Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ένας χρόνος από τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Αρχική | Ιστορία | Ένας χρόνος από τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
image

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

akontogiannidis@yahoo.gr

 

Ο τ. Βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε πέρσι τέτοια μέρα από τη ζωή, 10 Ιανουαρίου 2023 και σήμερα θα τελεσθεί στο Τατόϊ από τα παιδιά του το ετήσιο μνημόσυνό του. Και μια σύμπτωση: Ακριβώς 100 χρόνια πριν στις 10-1-1923, έφυγε από τη ζωή  ο παππούς του βασιλιάς Κων/νος, ο ελευθερωτής της Θεσσαλονίκης. 

 Ο αποδημήσας τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, έζησε στο διάβα της ζωής του -  σε μια τετραετία- τρείς μεγάλες χαρές, η τρίτη μισή. Θα αναφερθούμε και στις τρείς.

Στις 18 Σεπτεμβρίου  1964 νυμφεύθηκε τον μεγάλο έρωτα της ζωής του την 18χρονη πριγκίπισσα Άννα Μαρία κόρη του βασιλιά της Δανίας. Γνωρίστηκαν το  1959 στην Κοπεγχάγη, ερωτεύτηκαν με τις πρώτες ματιές και το κρυφό τους αίσθημα εξελίχθηκε σε σφοδρό έρωτα που έφερε τον γάμο τους, που  τελείται με την παρουσία 1200 προσκεκλημένων  με 18 βασιλείς στην Αθήνα. Το ζεύγος επιβιβάστηκε μετά στην βασιλική άμαξα για το Παλάτι, ενώ από τον Λυκαβηττό ακούγονταν οι πανηγυρικοί κανονιοβολισμοί. 

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1960, στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης,  ο 20χρονος διάδοχος Κωνσταντίνος με βοηθό στις προπονήσεις του στο Φάληρο  την αδελφή του Σοφία, συμμετέχει  στο αγώνισμα της Ιστιοπλοΐας  με την ελληνική ομάδα. Ήταν ο πηδαλιούχος  του σκάφους «Νηρεύς» με πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και  Γιώργο Ζαΐμη. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κωπηλασία και εστέφθη Ολυμπιονίκης. Η νίκη του χαιρετίσθηκε με ενθουσιασμό σ’ όλο τον Ελληνισμό αφού για 50 χρόνια η Ελλάδα δεν είχε κερδίσει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο!!

Δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια του διαδόχου όταν έγινε η απονομή του μεταλλίου, η μπάντα παιάνιζε τον Εθνικό μας ΄Υμνο και υψωνόταν η Ελληνική σημαία. Έδωσε τότε μεγάλη χαρά σε όλο τον Ελληνισμό και στην Αθήνα ξεχύθηκε ο κόσμος στους δρόμους για να τον υποδεχθεί και να ζητωκραυγάσει για τον θρίαμβό του, ενώ ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής που τον είχε υποδεχθεί στο αεροδρόμιο, δήλωσε: «Εν τω προσώπω του διαδόχου ετιμήθη το όνομα της Ελλάδος. Εκφράζω δι αυτό Χαράν και υπερηφάνεια».

Στις  6 Μαρτίου 1964 η χαρά του ήταν μισή.   Πέθανε ο πατέρας του βασιλιάς Παύλος και αμέσως ο πρωθυπουργός Γεώργιος  Παπανδρέου ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και η ηγεσία των Ενόπλων δυνάμεων, υπέβαλαν τα συλλυπητήρια τους στον διάδοχο Κων/νο και στα μέλη της βασιλικής οικογενείας.

Συζητήθηκαν μετά, τα της  αναρρήσεως στον θρόνο του Κων/νου, μίλησε ο Παπανδρέου  με τον Κων/νο για την ορκωμοσία που έγινε στις 7 το απόγευμα 3 ώρες μετά τον θάνατο του  βασιλιά Παύλου στην αίθουσα τελετών.

Μόλις έγινε η ορκωμοσία, ο Γεώργιος Παπανδρέου όπως προέβλεπε το Σύνταγμα, ανακοίνωσε στους παρισταμένους ότι στο θρόνο ανέρχεται ο Κωνσταντίνος, με την ιαχή: «Ζήτω ο βασιλεύς!». Κωνσταντίνος και Παπανδρέου αποσύρθηκαν σε σύντομη σύσκεψη κι εκεί ο Παπανδρέου  ανακοίνωσε στον βασιλιά ότι υποβάλει την παραίτηση του, όπως προβλεπόταν. Ο Κωνσταντίνος  του πιάνει το χέρι (αυτό προκύπτει από διήγηση του αγροτικού ηγέτη και στενό συνεργάτη του Παπανδρέου Αλέξανδρου Μπαλτατζή του οποίου υπήρξα ιδιαίτερος γραμματεύς) και του λέει: «Η παραίτησίς σας κ. Πρόεδρε δεν γίνεται αποδεκτή, θα παραμείνετε στη θέση του πρωθυπουργού!». 

Καθώς ο Παπανδρέου που απέσυρε την παραίτησή του και τον κοιτούσε με χαμόγελο, ο Κωνσταντίνος τον ευχαρίστησε και του λέει: «κ. Πρωθυπουργέ μόλις τώρα έχασα τον πατέρα μου και στο δικό σας πρόσωπο   θα τον βλέπω και θα παίρνω κουράγιο και συμβουλές…» ΄Ετσι όδευσαν για ένα διάστημα 15 μηνών οι σχέσεις τους ομαλά.

Αρχές Ιουλίου 1965 γίνεται γνωστή η παραστρατιωτική οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ συλλαμβάνονται εμπλεκόμενοι αξιωματικοί και γίνεται επίσης γνωστό ότι αρχηγός του ΑΣΠΙΔΑ είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Έρχονται τα Ιουλιανά και οι αποστασίες και θα ψυχρανθούν στη συνέχεια οι σχέσεις Κωνσταντίνου και Γ. Παπανδρέου… Η αντίδρασή του στο Απριλιανό πραξικόπημα έφερε την αποχώρησή του από το θρόνο και το 1974 με δημοψήφισμα ήρθε το τέλος της Βασιλείας στην Ελλάδα.

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler

03 Ιουνίου 2024, 21:53
Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Μάχη της Κρήτης είναι γνωστή σε όλους.Μετά την κατάληψη του νησιού από ...

"Βοσκοί, στη μάντρα της Πολιτείας, οι λύκοι! Οι λύκοι!"

26 Φεβρουαρίου 2024, 23:22
 "Βοσκοί, στη μάντρα της Πολιτείας, οι λύκοι! Οι λύκοι! Στα όπλα, Ακρίτες! Μακριά και οι ...

27 Ιανουαρίου 1945: Απελευθέρωση του Άουσβιτς - "Ποτέ ξανά!"

26 Ιανουαρίου 2024, 21:18
 Άουσβιτς. 27 Ιανουαρίου 1945. Όταν τα σοβιετικά στρατεύματα μπήκαν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς και ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0