Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Στους ανθρώπους της Μονής στο Γέρακα το «κλειδί» για τις κλεμμένες εικόνες των Ιωαννίνων

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Στους ανθρώπους της Μονής στο Γέρακα το «κλειδί» για τις κλεμμένες εικόνες των Ιωαννίνων
image

Ο Ηγούμενος αλλά και άλλοι άνθρωποι της Μονής στο Γέρακα και πέριξ αυτής βρίσκονται στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας η οποία αποκάλυψε έξι από τις κλεμμένες εικόνες σε Μοναστήρια των Ιωαννίνων καθώς και βημόθυρα.

 

Φωτό: Pixabay.com

Τρεις από τις κλεμμένες εικόνες βρισκόταν στο αρχονταρίκι της Μονής και ήταν αυτές που είχαν εντοπιστεί και άνοιξαν την έρευνα της Αστυνομίας ώστε να βρεθούν σε άλλα σημεία και άλλες τέσσερις.

Μέχρι στιγμής ο Ηγούμενος της Μονής φέρεται να μην έχει δώσει στοιχεία ικανά να φωτίσουν την διαδρομή και να διαφωτίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι συγκεκριμένες εικόνες βρέθηκαν στο Μοναστήρι.

Ωστόσο η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη και εστιάζεται κυρίως στον εκκλησιαστικό χώρο και σε  ανθρώπους που έχουν σχέση με τον χώρο της εκκλησίας.

Έξι εικόνες προέρχονται από κλοπές σε Μοναστήρια των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα από το Εκκλησοχώρι, τα Άνω Πεδινά και τα Κούρεντα.

Τρεις από το σύνολο όσων βρέθηκαν στο μοναστήρι, είχαν κλαπεί από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων, το 2012.

Στο μοναστήρι του Γέρακα εντοπίστηκαν μία εικόνα και δύο βημοθύρα που εκλάπησαν από την Ιερά Μονή Άνω Πεδινών του δήμου Ζαγορίου το 2014.

Εντοπίστηκαν επίσης δύο εικόνες που είχαν κλαπεί από την Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου στα Κούρεντα Ιωαννίνων το 2009.

Η κλοπή στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στα Άνω Πεδινά είχε αποκαλυφθεί την παραμονή εορτασμού της Αγίας, όταν κάτοικοι του χωριού και μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής έφτασαν για να κάνουν εργασίες ευπρεπισμού του χώρου.

Από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας και με βάση τις μαρτυρίες των κατοίκων της περίοδο εκείνη εκτιμάται ότι σημειώθηκε κατά το χρονικό διάστημα από το Φεβρουάριο του 2014 έως την 24-07-2014.

Σχεδόν τυχαία, από επίσκεψη κατοίκων είχε αποκαλυφθεί το 2009 και η κλοπή τριών εικόνων από το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου στα Κούρεντα.

Η αστυνομία είχε κάνει την απαραίτητη έρευνα, σε ένα χρονικό διάστημα όπου καταγραφόταν μπαράζ χτυπημάτων σε Ναούς και Μοναστήρια της περιοχής και συνδύαζε τότε τις υποθέσεις και τις έρευνες.

Στην Παναγία Βαρδάστανη στο Εκκλησοχώρι οι άγνωστοι είχαν διαρρήξει την εξωτερική είσοδο του ναού και είχαν αφαιρέσει τρεις εικόνες που χρονολογούνται από το 1850 και θεωρούνται ανεκτίμητης αξίας. Η κλοπή έγινε στο διάστημα από τα Χριστούγεννα ως τις 19 Ιανουαρίου, όταν η εκκλησία ήταν κλειστή.

Αρκετές από τις κλεμμένες εικόνες από τα Μοναστήρια του Νομού Ιωαννίνων έχουν εντοπιστεί σε οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού και άλλα θρησκευτικά κειμήλια είχαν βρεθεί στην Αθήνα.

Είναι η πρώτη φορά όπου μερικές από τις κλεμμένες εικόνες εντοπίζονται σε Μοναστήρι με την έρευνα πλέον να ανοίγει και να επικεντρώνεται και σε ανθρώπους της εκκλησίας.

epiruspost.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δραγασάκης

18 Ιουλίου 2024, 12:27
- Ο Κασσελάκης έχει βάλει το κόμμα σε διαδικασία απο-αριστεροποίησης «Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα ...

Δένδιας προς Τουρκία: Παρέλειψα να «ευχαριστήσω» τις δυνάμεις εισβολής

17 Ιουλίου 2024, 13:22
Με σκωπτικό τρόπο απαντά η Ελλάδα στην προσωπική επίθεση που άσκησε το υπουργείο Άμυνας ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0