Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Σεισμός στο Μαρόκο: Τουλάχιστον 800 οι νεκροί

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Σεισμός στο Μαρόκο: Τουλάχιστον 800 οι νεκροί
image

Ο σεισμός έπληξε την παλιά πόλη του Μαρακές

Σύνταξη ΙΝ

 

Φωτό: Pixabay.com

Τουλάχιστον 820 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε το Μαρόκο τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο, προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές και σκορπώντας τον πανικό στο Μαρακές και άλλες πόλεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του AP, το οποίο επικαλείται νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Ακόμη, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Μαρόκου, ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε τμήματα των ιστορικών τειχών του Μαρακές. Τα τείχη αυτά περικλείουν τις ιστορικές συνοικίες Medina του Μαρακές και σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 12ου αιώνα.

 

Πού σημειώθηκαν οι περισσότερες απώλειες

Σύμφωνα με το CNN, οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν σε ορεινές περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού που ήταν δύσκολο να προσεγγιστούν, ενώ οι ομάδες διάσωσης δυσκολεύονταν να προσεγγίσουν τις χειρότερα πληγείσες περιοχές μετά την καταστροφή των δρόμων.

Οι Βασιλικές Ένοπλες Δυνάμεις του Μαρόκου προειδοποίησαν ότι οι κάτοικοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις επόμενες δονήσεις. «Παρακαλούμε να είστε προσεκτικοί και να λαμβάνετε μέτρα ασφαλείας λόγω του κινδύνου μετασεισμών», έγραψαν σε ανάρτηση οι Ένοπλες Δυνάμεις στην πλατφόρμα του X, πρώην Twitter.

 

Ο ισχυρότερος σεισμός του τελευταίου αιώνα

 Τι ανέφεραν οι αναλυτές για τον σεισμό

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο Ηνωμένων Πολιτειών, ο σεισμός της Παρασκευής ήταν ασυνήθιστα ισχυρός για το συγκεκριμένο τμήμα του Μαρόκου. «Σεισμοί αυτού του μεγέθους στην περιοχή είναι ασυνήθιστοι, αλλά όχι απροσδόκητοι. Από το 1900, δεν έχουν σημειωθεί σεισμοί Μ6 (μεγέθους 6) και μεγαλύτεροι σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από το επίκεντρο αυτού του σεισμού, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 9 σεισμοί Μ5 (μεγέθους 5) και μεγαλύτεροι.»

Ο αμερικανικός οργανισμός προέβλεψε ότι «είναι πιθανό να προκληθούν σημαντικές ζημιές και η καταστροφή είναι δυνητικά εκτεταμένη», σημειώνοντας ότι πολλοί άνθρωποι στην περιοχή διαμένουν σε κατασκευές που είναι «ιδιαίτερα ευάλωτες στις σεισμικές δονήσεις.»

 

Μεγάλες καταστροφές στην ιστορική πόλη του Μαρακές

Ο φονικός σεισμός έπληξε τα κτίρια και τα τείχη της παλιάς πόλης του Μαρακές, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.  Ειδικότερα, κατέρρευσαν τμήματα των ιστορικών κόκκινων τειχών που περιβάλλουν το παλιό κέντρο της πόλης, τα οποία σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 12ου αιώνα.

Το Μαρακές είναι πυκνοκατοικημένο με παλάτια μεσαιωνικής εποχής, τζαμιά, κήπους και πολυσύχναστες αγορές. Οι ιστορικές συνοικίες του περιβάλλονται από τα κόκκινα τείχη είναι γεμάτες με κτίρια κατασκευασμένα από κόκκινο ψαμμίτη, γεγονός που έδωσε στην πόλη το παρατσούκλι «κόκκινη πόλη».

Τέλος, πριν από την πανδημία του κοροναϊού, η ιστορική πόλη του Μαρακές είχε προσελκύσει το 2019 σχεδόν τρία εκατομμύρια τουρίστες. Εκτός από τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία του, το Μαρακές είναι επίσης η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκο και ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο.

in.gr

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αθώα θύματα στη βία των συμμοριών στη Σουηδία

23 Νοεμβρίου 2023, 14:32
 Οι συμμορίτες των διαφόρων εγκληματικών οργανώσεων πλέον σκοτώνουν και αθώους πολίτες μέσα στα σπίτια ...

Παλαιστίνιος αξιωματούχος: Το Ισραήλ θα απελευθερώσει συνολικά 300 κρατούμενους και η Χαμάς 100 ομήρους

22 Νοεμβρίου 2023, 17:55
Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα το Ισραήλ και η Χαμάς για την απελευθέρωση ...

Τι βρήκαν οι κομάντος του Iσραήλ στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

16 Νοεμβρίου 2023, 14:37
Η εισβολή τους στους θαλάμους και τα τανκς έξω από τη μεγαλύτερη νοσηλευτική μονάδα ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ιράν, ανθρώπινα δικαιώματα και ΟΗΕ

    «Σκοπός των Ηνωμένων Εθνών είναι να ενώσουν όλα τα έθνη του κόσμου ώστε να εργαστούν για την ειρήνη και την ανάπτυξη, με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων». Καταστατικός χάρτης ΟΗΕ, 1945 Εμβρόντητοι πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι το Ιράν ήταν προεδρεύουσα χώρα στο διήμερο (2-3 τρέχοντος μηνός) Κοινωνικό Φόρουμ του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0