Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Άδεια παραμονής σε μετανάστες που συμπληρώνουν τρία χρόνια στην Ελλάδα

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Άδεια παραμονής σε μετανάστες που συμπληρώνουν τρία χρόνια στην Ελλάδα
image

  – Οι προϋποθέσεις

Τι προβλέπει σχετική τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης

 

Φωτό: Pixabay.com

Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μετανάστες τρίτων χωρών που ζουν και έχουν εργαστεί στην Ελλάδα για τρία χρόνια έχουν το δικαίωμα να τους χορηγηθεί νόμιμη άδειας διαμονής.

Στην τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης καθορίζεται το δικαίωμα στην εργασία για μετανάστες τρίτων χωρών οι οποίοι διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου. Πρόκειται για άτομα που διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής. Τα άτομα αυτά πρέπει να συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα και να μετρούν τουλάχιστον 3 συνεχόμενα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα, πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Παράλληλα, με την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης προβλέπεται επίσης -με συγκεκριμένες προϋποθέσεις- η χορήγηση της άδειας διαμονής και στον ή στη σύζυγο-γονέα και τα ανήλικα παιδιά των πολιτών τρίτων χωρών. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά -κατ' εκτίμηση- σε 30.000 μετανάστες. Αφορά επίσης, τους πολίτες τρίτων χωρών που έχουν υποστεί παράνομη διακίνηση.

Οι ενδιαφερόμενοι μετανάστες τρίτων χωρών που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η άδεια διαμονής χορηγείται άπαξ, έχει διάρκεια ισχύος 3 χρόνια και ο κάτοχός της κατά τη λήξη της δύναται να αιτηθεί αλλαγή κατηγορίας άδειας διαμονής σύμφωνα με το άρθρο 12 του v. 5038/2023.

Αντίστοιχα, οι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στην Ελλάδα και δεν έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της προτεινόμενης διάταξης, υπάγονται στη διαδικασία επιστροφής κατά τις διατάξεις του v. 3907/2011 (Α' 7).

 

Σαμαράς: «Η χώρα γίνεται φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών»

Με γραπτή του δήλωση ο Αντώνης Σαμαράς επέκρινε την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τη χαρακτήρισε λανθασμένη.

«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί "νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών", είναι λανθασμένη», ανέφερε στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός. 

«Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική!», σημείωσε. 

Ο Αντώνης Σαμαράς συμπλήρωσε πως «αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, "έστω κι αν αυτό έχει λήξει"... Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα».

Στη συνέχεια, ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Συμπέρανε ότι «η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών. Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν’ ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών!»

Κλείνοντας ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε «Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα.»

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Lifo.gr

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Πώς θα κινηθούν την Τετάρτη τα Μέσα Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ

16 Απριλίου 2024, 19:09
- Χωρίς μετρό και Ηλεκτρικό θα μείνει η Αττική - Στάση εργασίας στα ταξί, ...

Πασαλιμάνι: Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτίριο

16 Απριλίου 2024, 17:53
 - Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας - Ο Αγαθάγγελος Παπαδόπουλος υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής ...

Ευρωεκλογές 2024 – Μπελέρης: Μάχη για το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του ελληνισμού

15 Απριλίου 2024, 20:09
Ευρωεκλογές 2024 – Φρέντι Μπελέρης: Μάχη για το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0