Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Δεν θα καταθέτουν ως μάρτυρες οι αστυνομικοί στα δικαστήρια

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Δεν θα καταθέτουν ως μάρτυρες οι αστυνομικοί στα δικαστήρια
image

 - Θα διαβάζονται οι καταθέσεις τους

 

Φωτό: Pixabay.com

Του Παναγιώτη Στάθη

Σε μια αλλαγή που ήδη προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των νομικών της χώρας, προχωρεί το νομοσχέδιο με τις υπο διαβούλευση διατάξεις για τις 102 αλλαγές στον Ποινικό και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Με αυτή προβλέπεται η εξαίρεση της υποχρέωσης των αστυνομικών που εχουν καταθέσει στη διάρκεια της προδικασίας, απο την παρουσία τους και την δια ζώσης κατάθεση ενώπιον του δικαστηρίου και των υπερασπιστών του κατηγορουμένου.

Συγκεκριμένα η προσθήκη παραγράφου 5 στο άρθρο 215 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αναφέρει:

 "5. Αστυνομικοί και λοιποί προανακριτικοί υπάλληλοι που έχουν καταθέσει στην προδικασία δεν καλούνται στο ακροατήριο αλλά αναγιγνώσκονται οι καταθέσεις τους. Ο εισαγγελέας και το δικαστήριο μπορούν κατ’ εξαίρεση να παραγγείλουν την κλήτευσή τους, αν η εξέτασή τους στο ακροατήριο είναι αναγκαία για την ασφαλή διάγνωση της κατηγορίας".

Η διάταξη προκαλεί αντιδράσεις σε νομικούς, δεδομένου ότι θεωρούν πως αφαιρούνται υπερασπιστικά "όπλα” από τον κατηγορούμενο, όπως π.χ. η δυνατότητα να αναδειχτούν τυχόν αντιφάσεις ή να διευκρινιστούν τυχόν κενά. Δίδεται πάντως η δυνατότητα στον εισαγγελέα και το δικαστήριο να ζητήσουν, αν κρίνουν, την εξέτασή τους.

 

Πάγιο αίτημα

Αντίθετα η ύπαρξη της συγκεκριμένης δυνατότητας ήταν πάγιο αιτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων των αστυνομικών. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως "η προσθήκη της παρ. 5 κρίθηκε επιβεβλημένη και θεωρείται πως θα συμβάλλει τόσο στην επιτάχυνση της ποινικής δίκης που συνίσταται στη συντομότερη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και στην αποφυγή αναβολών οφειλομένων στην απουσία μαρτύρων, όσο και στην αποφυγή της υποστελέχωσης υπηρεσιών μέσω της άσκοπης και δαπανηρής για το δημόσιο, μετακίνησης αστυνομικών ή άλλων προανακριτικών υπαλλήλων, που έχουν ήδη καταθέσει ενόρκως κατά την προδικασία για ζητήματα που άπτονται της εκκρεμούς κατηγορίας και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν έχουν να εισφέρουν αποδεικτικά, τίποτα το επιπρόσθετο.

Για τις εξαιρετικές περιπτώσεις που ο εισαγγελέας ή το δικαστήριο κρίνουν πως η εξέτασή τους στο ακροατήριο είναι αναγκαία για την ασφαλή διάγνωση της αλήθειας, η διάταξη επιφυλάσσει τη δυνατότητα κλήτευσής τους”.

 Capital.gr

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Πώς θα κινηθούν την Τετάρτη τα Μέσα Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ

16 Απριλίου 2024, 19:09
- Χωρίς μετρό και Ηλεκτρικό θα μείνει η Αττική - Στάση εργασίας στα ταξί, ...

Πασαλιμάνι: Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτίριο

16 Απριλίου 2024, 17:53
 - Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας - Ο Αγαθάγγελος Παπαδόπουλος υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής ...

Ευρωεκλογές 2024 – Μπελέρης: Μάχη για το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του ελληνισμού

15 Απριλίου 2024, 20:09
Ευρωεκλογές 2024 – Φρέντι Μπελέρης: Μάχη για το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0