Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Καρέ μέτρων κατά της ακρίβειας και "κίνητρο" για μείωση τιμών κατά τουλάχιστον 5% στα ράφια

Αρχική | Οικονομία | Καρέ μέτρων κατά της ακρίβειας και "κίνητρο" για μείωση τιμών κατά τουλάχιστον 5% στα ράφια
image

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Τέσσερα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μεταξύ των οποίων η μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι με ειδική πινακίδα, κίνηση που στοχεύει στο να δίνει τη δυνατότητα άτυπης προβολής σε εταιρείες που προβαίνουν σε μείωση των τιμών τους, επιδιώκοντας ταυτόχρονα τον περιορισμό της ακρίβειας.

Φωτό: Pixabay.com 


Θα αναδεικνύονται τα προϊόντα που θα μειωθεί η τιμή τους για έξι μήνες με ελάχιστο ποσοστό το 5%, πάνω και πέρα από τις προωθητικές ενέργειες που ήδη διενεργούν οι προμηθευτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ως μέτρο σύγκρισης θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή ραφιού πριν τις 23 Σεπτεμβρίου του 2023. Εάν κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προέβη σε μείωση θα υφίσταται πρόστιμο τουλάχιστον 20.000 ευρώ ανά κωδικό. 

Επιπλέον, το υπουργείο προχωράει σε ελέγχους όπου τα σούπερ μάρκετ με τζίρο άνω των 90 εκατομμυρίων ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να διαπιστώνεται σε ποια προϊόντα διενεργούνται ανατιμήσεις. 

Τα σούπερ μάρκετ με κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τις τιμές λιανικής σε φρούτα και λαχανικά, οι οποίες θα δημοσιοποιούνται από το υπουργείο ώστε να γίνονται γνωστές οι επικρατούσες τιμές. Στόχος είναι η ενίσχυση της διαφάνειας στις τιμές λιανικής των συγκεκριμένων προϊόντων. 

 

Ηλεκτρονική εφαρμογή και πρόστιμα εξ αποστάσεως

Τέταρτος πυλώνας των μέτρων είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με ενδυνάμωση του καταναλωτή στη μάχη κατά της ακρίβειας. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο προχωράει στην αναβάθμιση του συστήματος καταγγελιών από την τηλεφωνική γραμμή 1520 καθώς και της ηλεκτρονικής σελίδας καταγγελιών. Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζεται και λειτουργεί ειδική εφαρμογή για υποβολή καταγγελιών και μέσω κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, "οι καταναλωτές θα μπορούν να επισυνάπτουν στοιχεία κατά την καταγγελία στη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή. Η επέκταση των ελέγχων με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι απαραίτητη προκειμένου ο έλεγχος να είναι καθολικός στο σύνολο της αγοράς. Ταυτόχρονα ο καταναλωτής θα έχει τη δύναμη στα χέρια του και θα μπορεί να υποβάλει καταγγελία στο πεδίο, ενισχύοντας το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών. Θα υφίσταται η δυνατότητα παροχής οπτικού υλικού και τα στοιχεία θα εντοπίζονται και θα πιστοποιούνται μέσω της χρήσης GPS του κινητού κατά την εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή. Το φωτογραφικό υλικό θα χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό υλικό, ούτως ώστε να μην απαιτείται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να επισκέπτονται το σημείο, καθότι τα πρόστιμα θα επιβάλλονται απευθείας με βάση τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία". Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να βρίσκεται η συγκεκριμένη πλατφόρμα σε λειτουργία πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. 

"Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι η στήριξη της ελληνικής οικογένειας απέναντι στην παγκόσμια πληθωριστική κρίση και η αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης. 

 

Εκκρεμεί η ψήφιση σχετικής τροπολογίας

Τα νέα μέτρα θα νομοθετηθούν με τροπολογία που θα συνοδεύει νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση το προσεχές διάστημα στη Βουλή. Στην πρόθεση της κυβέρνησης και του επιτελείου του υπουργείου Ανάπτυξης για εντατικοποίηση των ελέγχων, τόνωση του ανταγωνισμού με έλεγχο των τιμών και σταθεροποίηση και μείωση των τιμών στο ράφι, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός. Σε αυτό το πλαίσιο ο κύριος Σκρέκας ανακοίνωσε μία σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που πλήττει την οικονομική ζωή της χώρας.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει έως τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης και η κυβέρνηση, ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε ότι: "από την εμφάνιση των πρώτων φαινομένων ανατιμήσεων και ακρίβειας με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η κυβέρνηση έλαβε σειρά από μέτρα όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων και το καλάθι του νοικοκυριού". Σε επίπεδο εποπτείας της αγοράς έχουν πραγματοποιηθεί από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς 14.949 έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα μεγαλύτερα από 5 εκατομμύρια ευρώ. 

Capital.gr

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Φινλανδία: Μέτρα λιτότητας 3 δισ. ευρώ για να μπει φρένο στο χρέος

16 Απριλίου 2024, 22:36
Η κυβέρνηση της Φινλανδίας συμφώνησε να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ...

Επαναφορά Λαυρεντιάδη με νέα βιομηχανική μονάδα εκεί που βρισκόταν η Νεοχημική

30 Μαρτίου 2024, 15:02
Του Γιώργου Λαμπίρη   Φωτό: enochimiki.gr Στην επανέναρξη μίας από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που γνωρίζει αρκετά καλά, ...

Στα 830 ευρώ ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα αυξάνονται

29 Μαρτίου 2024, 15:19
Την αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 50 ευρώ, στα 830 ευρώ ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0