Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Πραγματογνώμονας: Το "μάτι" των τρένων υπήρχε, αλλά δεν είχε τοποθετηθεί

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Πραγματογνώμονας: Το "μάτι" των τρένων υπήρχε, αλλά δεν είχε τοποθετηθεί

 Πραγματογνώμονας για Τέμπη: Το σύστημα PTC, το «μάτι» των τρένων, υπήρχε αλλά δεν είχε τοποθετηθεί

«Βλέπει ακόμα και πού υπάρχει σηματοδότηση, πού υπάρχουν τούνελ, καμπές, ελέγχει το μήκος και το βάρος της αμαξοστοιχίας»

 

«Φως» στα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, που μέχρι τώρα έχουν επιβεβαιωθεί 46 θάνατοι, ρίχνει ο κ. Κωνσταντίνος Χασιώτης, πραγματογνώμονας τεχνικός σύμβουλος τροχαίων ατυχημάτων. Όπως ανέφερε, «θα επιχειρήσω να εξηγήσω τα αίτια» της εθνικής τραγωδίας, από μηχανολογικής πλευράς.

 

Τα αίτια του δυστυχήματος από μηχανολογικής σκοπιάς – Τι είναι το σύστημα PTC

«Οι δύο μεγάλοι ενδιάμεσοι σταθμοί ανάμεσα στην εφιαλτική διαδρομή είναι αυτοί του Λιανοκλαδίου και της Λαρίσης και δεν έχουνε σωστούς πίνακες ελέγχου, εξελιγμένους όπου θα λειτουργεί αυτό το PTC, που θα είναι πληρη ελεγχόμενο με βάση τους δορυφόρους».

Ο κ. Χασιώτης εξήγησε ότι σύστημα PTC «βλέπει ακόμα κι που υπάρχει η σηματοδότηση, που υπάρχουν τούνελ, που υπάρχουν καμπές, ελέγχει το μήκος και το βάρος της αμαξοστοιχίας. Καταλαβαίνετε ότι χρειάζεται διαφορετικός χρόνος πέδησης όταν εμφανιστεί ένα εμπόδιο, ανάλογα με την ταχύτητα και το βάρος μιας αμαξοστοιχίας».

 

Τα συστήμα PTC υπήρχαν και δεν είχαν τοποθετηθεί

«Βούληση δεν υπήρχε προφανώς», τόνισε ο κ. Χασιώτης αναφορικά με το γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή των ραγών που είχαν πρόβλημα. «Τώρα η εταιρεία θα δώσει περισσότερα λεφτά σε αποζημειώσεις από ότι θα έδινε για να ολοκληρώσει το έργο». «Κροκοδείλια τα δάκρυα του υπουργού, αν και δεν θέλω να κρίνω, αφού γνώριζε ότι υπήρχαν αυτά τα συστήματα (PTC) και δεν είχαν τοποθετηθεί».

Μεταξύ άλλων, ο πραγματογνώμονας τόνισε ότι «σε μία φράση (πάμε κι όπου βγει) ειπώθηκε ο χαρακτηρισμός της Ελλάδας εν έτει 2023. Θλίβομαι». Σχετικά με τη θέση του σταθμάρχη, ο κ. Χασιώτης είπε ότι «δεν έπρεπε να είναι σε τέτοια θέση, μόνος του. Θα έπρεπε να υπάρχει και άλλος άνθρωπος μαζί του και να μιλάει με τον άλλον σταθμάρχη, που ήταν πιο πάνω. Δεν υπήρχε ενδοεπικοινωνία».

«Ο σταθμάρχης δεν ήταν επαγγελματίας. Δεν γίνεται να είδε το τρένο και να μην ήξερε έστω στο περίπου, πού βρισκόταν 10 λεπτά αργότερα», υπογράμμισε, ενώ συμπλήρωσε ότι η έλλειψη προσωπικού είναι βασικός παράγοντας για αυτό το δυστύχημα.

 

«Ο Θεός έβαλε το χέρι του και η σύγκρουση έγινε μετά το τούνελ»

«Ο Θεός έβαλε το χέρι του και η σύγκρουση έγινε μετά το τούνελ. Αν γινόταν εντός του, θα είχαμε ακόμα πιο τραγικές συνέπειες, οι εγκλωβισμένοι δεν θα μπορούσαν να απεγκλωβιστούν, θα πέθαιναν από τις αναθυμιάσεις».

Κλείνοντας, ο κ. Χασιώτης υπογράμμισε ότι, «Εάν δείτε το βίντεο της σύγκρουσης, δημιουργήθηκε η λάμψη από την ανάφλεξη κι ακόμα τα τρένα βάδιζαν», σύρθηκαν για 300 μέτρα, «έτσι εξηγείται, από τον νόμο της αδράνειας, πώς άνθρωποι βρέθηκαν έξω από το τρένο, μέτρα μακρυά» αφού κυριολεκτικά εκτινάχθηκαν από την σύγκρουση.

 

Πηγή: ΕΡΤ News via Huffington Post





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Απεβίωσε ο συγγραφέας του «Ζ» Βασίλης Βασιλικός

30 Νοεμβρίου 2023, 15:58
Σε ηλικία 89 ετών     Πέθανε ο βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών. ...

Επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

30 Νοεμβρίου 2023, 14:47
 – Όλη η χώρα μια περιφέρεια με σταυρό Η επιστολική ψήφος «θα ισχύει για όποιον ...

Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Εκφράζω την ενόχλησή μου», δήλωσε ο πρωθυπουργός

28 Νοεμβρίου 2023, 02:28
Του Ισαάκ Καρυπίδη «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

    image

    Ιράν, ανθρώπινα δικαιώματα και ΟΗΕ

    «Σκοπός των Ηνωμένων Εθνών είναι να ενώσουν όλα τα έθνη του κόσμου ώστε να εργαστούν για την ειρήνη και την ανάπτυξη, με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων». Καταστατικός χάρτης ΟΗΕ, 1945 Εμβρόντητοι πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι το Ιράν ήταν προεδρεύουσα χώρα στο διήμερο (2-3 τρέχοντος μηνός) Κοινωνικό Φόρουμ του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0