Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Οι γειτονιές του κόσμου» των Γ. Ρίτσου και Σ. Σαμοΐλη ταξιδεύουν στο Αλιβέρι

Αρχική | Μουσική | Ελληνική Μουσική | «Οι γειτονιές του κόσμου» των Γ. Ρίτσου και Σ. Σαμοΐλη ταξιδεύουν στο Αλιβέρι
image

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου, στις 20.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Αλιβερίου.


Θα ακουστούν ποιήματα του αγαπημένου Γιάννη Ρίτσου, από τις «Γειτονιές του Κόσμου», μελοποιημένα από τον καταξιωμένο συνθέτη Σπύρο Σαμοΐλη, ο οποίος μάλιστα θα παρευρεθεί και θα συμμετάσχει.

Η συλλογή «Οι γειτονιές του κόσμου» γράφτηκε μεταξύ 1949 και 1951, κατά τη διάρκεια της εξορίας του ποιητή στη Μακρόνησο και στον Αη Στράτη, εκδόθηκε το 1957 και είναι αφιερωμένη στον Μάρκο Αυγέρη.

Μέσα από τις "γειτονιές" ο ποιητής ανασυνθέτει ολόκληρη την καταραμένη δεκαετία 1941-1951, μια δεκαετία που σφράγισε ανεξίτηλα με αίμα την σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας κι εξακολουθεί να αιωρείται ως εφιάλτης στο συλλογικό υποσυνείδητο του λαού μας: κατοχή, αντίσταση, απελευθέρωση, εμφύλιος, εξορίες... Από τα χρόνια εκείνα, άλλωστε, ουδείς βγήκε νικητής. Ηττηθήκαμε όλοι.

Εξάλλου, όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει η Χρύσα Προκοπάκη, «Αν κάποιος θα ‘θελε να διαβάσει την ιστορία του αιώνα, θα την έβρισκε ακέρια στην ποίηση του Ρίτσου», («Εισαγωγή», Ανθολογία Γιάννη Ρίτσου, Κέδρος, 2000).

Ο Σπύρος Σαμοΐλης, αφετέρου, με το ταλέντο και την εμπειρία του, ντύνει μουσικά τις «Γειτονιές του Κόσμου» και το αποτέλεσμα είναι αριστουργηματικό. 

Η μουσική ομάδα στέκεται επάξια στο ύψος του έργου, ενώ εμπνευστής και επιμελητής του όλου εγχειρήματος είναι ο μουσικός Βαγγέλης Ρέτσας, γνωστός για τις αξιόλογες μουσικές διοργανώσεις του.

Συμπερασματικά, η βραδιά υπόσχεται αφύπνιση της ιστορικής μνήμης, μηνύματα ενότητας και ειρήνης, αισιοδοξία και φυσικά μουσική απόλαυση.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κύμης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 




Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Στέλλα Χασκίλ (Ρεμπέτικο πορτρέτο Νο 2)

14 Δεκεμβρίου 2023, 20:37
Γράφει ο Βαγγέλης Ρέτσας*   Φωτό: Facebook Η δεκαετία του 1940 είναι αναμφίβολα η πιο δύσκολη δεκαετία ...

Βασίλης Τσιτσάνης: "Τα βλέπω σκοτεινά" (Γλυκοχαράζουν τα βουνά)

05 Δεκεμβρίου 2023, 01:22
Η ιστορία πίσω απ’ το τραγούδι του Β.Τσιτσάνη   Γράφει ο Βαγγέλης Ρέτσας*  Φωτό: nakas.gr Θα πάμε πολλά ...

Απόστολος Χατζηχρήστος (Ρεμπέτικο πορτρέτο Νο 1)

16 Νοεμβρίου 2023, 21:58
Γράφει ο Βαγγέλης Ρέτσας*   Αγαπητοί φίλοι γεια σας.  Ας δεχτούμε, πως το νερό του λαϊκού μας ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
4.00