Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η Αγγλία απαγορεύει τα σκυλιά της ράτσας XL Bully

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Φιλοζωία | Η Αγγλία απαγορεύει τα σκυλιά της ράτσας XL Bully
image

 Μπένεντικτ φον Ίμχοφ, dpa | Μαρκ Φλάισμαν, dpa

 

Τα XL bully ευθύνονται για τον θάνατο πολλών ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευσή τους. Τι σημαίνει όμως αυτό για τους σκύλους;

Μάταια προσπαθούσε να τραβήξει το ζώο μακριά. Τρομοκρατημένος παρακολουθούσε ο 54χρονος τον σκύλο του να δαγκώνει μέχρι θανάτου τον αδερφό του. Τώρα απειλείται και με ποινή φυλάκισης, επειδή δεν μπόρεσε να ελέγξει τον σκύλο του. Και αυτό δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό στη Μεγάλη Βρετανία.

14 Σεπτεμβρίου: Δύο σκύλοι στο Στόουκ πηδάνε από ένα παράθυρο στον κήπο του γείτονα, αρπάζουν έναν άντρα – και τον σκοτώνουν.

4 Οκτωβρίου: Ένας σκύλος επιτίθεται σε έναν άντρα στο Σάντερλαντ – ο 54χρονος υποκύπτει στα σοβαρά τραύματά του.

 Οι περισσότεροι θυμούνται και τον θάνατο του 10χρονου Τζακ στην Ουαλία. Ο Τζακ ήταν στο σπίτι ενός φίλου του από το σχολείο, όπου και δέχθηκε επίθεση από έναν τεράστιο σκύλο ονόματι “Beast” («Τέρας»). Το αγόρι πέθανε.

Η περιοχή όπου σκοτώθηκε ο άτυχος άνθρωπος στο ΣάντερλαντΗ περιοχή όπου σκοτώθηκε ο άτυχος άνθρωπος στο Σάντερλαντ

Το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν πολλά περιστατικά θανάτων έπειτα από επίθεση από σκυλιά ράτσας XL bully

Τα σκυλιά που εμπλέκονται σε αυτά τα περιστατικά είναι συχνά τα λεγόμενα XL bully, μια ράτσα που προέρχεται από διασταύρωση πίτμπουλ και τεριέ. Η δημόσια κατακραυγή ήταν τέτοια που η βρετανική κυβέρνηση αναγνώρισε τα σκυλιά αυτά ως ξεχωριστή ράτσα – για να απαγορεύσει αμέσως μετά την πώλησή τους από τις 31 Δεκεμβρίου. Από την 1η Φεβρουαρίου 2024 μάλιστα θα είναι παράνομη και η κατοχή τους, εκτός κι αν ο ιδιοκτήτης μπορεί να αποδείξει πως ο σκύλος είναι ακίνδυνος, οπότε και θα χορηγείται σχετική άδεια. Εν συνεχεία το ζώο θα φοράει φίμωτρο, λουρί και θα στειρώνεται.

 

Κίνδυνος ευθανασίας για πολλά σκυλιά

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά πρακτικά; Σύμφωνα με το Sky News θα πρέπει να γίνει ευθανασία σε τουλάχιστον 246 σκυλιά, εάν δεν βρουν ιδιοκτήτη πριν από την αλλαγή του χρόνου. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσα ζώα αφορά η απαγόρευση. Η κυβέρνηση εκτιμά πως στην Αγγλία και την Ουαλία υπάρχουν περίπου 10.000, ενώ οι φιλόζωοι ακτιβιστές κάνουν λόγο για 15.000 σκύλους. Βασιζόμενο στα στοιχεία της κτηνιατρικής εταιρείας IVC Evidensia, το BBC εικάζει πως υπάρχουν τουλάχιστον 30.000 XL Bullies.

Πάντως, πολλοί αντιτείνουν πως η απαγόρευση δεν θα προστατεύσει πραγματικά τον πληθυσμό. Ο ειδικός Ντέιβ Μάρτιν προειδοποιεί επιπλέον πως είναι πιθανότερο να αυξηθούν οι επιθέσεις σκύλων, εάν θα πρέπει τα ζώα να κρατούνται μόνο στο σπίτι – διότι έτσι δεν θα κινούνται και δεν θα ξεδίνουν καθόλου.

Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της απαγόρευσης της βρετανικής κυβέρνησης για τα XL bully. Πολλοί αντιτίθενται στην απαγόρευση της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις φοβούνται πως οι εκτροφείς θα στραφούν σε άλλες ράτσες – όπως στα ποιμενικά Καυκάσου. Αυτά τα ζώα είναι «μεγαλύτερα, δυνατότερα και, εάν δοθούν σε λάθος ιδιοκτήτη, μπορεί να είναι και πιο επικίνδυνα» από τα XL bully, εξηγεί ένας εκτροφέας στο BBC. Ήδη υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αναφορές για XL bully που εγκαταλείπονται στην άγρια φύση ή μπροστά σε καταφύγια ζώων. Κυκλοφορούν επίσης βίντεο με «επιχειρήσεις διάσωσης», όπου τα σκυλιά μεταφέρονται στη Σκωτία και πωλούνται εκεί. Η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει την απαγόρευση μονάχα στην Αγγλία και την Ουαλία.

 

Τι ισχύει στη Γερμανία;

Στη Γερμανία το αμερικανικό XL bully δεν έχει ακόμη καταταχθεί ως ξεχωριστή ράτσα, γι’ αυτό και δεν υπάρχει στους καταλόγους με τους επικίνδυνους σκύλους – εν αντιθέσει με ράτσες όπως τα πίτμπουλ, τα μπουλ τεριέ και τα μπουλ τεριέ του Στάφορντσαϊρ. Και στη Γερμανία απαγορεύεται η εισαγωγή τέτοιων σκύλων, δίχως όμως να υπάρχει και ειδικό κανονιστικό πλαίσιο για την εκτροφή τους. Υπάρχουν βέβαια ειδικές προβλέψεις για τέτοια σκυλιά, όπως ότι πρέπει να φορούν φίμωτρο ή να έχει χορηγηθεί άδεια ιδιοκτησίας.

Ορισμένοι αντιτάσσονται στην κατηγοριοποίηση μίας ολόκληρης ράτσας ως επικίνδυνης. Αντιθέτως, θεωρούν πως καθοριστικός είναι ο τρόπος ζωής του σκύλου και πώς αυτός εκπαιδεύεται.

Στη Γερμανία ζουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια σκυλιά – ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώνεται από σκύλο είναι μονοψήφιος: 6 θάνατοι καταγράφηκαν το 2020, 5 το 2021 και 4 το 2022. Πάντως, το 2022 μόνο στο Βερολίνο υπήρξαν 490 ελαφρείς και 87 σοβαροί τραυματισμοί από δαγκώματα σκύλων.

Αν και δεν αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή ράτσα, το διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου χαρακτήρισε τα bully ως τα πιο επικίνδυνα σκυλιά – κατατάσσοντάς τα βάσει εξωτερικών χαρακτηριστικών στη ράτσα των αμερικανικών Στάφορντσαϊρ τεριέ.

 Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς

Deutsche Welle

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Έχασε τη σκυλίτσα του στην Ελλάδα και τη βρήκε στην Σερβία

17 Απριλίου 2024, 23:00
- Η απίστευτη ιστορία της Ράικα   Φωτό: Facebook/Remy Dargere Μια ιστορία βγαλμένη… από ταινία έζησε ένας ...

Νέα Ιωνία: Πέταξε κουτάβια σε κάδο λίγο πριν περάσει απορριμματοφόρο

13 Απριλίου 2024, 20:51
Της επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 120.000 ευρώ χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό    Φωτό: Pixabay.com Αποτροπιασμός από τη δράση ...

Βοτανικός: Οκτώ χρόνια χωρίς αναστολή στον 33χρονο που σκότωνε γάτες

17 Ιανουαρίου 2024, 21:17
- Δεν έγινε και κάτι, απλώς τα λέγαμε, είπε στην απολογία του - Του ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0