Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Νέα σελίδα για τη Φοιτητική Εστία

Αρχική | Εκπαίδευση | Νέα σελίδα για τη Φοιτητική Εστία

Εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης του εμβληματικού κτιρίου, που είχε καταντήσει άντρο κακοποιών

 

Η Φοιτητική Εστία θα ανακαινιστεί ριζικά και σε δύο χρόνια θα αποδοθεί στους φοιτητές καινούργια. [ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]


Απόστολος Λακασάς

Ενα κτίριο διατηρητέο, κατασκευασμένο το 1975 από τους αρχιτέκτονες Κωνσταντίνο Φινέ και Κωνσταντίνο Παπαϊωάννου, εκφραστών του ελληνικού μοντερνισμού σε επίπεδο δημοσίων κτιρίων, ελπίζει σε μια νέα εποχή. Ο λόγος για τη φοιτητική εστία στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, η οποία στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου εμφάνισε το άθλιο πρόσωπο που επί δεκαετίες κρυβόταν –τουλάχιστον από την κοινή γνώμη– πίσω από τους τοίχους της. Είχε καταντήσει διατηρητέο… κέντρο εγκληματικότητας, όπως απέδειξε η μεγάλης έκτασης επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας για ναρκωτικά και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ δωμάτιά της ήταν κατειλημμένα από εξωπανεπιστημιακούς.

Χθες, όπως ανακοίνωσε η ηγεσία του ΕΜΠ, εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή η υποβληθείσα από το ΕΜΠ στη Γενική Γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα αίτηση για ένταξη στον κατάλογο των έργων ΣΔΙΤ της ολικής ανακαίνισης της παλαιάς φοιτητικής εστίας της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου (ΦΕΖ), προϋπολογισμού 40.000.000 ευρώ.

Πρόκειται για το κεντρικό κτίριο 10 ορόφων, με χώρους διαμονής συνολικής δυναμικότητας περίπου 552 κλινών (454 δωματίων), καθώς και κινηματοθέατρο και εστιατόριο, συνολικού εμβαδού κλειστών χώρων και ημιυπαίθριων περίπου 23.090 τ.μ. Στο πλαίσιο του έργου θα διαμορφωθούν ανοιχτοί υπαίθριοι χώροι και περιβάλλων χώρος συνολικού εμβαδού περίπου 2.500 τ.μ.

Η μελέτη είναι δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ το έργο, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Οι οριστικές μελέτες και οι μελέτες εφαρμογής υπενθυμίζεται ότι εκπονήθηκαν από το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και παραδόθηκαν στο ΕΜΠ μέσω δωρεάς. Μετά την έγκριση ΣΔΙΤ ακολουθεί η διαδικασία επιλογής των συμβούλων (χρηματοοικονομικός, νομικός, τεχνικός), οι οποίοι θα δρομολογήσουν μαζί με το ΕΜΠ τη διαγωνιστική διαδικασία επιλογής και ανάδειξης του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης, που θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, ανακαίνιση και συντήρηση της φοιτητικής εστίας της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου για 28 χρόνια.

Η κατασκευαστική περίοδος αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια. Ετσι, ένα εμβληματικό έργο για την πανεπιστημιακή κοινότητα της Αθήνας αναμένεται να αλλάξει ριζικά τη σημερινή αποκαρδιωτική εικόνα της φοιτητικής εστίας. Η εστία εδώ και ένα χρόνο έχει πάψει να δέχεται νέους φοιτητές, όσους τουλάχιστον μπορούσε να δεχθεί στα μη κατειλημμένα δωμάτια, καθώς επρόκειτο να ανακαινισθεί.

 

Επανεκκίνηση

«Τέλος εποχής για μια πολύπαθη εστία που ξεκίνησε πριν από περίπου 50 χρόνια ως σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο και πρότυπο συγκρότημα φοιτητικής στέγης, για να καταλήξει σε λειτουργική κατάρρευση και σε εστία εγκληματικότητας. Η νέα εστία σχεδιάζεται με όλες τις προδιαγραφές σύγχρονης φοιτητικής στέγης, δυναμικότητας 531 κλινών. Η εκκένωσή της από τους λίγους πλέον διαμένοντες φοιτητές ολοκληρώνεται πολύ σύντομα», ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ιδρύματος Ανδρέας Μπουντουβής, προσθέτοντας ότι η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την υλοποίηση του έργου συμβάλλει στην επιτάχυνση της υλοποίησής του. Επισπεύδων της όλης προετοιμασίας για την υποβολή της αίτησης ένταξης ήταν ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Ευάγγελος Σαπουντζάκης.

Η Καθημερινή

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΠΘ-Νομική: «Χάθηκε» η εξεταστική περίοδος του χειμερινού εξαμήνου

21 Φεβρουαρίου 2024, 16:57
«Η εξεταστική έλαβε τέλος» τονίζεται στην ανακοίνωση των καθηγητών μετά τη συνέλευση  - Η ανακοίνωση ...

ΕΚΠΑ: Σε αναστολή ο υπάλληλος που είχε εμπλοκή στο συμβάν με τον server του Πανεπιστημίου

13 Φεβρουαρίου 2024, 20:29
Το ΕΚΠΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων ο υπάλληλος που, ...

Ποιος πλήρωσε 200.000 ευρώ για να μπλοκάρει τις εξετάσεις των Λυκείων;

30 Μαϊου 2023, 16:55
 Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τις οποίες επικαλείται η ΕΡΤ, μιλούν για 165 εκατομμύρια ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Υπερδνειστερία: Ένα άγνωστο ευρωπαϊκό «κράτος» - πλυντήριο

    Φωτό: Wikipedia Ως μια περιοχή «παγωμένης διαμάχης» αναγνωρίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τη μακρόστενη λωρίδα γης, εκτάσεως 4.163 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμού 553.347 κατοίκων, (για να καταλάβετε, πρόκειται για έκταση αρκετά μικρότερη του Ν. Φθιώτιδας), που εκτείνεται ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Στην ουσία, το μόρφωμα αυτό είναι περιοχή της Μολδαβίας που ανεξαρτητοποιήθηκε απ’ αυτήν το 1990, κατά τον πόλεμο της ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0