Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ο Μινώταυρος της Γάζας - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Αρχική | Απόψεις | Ο Μινώταυρος της Γάζας - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
image

Oχι, η ρουκέτα που έπεσε στο πάρκινγκ του νοσοκομείου της Γάζας δεν προερχόταν από το Ισραήλ. Απ’ ό,τι δείχνουν τα στοιχεία τουλάχιστον. Oχι, το Ισραήλ δεν ζήτησε την εκκένωση του νοσοκομείου πριν από το χτύπημα. Διότι πολύ απλά, απ’ ό,τι δείχνουν όλα τα στοιχεία, δεν εμπλέκεται. Oχι, τα θύματα δεν ήταν 500. Ηταν πολύ λιγότερα, από 15 έως 100 λένε. Oχι ότι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής προσμετρείται με ποσοτικά στοιχεία, αλλά έχει σημασία. Oχι, τα μέλη της Χαμάς που εισέβαλαν στο Ισραήλ δεν ήταν μαχητές. Δεν επιτέθηκαν σε στρατιώτες ούτε σε στρατιωτικούς στόχους. Δολοφόνησαν απροστάτευτους αμάχους και συνέλαβαν ομήρους για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινη ασπίδα σε περίπτωση που το Ισραήλ απαντήσει. Hταν κοινοί τρομοκράτες και η οργάνωσή τους είναι τρομοκρατική. Oμως, το ξέρουμε πολύ καλά πως η προπαγάνδα απευθύνεται στο θυμικό και οποιαδήποτε λογική επεξεργασία, όσο αποτελεσματική κι αν είναι, δύσκολα ανατρέπει τα στερεότυπα της πρώτης εντύπωσης. Θυμάμαι αυτό που μου είχε πει κάποτε ο Α. Β. Γεοσούα: «Νομίζεις ότι η ισραηλινή αστυνομία και ο στρατός θέλουν να χτυπάνε μικρά παιδιά; Απλώς οι Παλαιστίνιοι όταν διαδηλώνουν βάζουν μπροστά τα παιδιά τους». Hταν τότε που σχεδόν καθημερινά βλέπαμε εικόνες βίας από τη Γάζα με μικρά παιδιά. Λίγο πριν μπουν οι Αμερικανοί στη Φαλούτζα κι ενώ νόμιζαν πως έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους της, άκουσαν κλάματα μωρών. Τα είχαν ηχογραφήσει οι Ιρακινοί για να τους παραπλανήσουν.

Oχι, το Ισραήλ δεν δικαιούται να μην απαντήσει στην τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε. Κι ας έχει μια κυβέρνηση η οποία ευθύνεται εν πολλοίς για το αδιέξοδο που βρίσκεται σήμερα. Oμως, όπως είπε ο Ελί Μπαρναβί, πρώην πρέσβης του Ισραήλ στο Παρίσι, ένα δημοκρατικό κράτος, σε αντίθεση με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν κάνει πόλεμο για να εκδικηθεί. Κάνει πόλεμο για να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους, στρατιωτικούς, κυρίως δε πολιτικούς. Και δεν χωράει αμφιβολία ότι ο απώτατος πολιτικός στόχος και του Ισραήλ πρέπει να είναι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Oπως κανείς δεν ξέρει πώς θα βγει από τη Γάζα το Ισραήλ αν γίνει η χερσαία επέμβαση, έτσι και κανείς δεν μπορεί να μας πει πώς θα δημιουργηθεί το παλαιστινιακό κράτος. Ποιες πολιτικές δυνάμεις θα διαπραγματευθούν για την ίδρυσή του; Η Χαμάς από τη Γάζα ή ο Μαχμούντ Αμπάς, που τις προάλλες οι κάτοικοι της Δυτικής Οχθης διαδήλωναν εναντίον του; Στις μεγάλες πόλεις της Δύσης γίνονται διαδηλώσεις για την ειρήνη. Κανείς, όμως, δεν μας λέει ποιοι θα είναι οι όροι αυτής της ειρήνης. Μάλλον για να έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους ότι είναι με το «καλό» διαδηλώνουν. Ο «δρόμος» στις αραβικές χώρες δεν ζητάει ειρήνη.

Η Καθημερινή





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Μια άλλη ματιά για το μήνυμα των Ευρωεκλογών - Του Χρήστου Μπουσιούτα

20 Ιουνίου 2024, 18:18
Μπαμπά τι σημαίνει ανασχηματισμός; Ανασχηματισμός παιδί μου σημαίνει να στάζει η σκεπή του σπιτιού μας ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0