Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Να κρατήσει σταθερή ρότα αποφάσισε η ΕΚΤ - στις 50 μονάδες η αύξηση των επιτοκίων

Αρχική | Οικονομία | Να κρατήσει σταθερή ρότα αποφάσισε η ΕΚΤ - στις 50 μονάδες η αύξηση των επιτοκίων
image

Να κρατήσει σταθερή ρότα παρά τους τραπεζικούς κλυδωνισμούς στα παγκόσμια χρηματιστήρια από την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank και την κατρακύλα της ελβετικής Credit Suisse σε ιστορικά χαμηλά αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πραγματοποιώντας άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης.

 

Φωτό: Pixabay

Αυτή είναι η τρίτη διαδοχική αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 50 μ.β. και η έκτη συνολικά από τον Ιούλιο του 2022 όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε τη σύσφιξη της πολιτικής της για να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού. Από το καλοκαίρι του 2022 οι αυξήσεις της ΕΚΤ φτάνουν πλέον τις 350 μονάδες βάσης συνολικά, στην επιθετικότερη εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία της Ευρωζώνης. 

Στην ανακοίνωση της η ΕΚΤ σημειώνει ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, το Δ.Σ. της τράπεζας αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο της αποφασιστικότητας του για την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Υπογραμμίζει επίσης ότι τα αυξημένα επίπεδα της αβεβαιότητας ενισχύουν τη σημασία μιας προσέγγισης που θα βασίζεται στα εισερχόμενα στοιχεία για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής του Δ.Σ. η οποία θα καθορίζεται από την αξιολόγηση των προοπτικών του πληθωρισμού υπό το φως των εισερχόμενων χρηματοοικονομικών στοιχείων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύς της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο τονίζει ταυτόχρονα ότι "παρακολουθεί στενά τις τρέχουσες εντάσεις στην αγορά και είναι έτοιμο να ανταποκριθεί όπως απαιτείται για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ. 

 Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη πολιτικής της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, εάν χρειαστεί, και για να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής", αναφέρει η κεντρική τράπεζα.  

 

Μακροοικονομικές προβλέψεις

Η ΕΚΤ έδωσε στη δημοσιότητα και τις τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις του προσωπικού της, σημειώνοντας ότι αυτές οριστικοποιήθηκαν στις αρχές Μαρτίου πριν την πρόσφατη εμφάνιση των εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ως εκ τούτου, αυτές οι εντάσεις συνεπάγονται πρόσθετη αβεβαιότητα γύρω από τις βασικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, αναφέρει και προσθέτει: Πριν από αυτές τις τελευταίες εξελίξεις, η βασική πορεία για τον μετρούμενο πληθωρισμό είχε ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω, κυρίως λόγω της μικρότερης συμβολής των τιμών της ενέργειας από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Τα στελέχη της ΕΚΤ βλέπουν τώρα τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 5,3% το 2023, στο 2,9% το 2024 και στο 2,1% το 2025. Ταυτόχρονα, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Ο πληθωρισμός εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων συνέχισε να αυξάνεται το Φεβρουάριο και η ΕΚΤ αναμένει ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 4,6% το 2023, ποσοστό υψηλότερο από αυτό που προβλεπόταν στις προβλέψεις του Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, προβλέπεται να μειωθεί στο 2,5% το 2024 και στο 2,2% το 2025, καθώς οι ανοδικές πιέσεις από προηγούμενες κρίσεις προσφοράς και το άνοιγμα της οικονομίας θα εξασθενούν και καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα μειώνει ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση. 

 

Προβλέψεις για την ανάπτυξη

Οι βασικές προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2023 έχουν αναθεωρηθεί έως και 1,0% κατά μέσο όρο ως αποτέλεσμα τόσο της πτώσης των τιμών της ενέργειας όσο και της μεγαλύτερης ανθεκτικότητας της οικονομίας στο απαιτητικό διεθνές περιβάλλον.

Στη συνέχεια, τα στελέχη της ΕΚΤ αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί περαιτέρω, στο 1,6%, τόσο το 2024 όσο και το 2025, υποστηριζόμενη από μια ισχυρή αγορά εργασίας, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και την ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων. Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη της ανάπτυξης το 2024 και το 2025 είναι ασθενέστερη από ό,τι προβλεπόταν τον Δεκέμβριο, λόγω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής.

 Capital.gr 

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

UBS: Τι πραγματικά συμβαίνει με τις τράπεζες

17 Μαρτίου 2023, 16:25
 – Τα 3 πράγματα που πρέπει να ξέρετε   Φωτό: Pixabay Τρία ζητήματα που είναι μεν διαφορετικά, ...

Κατώτατος μισθός: Αύξηση στα 650 «καθαρά» – Τι ισχύει με τις τριετίες

17 Μαρτίου 2023, 14:39
Χρυσάνθη Στέτου Φωτό: Pixabay Στα 780 ευρώ μεικτά και στα 650 ευρώ καθαρά ανέρχεται ο κατώτατος ...

Να κρατήσει σταθερή ρότα αποφάσισε η ΕΚΤ - στις 50 μονάδες η αύξηση των επιτοκίων

16 Μαρτίου 2023, 15:34
Να κρατήσει σταθερή ρότα παρά τους τραπεζικούς κλυδωνισμούς στα παγκόσμια χρηματιστήρια από την κατάρρευση ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    «Σκάστε σήμερα όλοι! Σήμερα ουρλιάζουν οι μανάδες»

    «Σκάστε σήμερα όλοι οι πολιτικοί! Σήμερα ουρλιάζουν οι μανάδες…», έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook η κυρία Όλγα Γεωργιάδη (Olga Georgiadi) από το Βόλο, θεία 20χρονου φοιτητή που εκτοξεύτηκε από το τρένο – του μοναδικού επιζώντα από το πρώτο βαγόνι - ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Φωτο: Pixabay Και τα ουρλιαχτά τους ακούγονται στις εσχατιές του κόσμου, στα έγκατα της Γης, ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0