Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Το τρομερό Βατερλό των Αμερικανών στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης το 1941

Αρχική | Ιστορία | Το τρομερό Βατερλό των Αμερικανών στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης το 1941
image

Αν δεν αγνοούσαν τις  πληροφορίες που τους έδωσε ο ελληνικής καταγωγής  πλοίαρχος Έλις Ζαχαριάς, θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία της 7-12-1941  και το «Tora-Tora-Tora» των Ιαπώνων!

 

Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης

akontogiannidis@yahoo.gr

Σαν σήμερα 7 Δεκεμβρίου του 1941, οι Ιάπωνες κατέστρεψαν τον Αμερικανικό στόλο στο Πέρλ Χάρμπορ της Χαβάης. Ένα μήνα πριν, αρχές Νοεμβρίου, είχαν σχεδιάσει το χτύπημα, το οποίο είχε πληροφορηθεί ο ελληνικής καταγωγής πλοίαρχος του αμερικανικού ναυτικού, Έλις Μ. Ζαχαριάς και  λίγες μέρες πριν το επιχειρήσουν οι Ιάπωνες,  προειδοποίησε τους ανωτέρους του γι αυτό το χτύπημα, αλλά κανένας δεν του έδωσε σημασία!

Στα αρχεία του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, μέσα στο υλικό της Ανακριτικής επιτροπής για την τραγωδία του Περλ Χάρμπορ,  βρέθηκε πριν από τριάντα χρόνια  το  υπόμνημα που έστειλε στον ναύαρχο  Χάσμπαντ Κίμμελ (Husband Kimmel)  διοικητή της βάσης στη Χαβάη. Με το έγγραφο προειδοποιούσε, ότι οι Ιάπωνες θα άρχιζαν τον πόλεμο εναντίον των Αμερικανών με αιφνιδιαστική  επιδρομή εναντίον της βάσεως, πιθανότητα το πρωί Κυριακής  που όλοι αργούν και τα μέτρα ασφαλείας είναι χαλαρά.

Ο Ελις (Ηλίας) Ζαχαριάς, Μανιάτικης καταγωγής, γεννήθηκε στη Φλόριντα την 1-1-1890. Ο πατέρας του, μετανάστης μέσω Γερμανίας στις ΗΠΑ, ήταν απόγονος του καπετάν Ζαχαριά, αγωνιστή της Επανάστασης του  ’21. Φοίτησε στη Ναυτική Ακαδημία και το 1920 στάλθηκε στην Ιαπωνία, όπου έμαθε τα ιαπωνικά κι εξοικειώθηκε με το λαό και τον πολιτισμό του. 

Ο Ζαχαριάς, αφού εκπαιδεύτηκε στην  κατασκοπεία, ξαναγύρισε στην  Ιαπωνία όπου ανέλαβε υποδιοικητής των μυστικών υπηρεσιών του Ναυτικού προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες. Χρησιμοποιήθηκε στις προπαγανδιστικές εκπομπές, ενώ κατόρθωσε να σπάσει κώδικες και να αποκωδικοποιήσει σήματα των Ιαπώνων συλλέγοντας σημαντικές πληροφορίες.

Στην αναφορά του εφιστούσε την προσοχή του ναυάρχου Kimmel στο γεγονός, ότι στην Ουάσιγκτον βρίσκονταν την εποχή εκείνη δύο Ιάπωνες επίσημοι απεσταλμένοι, οι Νομούρα και Κουρούζου για να... αποκοιμίσουν την αμερικανική κυβέρνηση. Όταν ο τρίτος απεσταλμένος -σημείωνε ο Ζαχαριάς-  ο πρεσβευτής στο Περού Τατσούγκι Σακαμότο φθάσει στην Ουάσινγκτον, τότε θα ξεσπάσει και ο πόλεμος. 

Και πράγματι, ο Σακαμότο πήγε στην Ουάσινγκτον στις 3 Δεκεμβρίου και έφυγε στις 5. Τα ξημερώματα της 7ης Δεκεμβρίου, ο  ναύαρχος Γιαμαμότο στέλνει  μια αρμάδα που συνόδευε  6 αεροπλανοφόρα με 423 αεροπλάνα. Ο Ζαχαριάς διαπιστώνει  τις πυκνές επείγουσες διαταγές  στον ιαπωνικό στόλο και ενημερώνει τους προϊσταμένους του.  Στις 7 και 20΄, 70 μίλια μακριά, στο ακρωτήριο Οάχου, καθώς τα ιαπωνικά αεροπλάνα πλησίαζαν, ο ναύτης Έλιοτ, βλέπει έκπληκτος  πλήθος αεροπλάνων στην οθόνη του ραντάρ! Ξυπνά αμέσως τον αξιωματικό υπηρεσίας υπολοχαγό Τάϋλορ κι εκείνος του λέει:  «Forget it», (ξέχασέ το), μια φράση που θα μείνει στην  ιστορία. Νόμιζε ότι επρόκειτο περί ασκήσεως. (Μας θυμίζει την τουρκική εισβολή του 1974, «μη δίνετε σημασία, κάνουν άσκηση…») 

Στο Περλ Χάρμπορ, ο 59χρονος ναύαρχος Κίμμελ, αμέριμνος κι έτοιμος να παίξει γκολφ, ακούει έξω από το σπίτι του, τις εκρήξεις στο λιμάνι… Μέσα σε μία ώρα, ο αιφνιδιασμός των Ιαπώνων είχε πετύχει. Τα αεροπλάνα ανενόχλητα κατά κύματα  κατέστρεψαν τα περισσότερα πλοία, εκτός από το καταδρομικό Σώλτ Λέϊκ στο οποίο επέβαινε ο Ζαχαριάς και περιπολούσε 200 μίλια μακριά. 

Μετά την επιτυχία, ο υπεύθυνος για την επίθεση πλοίαρχος Φουσίντα, στέλνει το μήνυμα στον ναύαρχο  Γιαμαμότο. «Τόρα- Τόρα Τόρα», δηλαδή «Τίγρης, Τίγρης Τίγρης»... Τον σχεδιασμό της Ιαπωνικής επίθεσης, γνώριζε από τις μυστικές υπηρεσίες ο Ουίνστων Τσόρτσιλ.Tα απόρρητα αρχεία του Φόρεϊν Όφις αποκαλύπτουν, ότι, προτίμησε να σιωπήσει, για να εξαναγκασθεί  να ξυπνήσει από το λήθαργο ο γίγαντας  Αμερική και να μπει στον πόλεμο… Τηλεφώνησε μάλιστα μετά στον πρόεδρο Ρούζβελτ και τον άκουσε να λέει: «Τώρα βρισκόμαστε μαζί στο ίδιο καράβι», εννοούσε στον πόλεμο!...

Το Ιαπωνικό εγχείρημα σχεδίασε ο ναύαρχος Γιαμαμότο, ναυτικός ακόλουθος το 1926 στη Ουάσινγκτον. Έστειλε από τη Χιροσίμα στις 26 Νοεμβρίου  την αρμάδα με κάθε μυστικότητα προς το Περλ Χάρμπορ, όπου ναυλοχούσε ο αμερικανικός στόλος  με 125 σκάφη και  227 αεροπλάνα. Μόνο τριάντα αεροπλάνα έχασαν οι Ιάπωνες. Οι αμερικανικές απώλειες τεράστιες. Σκοτώθηκαν 2.638 αξιωματικοί και ναύτες,  βυθίστηκαν ή καταστράφηκαν όλα τα πλοία  και 120 αεροπλάνα. Η ταπεινωτική αυτή ήττα ανάγκασε τους αμερικανούς να μπουν στο πόλεμο. Και τέσσερα χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 1945, ρίχνοντας  τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι πήραν την  εκδίκηση  που ήθελαν από τον εχθρό τους.

Ο  Έλις Ζαχαριάς, ψηλός ξερακιανός, με σύζυγο την Κλάρα Μίλερ, έκανε παρέα με το Έλληνα ναύαρχο Λεοντόπουλο, ναυτικό ακόλουθο στην Ουάσινγκτον. Κι όταν αποστρατεύτηκε το 1946 με το βαθμό του υποναύαρχου, έπινε ελληνικό καφέ με τον  ανταποκριτή της «Ακροπόλεως» Άρη Αγγελόπουλο, που έτυχε στις δεκαετίες του ΄60 και του’70 να λαμβάνω στην εφημερίδα τις ανταποκρίσεις του και από αυτόν είχα πληροφορηθεί την καταγωγή του  Ζαχαριά και την δράση του στο Περλ Χάρμπορ. 

Ο Ζαχαριάς πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 27-6-1961 και τάφηκε στο κοιμητήριο του Άρλινγκτον.

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler

03 Ιουνίου 2024, 21:53
Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Μάχη της Κρήτης είναι γνωστή σε όλους.Μετά την κατάληψη του νησιού από ...

"Βοσκοί, στη μάντρα της Πολιτείας, οι λύκοι! Οι λύκοι!"

26 Φεβρουαρίου 2024, 23:22
 "Βοσκοί, στη μάντρα της Πολιτείας, οι λύκοι! Οι λύκοι! Στα όπλα, Ακρίτες! Μακριά και οι ...

27 Ιανουαρίου 1945: Απελευθέρωση του Άουσβιτς - "Ποτέ ξανά!"

26 Ιανουαρίου 2024, 21:18
 Άουσβιτς. 27 Ιανουαρίου 1945. Όταν τα σοβιετικά στρατεύματα μπήκαν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς και ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0