Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ελληνογερμανικό παζάρι: Τι ζήτησε και τι πήρε ο Μητσοτάκης από τον Σολτς

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Ελληνογερμανικό παζάρι: Τι ζήτησε και τι πήρε ο Μητσοτάκης από τον Σολτς
image

 - «Αρκετά επιτυχημένη η επίσκεψη» λέει στο ethnos.gr ο Δρ. Μαϊνάρντους

χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά  

 

 

Φωτό: Pixabay.com

Αρκετά επιτυχημένη για τον Μητσοτάκη χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο ο Δρ Ρόναλντ Μαϊνάρντους, Κύριος Ερευνητής Συντονιστής ερευνητικών προγραμμάτων για τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας του ΕΛΙΑΜΕΠ.


Υπάρχει πολιτική συμφωνία σε όλα τα μεγάλα θέματα μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου

Όπως εξηγεί στο ethnos.gr o κ. Μαϊνάρντους, και οι δύο ηγέτες τόνισαν με έμφαση ότι οι προκλήσεις του μέλλοντος πρέπει να επιλυθούν από κοινού. Οι λεπτομερείς δηλώσεις που έκαναν ο Σολτς και ο Μητσοτάκης στον Τύπο μετά τη συνάντησή τους δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για να απαντηθεί ποιος κέρδισε και ποιος όχι. Ασφαλώς ήταν μια αρκετά επιτυχημένη επίσκεψη για τον Μητσοτάκη. Όλες οι πλευρές τον επαίνεσαν για την οικονομική ανάκαμψη. Προκαλεί εντύπωση ότι υπάρχει ένα εντελώς νέο κλίμα στη διμερή πολιτική. Στις δηλώσεις τους, οι ηγέτες μετέφεραν ότι υπάρχει πολιτική συμφωνία σε όλα τα μεγάλα θέματα: αυτό ισχύει για την οικονομική πολιτική, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και το μεταναστευτικό ζήτημα, στο οποίο δόθηκε πολύς χώρος στις συνομιλίες και στο οποίο υπάρχει ήδη στενή συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. 


Σολτς και Μητσοτάκης συμφωνούν ότι η δευτερογενής μετανάστευση από την Ελλάδα προς τη Γερμανία αποτελεί πρόβλημα

Ερωτηθείς ο κ. Μαϊνάρντους για το παζάρι μεταξύ των δύο χωρών στο προσφυγικό τονίζει ότι τόσο ο κ. Σολτς όσο και ο κ. Μητσοτάκης συμφωνούν ότι η δευτερογενής μετανάστευση από την Ελλάδα προς τη Γερμανία αποτελεί πρόβλημα. «Και οι δύο πλευρές έκαναν γνωστό ότι συνεργάζονται για να βρουν λύση στο πρόβλημα αυτό. Μάλιστα, ήδη υπάρχει συνεργασία σε διάφορα επίπεδα με στόχο να σταματήσουν αυτές οι δευτερογενείς ροές από την Ελλάδα προς τη Γερμανία».

Σύμφωνα με τον  Κύριο Ερευνητή Συντονιστή ερευνητικών προγραμμάτων για τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας του ΕΛΙΑΜΕΠ ο κ. Μητσοτάκης ζητά ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διασφάλιση των ελληνικών συνόρων, τα οποία όπως αναγνωρίζεται απο τις δυο πλευρές είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. «Η εντύπωσή η δική μου είναι ότι δεν υπήρξε σαφής δέσμευση στο θέμα αυτό από τον Σολτς. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα. Αθήνα και Βερολίνο συμφωνούν επίσης στην επείγουσα ανάγκη ανανέωσης του πρωτοκόλλου του 2016 για το προσφυγικό μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ». 

Στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών έπεσε και ο οδικός χάρτης για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ο οποίος, ωστόσο, επισκιάστηκε από την υπόθεση Μπελέρη. «Ακόμη και αν ο κ. Μητσοτάκης δεν το έθεσε στη συνέντευξη Τύπου, υπάρχουν ενδείξεις ότι το θέμα της Αλβανίας έπαιξε ρόλο. Σε γενικές γραμμές, ο Σολτς είπε οτι η Γερμανία στο παρελθόν προσπάθησε "να μην υπάρξει δημεροποίηση" στο θέμα της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» λέει ο κ. Μαϊνάρντους και προσθέτει: «Άρα, από γερμανικής πλευράς πρόκειται για ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Αθήνας και Τιράνων. Η εντύπωσή μου είναι ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να αναλάβει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο εδώ, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η διεύρυνση - που εξακολουθεί να είναι ένα από τα σημαντικότερα πρότζεκτ της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής». 

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας ο Γερμανός Καγκελάριος και ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησαν ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος αποτελεί θετική εξέλιξη. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Σολτς και στη συνέχεια ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος» για το μέλλον των συνομιλιών.  Ο κ. Σολτς πρόσθεσε ότι η Γερμανία προσπαθούσε πάντα να είναι «χρήσιμη» στο θέμα αυτό στο παρελθόν. «Πράγματι, ως γνωστόν,  στο ζενίθ της κρίσης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, το Βερολίνο διαμεσολάβησε μεταξύ των δύο πλευρών και βοήθησε με αυτό τον τρόπο στην επανέναρξη των συνομιλιών» σημειώνει ο κ. Μαϊνάρντους.

Σχολιάζοντας, τέλος, το θέμα των επανορθώσεων ο Κύριος Ερευνητής Συντονιστής ερευνητικών προγραμμάτων για τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας του ΕΛΙΑΜΕΠ τονίζει ότι είναι ενδιαφέρον ότι κανείς δεν έκανε αυτή την ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου, ούτε καν δημοσιογράφος από την Ελλάδα. «Οι θέσεις των δύο κυβερνήσεων για το θέμα αυτό είναι ξεκάθαρες και έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια στο παρελθόν. Το καθοριστικό είναι ότι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει ότι εμμένει στη θέση της, αλλά ότι το θέμα αυτό δεν πρέπει -όπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του κ. Σολτς στην Αθήνα πριν από ένα χρόνο- να δηλητηριάσει τις σχέσεις.  Πολιτικά, λοιπόν, το θέμα βρίσκεται στο ψυγείο - μέχρι την ημέρα που μια μελλοντική κυβέρνηση στην Αθήνα το βγάλει έξω ξανά». 

ΕΘΝΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0