτικών, έγινε και Αντιβασιλέας! Τι άλλο πια; Ο Γεώργιος Κονδύλης δεν ήταν μέρος της ιστορίας της Ελλάδας, έγραψε την ιστορία της Ελλάδας, στα χρόνια του!

Ο Γεώργιος Κονδύλης ήταν εκείνος που συμπαραστάθηκε στον Ελευθέριο Βενιζέλο, που πολέμησε στην Κρήτη και την Μακεδονία, και «κυνήγησε» τον βασιλιά και τους οπαδούς του. Ο Γεώργιος Κονδύλης ήταν εκείνος που ανέτρεψε το δικτατορικό καθεστώς του Θεόδωρου Πάγκαλου οδηγώντας τη χώρα σε δημοκρατικές εκλογές. Και πάλι ο Γεώργιος Κονδύλης ηγήθηκε στρατιωτικού πραξικοπήματος και στη συνέχεια έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την Παλινόρθωση του Στέμματος!

Ο Γεώργιος Κονδύλης πέθανε το μεσημέρι της τελευταίας μέρας του Γενάρη του 1936 και μια μέρα σαν σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, πλήθος κόσμου απέτισαν τον ίστατο φόρο τιμής στην σορό του, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης της Αθήνας. Ο Γεώργιος Κονδύλης ήταν μόλις 57 χρονών κι είχε κάνει τα πάντα!

Είχε πει: «Αν ήξερα πόσο εύκολο είναι να κυβερνάς την Ελλάδα, θα το έκανα από τότε που ήμουν λοχίας» και συμπλήρωνε: «Την Ελλάδα μπορεί να την κυβερνήσει κι ένας ημιαγράμματος δεκανέας». Δυστυχώς, δικαιώθηκε πλήρως!

ΕΘΝΟΣ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ευαγόρας Παλληκαρίδης: Θερμός επαναστάτης, χαρισματικός ποιητής - Της Χριστιάννας Λούπα

14 Μαρτίου 2023, 17:48
 Παρακαλώ, διαλέξτε τη σωστή απάντηση:  Ποιος ήταν ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης; Α. Διάσημος ποδοσφαιριστής του Ωχαδερφικού Β. Μέλος ...

Άουσβιτς 1945: "Ποτέ ξανά!"

27 Ιανουαρίου 2023, 20:06
  Άουσβιτς. 27 Ιανουαρίου 1945. Όταν τα σοβιετικά στρατεύματα μπήκαν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς και είδαν ...

21/2/1013: Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων (video)

21 Φεβρουαρίου 2023, 14:59
Απελευθέρωση των Ιωαννίνων: Τι απέγινε το θρυλικό σπαθί του Εσάτ Πασά και γιατί τα ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    «Σκάστε σήμερα όλοι! Σήμερα ουρλιάζουν οι μανάδες»

    «Σκάστε σήμερα όλοι οι πολιτικοί! Σήμερα ουρλιάζουν οι μανάδες…», έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook η κυρία Όλγα Γεωργιάδη (Olga Georgiadi) από το Βόλο, θεία 20χρονου φοιτητή που εκτοξεύτηκε από το τρένο – του μοναδικού επιζώντα από το πρώτο βαγόνι - ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Φωτο: Pixabay Και τα ουρλιαχτά τους ακούγονται στις εσχατιές του κόσμου, στα έγκατα της Γης, ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0