Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Στοπ» στην παρουσία φιλάθλων στους αγώνες της Super League - Όλα τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | «Στοπ» στην παρουσία φιλάθλων στους αγώνες της Super League - Όλα τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας
image

Αλέξανδρος Διαμάντης

Κοινοβουλευτικός συντάκτης


Φωτό: Pixabay.com

Stop στην παρουσία φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες της Super League (αλλά της Super League 1, όπου συμμετέχουν οι δεύτερες ομάδες των παραδοσιακά ισχυρών συλλόγων) βάζει η κυβέρνηση για το επόμενο δίμηνο. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης το μέτρο δεν θα ισχύει για τα παιχνίδια εντός των ελληνικών τειχών, αλλά και για τους ευρωπαϊκούς αγώνες, αρχής γενομένης από το επόμενο παιχνίδι Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη για κάθε ευρωπαϊκό παιχνίδι θα εκδίδεται μια σχετική ΚΥΑ και παράλληλα το μέτρο θα επανεξεταστεί μετά την πάροδο των δύο μηνών.

«Αντιλαμβανόμαστε την οργή κάποιον εξ αυτών γιατί η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει ευθύνη. Αφορά, βέβαια, το σύνολο των γηπέδων γιατί δεν ξεκίνησε το φαινόμενο την τελευταία εβδομάδα και δεν συμβαίνει σε ένα με δύο συλλόγους. Δεν είναι μοναδική παρέμβαση. Δεν θα ήταν αρκετό το κλείσιμο και θα είχε βάση η κριτική όσων έχουν αγοράσει εισιτήρια», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης.

Σε ό,τι αφορά, τους κατόχους διάρκειας, ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι είναι η «δική τους συνεισφορά, η δική τους θυσία» για να λύσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που ξεκινά από το ποδόσφαιρο και πάει στις γειτονιές. «Θέλουμε να επιστρέψει η κοινωνία με ασφάλεια στα γήπεδα. Αυτή τη στιγμή μέχρι να εξασφαλιστούν οι προδιαγραφές δεν είναι ασφαλή η παρουσία φιλάθλων και στις υπόλοιπες θύρες.

Οι παρεμβάσεις ξεκινάμε από τη ρίζα του προβλήματος και έχουν μια συνολική λογική», προσέθεσε. Ο ίδιος στη συνέχεια τόνισε ότι η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση της βίας. «Συγκεκριμένες αλλαγές έχουν γίνει στο νομικό πλαίσιο που τιμωρεί τέτοια εγκλήματα», είπε και θύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από καιρό είχε υπογραμμίσει ότι σε περίπτωση που «δεν είμαστε στην ίδια σελίδα, τότε θα πάρουμε περαιτέρω μέτρα». «Ελπίζουμε μόνο για δύο μήνες γιατί κάποιοι δεν τα τήρησαν όλοι ή δεν τα τήρησαν όπως πρέπει», προσέθεσε.

 

Τα μέτρα

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, αυτά έχουν ως εξής:

 1. Τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους 2 μήνες, δηλαδή μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της super league 2 οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας. Εκδίδεται σήμερα σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει, παράλληλα, ότι με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής της αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.

 2. Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

 Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων:

- Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και

- Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

3. Αύριο, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Επιπλέον, οι Υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

ΕΘΝΟΣ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Πώς θα κινηθούν την Τετάρτη τα Μέσα Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ

16 Απριλίου 2024, 19:09
- Χωρίς μετρό και Ηλεκτρικό θα μείνει η Αττική - Στάση εργασίας στα ταξί, ...

Πασαλιμάνι: Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτίριο

16 Απριλίου 2024, 17:53
 - Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας - Ο Αγαθάγγελος Παπαδόπουλος υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής ...

Ευρωεκλογές 2024 – Μπελέρης: Μάχη για το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του ελληνισμού

15 Απριλίου 2024, 20:09
Ευρωεκλογές 2024 – Φρέντι Μπελέρης: Μάχη για το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0