Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Violet Jessop: Μια απίστευτη ιστορία επιβίωσης!

Αρχική | Ιστορία | Violet Jessop: Μια απίστευτη ιστορία επιβίωσης!
image
Γράφει η Χριστιάννα Λούπα

Θα ήθελα, φίλοι μου, να μοιραστώ σήμερα μαζί σας την ιστορία μιας γυναίκας, που - όσο απίστευτο κι αν ακούγεται - επέζησε από τρία ναυάγια: του Τιτανικού, του Βρεταννικού και του Ολυμπιακού!

 

Φωτό: Τιτανικός - By Francis Godolphin Osbourne Stuart, en.wikipedia.org

Η Βάιολετ Κόνστανς Τζέσσοπ (1887–1971) ήταν συνοδός σε υπερωκεάνια κρουαζιερόπλοια και εθελόντρια νοσοκόμα στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Έγινε γνωστή γιατί επέζησε του ναυαγίου του Τιτανικού και του αδελφού του πλοίου, Βρεταννικού, ενώ επέβαινε και στο τρίτο αδελφάκι, τον Ολυμπιακό, όταν συγκρούστηκε με αγγλικό πολεμικό πλοίο.

Γεννήθηκε στην Αργεντινή από γονείς Ιρλανδούς μετανάστες. Είχε άλλα οκτώ αδέλφια, από τα οποία επέζησαν τα έξι, ενώ η ίδια κατάφερε να επιβιώσει από τη φυματίωση, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των γιατρών. Όταν πέθανε ο πατέρας της επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία με την υπόλοιπη οικογένειά της.

Στις 20 Οκτωβρίου 1910, σε ηλικία 23 ετών, επιβιβάζεται στο πολυτελές επιβατηγό πλοίο Ολυμπιακός (Olympic), το μεγαλύτερο της εποχής, ως συνοδός. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1911 όμως, το πλοίο συγκρούστηκε με το βρετανικό πολεμικό Hawke και μολονότι υπέστη μεγάλη ζημιά, κατάφερε να πλεύσει μέχρι το λιμάνι του Σάουθαμπτον.

Στις 10 Απριλίου 1912 η Βάιολετ, ως συνοδός, ξεκινά το καινούριο ταξίδι της με τον μοιραίο Τιτανικό (Titanic) και τέσσερις μέρες αργότερα θα βιώσει ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια της Ιστορίας, καθώς το υπερπολυτελές υπερωκεάνειο θα συγκρουστεί με παγόβουνο και θ’ αρχίσει να βυθίζεται. Όπως εξιστορεί η ίδια στο βιβλίο που θα εκδώσει αργότερα, όταν έγινε η σύγκρουση βρισκόταν στο κρεβάτι. Αντιλαμβανόμενη ότι κάτι συμβαίνει, ντύθηκε βιαστικά και παρουσιάστηκε. Άρχισε να βοηθά γυναίκες και παιδιά να επιβιβαστούν στις λέμβους. Της δόθηκε εντολή να επιβιβαστεί και η ίδια στη σωσίβια λέμβο 16, όπου ένας αξιωματικός του πληρώματος της έβαλε στην αγκαλιά ένα μωρό. Την επόμενη μέρα οι επιζήσαντες περισυνελέγησαν από το πλοίο Καρπάθια (Carpathia). Εκεί, μια γυναίκα της άρπαξε το μωρό από την αγκαλιά κι εξαφανίστηκε.

Στο βιβλίο της, Titanic Survivor, αναφέρει πως πολλά χρόνια αργότερα, μια βροχερή νύχτα - παρ’ όλο που δεν είχε αναφέρει σε κανέναν το γεγονός με το μωρό - δέχθηκε ένα τηλεφώνημα κατά το οποίο μια γυναίκα της είπε πως εκείνη ήταν το μωρό που είχε σώσει κάποτε.

Κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, η Βάιολετ υπηρέτησε ως εθελόντρια νοσοκόμα στο Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό. Το 1916, βρισκόταν πάνω στο Βασιλικό Πλωτό Νοσοκομείο Βρεταννικός (Britannic), που είχε επιταχθεί από την βρετανική κυβέρνηση και εκτελούσε την έκτη αποστολή του, (είχε ήδη μεταφέρει 15.000 τραυματίες στην Αγγλία), όταν το πλοίο προσέκρουσε σε νάρκη που είχε ποντιστεί από γερμανικό υποβρύχιο και βυθίστηκε στο Αιγαίο Πέλαγος, κοντα στη Τζια.

Φωτό: Anonymous - Own work by HefePine23, Public Domain, en.wikipedia.org 

Σε περίπου δέκα λεπτά, ο Βρεττανικός ήταν περίπου στην ίδια κατάσταση που βρισκόταν ο Τιτανικός μια ώρα μετά τη σύγκρουση με το παγόβουνο. Δεν θα είχε χαθεί κανείς, ωστόσο, αφού μετά το ναυάγιο του Τιτανικού, τα πλοία είχαν εξοπλιστεί με πολύ καλά σωστικά μέσα, αν από λάθος οι σωσίβιες λέμβοι δεν είχαν κατέβει πριν την ώρα τους και ενόσω λειτουργούσαν ακόμα οι μηχανές του πλοίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τριάντα άτομα, αφού οι λέμβοι παρασύρθηκαν από τη δίνη που δημιουργούσαν οι προπέλες.

Η Βάιολετ, τυχερή για μια ακόμη φορά, πήδηξε εγκαίρως από τη λέμβο, παρασύρθηκε όμως από μια προπέλα και χτύπησε στο κεφάλι. Τελικά διασώθηκε από τα πλοία που έσπευσαν για βοήθεια. Αυτό που θυμάται είναι ότι πρόλαβε να αρπάξει την οδοντόβουρτσά της, πριν μπει στη λέμβο, γιατί αυτή ήταν που της είχε λείψει περισσότερο στο ναυάγιο του Τιτανικού!

Μετά τον Πόλεμο, η ατρόμητη αυτή γυναίκα, συνέχισε να εργάζεται απτόητη σε μεγάλα υπερατλαντικά κρουαζιερόπλοια. Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου είχε κάνει έναν άσχημο γάμο σύντομης διάρκειας και δεν απέκτησε παιδιά. Το 1950 αποσύρθηκε στο Great Ashfield του Suffolk, όπου και πέθανε 21 χρόνια αργότερα, στις 5 Μαΐου 1971.

Πώς θα μπορούσε άραγε να χαρακτηρίσει κανείς τη ζωή αυτής της γυναίκας, που αναμφίβολα είχε την εύνοια της τύχης;

"Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον", ή όλα είναι θέμα καθαρών συμπτώσεων;

Μήπως εκεί ψηλά, σε κάποιο αστέρι, είναι όλα γραμμένα;

Ο σοφός λαός πάντως το λέει ξεκάθαρα: "Όποιου του μέλλει να πνιγεί, ποτέ του δεν πεθαίνει"!

 Info:

Encyclopedia Titanica

en.wikipedia.org

The National Archives

el.wikipedia.org

 

ΥΓ: Ευχαριστώ τον Καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Σταύρο Παπαμαρινόπουλο, που μου γνωστοποίησε το θέμα και με παρακίνησε να το ψάξω.





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

«Κύριε Οδυσσέα Ελύτη κερδίσατε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας!»

28 Μαρτίου 2024, 23:49
Πώς δέχτηκε ο ποιητής του Αιγαίου το ιστορικό τηλεφώνημα από την Σουηδική ακαδημία   Του Τάσου Κ. ...

Ελευθέριος Βενιζέλος - Ογδόντα οκτώ χρόνια από το θάνατό του - Του Τάσου Κοντογιαννίδη

20 Μαρτίου 2024, 23:05
Δημιούργησε την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών και επέζησε μετά από δύο ...

27 Ιανουαρίου 1945: Απελευθέρωση του Άουσβιτς - "Ποτέ ξανά!"

26 Ιανουαρίου 2024, 21:18
 Άουσβιτς. 27 Ιανουαρίου 1945. Όταν τα σοβιετικά στρατεύματα μπήκαν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς και ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
3.50