Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Νοθεία ελαιολάδου: Θέμα Ηθικής και Δημόσιας Υγείας

Αρχική | Υγεία | Νοθεία ελαιολάδου: Θέμα Ηθικής και Δημόσιας Υγείας
image

Γράφει ο Δρ. Κώστας Κοτροκόης*


Φωτό: Pixabay.com

ΘΕΜΑΤΑ ΗΘΙΚΗΣ

Η νοθεία των τροφίμων είναι μία μη ηθική συμπεριφορά, έτσι ακόμα και η καλύτερη εφαρμογή των ποιοτικών κανόνων ασφαλείας δεν εγκυάται την ασφάλεια στα τρόφιμα όταν απουσιάζει η ηθική.

Μία «νέα» περίπτωση νοθείας είναι οι ονομαζόμενες «Ελληνοποιήσεις».

Επομένως, στον διατροφικό τομέα η ηθική είναι ο πρώτιστος κανόνας όλων των δραστηριοτήτων.

Μεγάλος είναι ο ρόλος της Ηθικής στη νομοθεσία τροφίμων και στην ασφάλεια αυτών.

Η ηθική αναφέρεται στις αξίες, αρχές & κωδικούς με τις οποίες διαβιούν οι άνθρωποι και καθορίζει τα αποδεκτά όρια σε πολλούς τομείς.

Τρόφιμα μη ασφαλή  δεν επιτρέπεται να εισέρχονται και να κυκλοφορούν στην αγορά. Η αφάλεια των τροφίμων σημαίνει την απουσία κινδύνων (μικροβιολογικών, χημικών & φυσικών) και συμπεριλαμβάνει τα χαρακτηριστικά του τροφίμου που απαιτούνται από τη νομοθεσία και τις προτιμήσεις των καταναλωτών, τη διατροφική αξία, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, την προέλευση και τον τύπο παραγωγής, τη διασφάλιση ποιότητας, τα θέματα ηθικής, την ιχνηλασιμότητα, τη συσκευασία, την τοποθέτηση στην αγορά (διαθεσιμότητα, σωστή θέση και τιμή).

Η ποιότητα η υγιεινή & η ασφάλεια τροφίμων είναι άρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. 

Η ηθική στην παραγωγή τροφίμων είναι σημαντική διότι δεν μπορεί να αποφευχθεί η επικινδυνότητα η οποία συνδέεται με τα τρόφιμα και διότι, μη όντας αυτάρκεις για την παραγωγή τροφίμων, πρέπει να εμπιστευόμεθα τους παραγωγούς και τις αρχές. 

Υψηλή ποιότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ηθική, ενώ η ύπαρξη χαμηλής ποιότητας ενθαρρύνει μη ηθικές συμπεριφορές (π.χ. τρόφιμα χαμηλής ποιότητας να γίνονται αποδεκτά από τον προμηθευτή-διανομέα).

Η έλλειψη ηθικής μπορεί να οδηγήσει σε:

1.Παραποίηση των καταγραφόμενων αρχείων του HACCP, π.χ. υπογραφές από το ίδιο άτομο διαρκώς, ή ακόμα και όταν αυτό απουσιάζει, ή υπερβολική ακρίβεια στις μετρήσεις η οποία μπορεί να ξεπερνά ακόμα και αυτή την ακρίβεια του οργάνου.

2.Εγκλήματα στα τρόφιμα, π.χ. μόλυνση με χημικά του εδάφους ή των αποθηκών, ή αγνόηση των δικαιωμάτων των ζώων προς επίτευξη χαμηλού κόστους, ή βανδαλισμοί κατά του περιβάλλοντος εντατικοποιώντας τα συστήματα παραγωγής, ή κανιβαλισμοί επιτρέποντας στα ζώα να τρέφονται με τις ακαθαρσίες τους, ή τα λείψανα του είδους τους, ή με τροφή από το αίμα άλλων ζώων.

3.Διατροφικές απάτες, π.χ. με πώληση τροφίμων ενδεχομένως επιβλαβών, ή ληγμένων, ή πωλώντας υποκατάστατα προϊόντων αντί των πραγματικών, ή με ψευδείς δηλώσεις (π.χ. χώρας προέλευσης, συντηρητικών, συστατικών, κ.ά.).

Κατά τη σήμανση των προϊόντων οι ετικέτες πρέπει να παρουσιάζουν τα πραγματικά χαρακτηριστικά των τροφίμων στους καταναλωτές και όχι να αποφεύγουν να ανα-γράφουν π.χ. πρόσθετα, ή συντηρητικά, ή συστατικά, ή τη χώρα προέλευσης, ή την παρουσία γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, πρέπει επίσης, να είναι ευδιάκριτες και ευανάγνωστες. Οι καταναλωτές εμπιστεύονται τις πληροφορίες επι των ετικεττών καθώς και τη μάρκα και τη χώρα προέλευσης.

Γενικά η διατροφική αλυσίδα έχει πολλούς συντελεστές (γεωργούς, παραγωγούς, διανεμητές, πωλητές) έκαστος των οποίων πρέπει να δρα με ηθικό τρόπο, υπακούοντας στις απαιτήσεις του νόμου & παρέχοντας στους καταναλωτές πλήρεις πληροφορίες, προσέχοντας την Ασφάλεια και την Ποιότητα των τροφίμων.

Επομένως η ηθική πρέπει να είναι πρώτος και κύριος κανόνας όλων των συντελεστών της διατροφικής αλυσίδας.


ΘΕΜΑΤΑ ΝΟΘΕΙΑΣ 

Ένα από τα πλέον επίκαιρα θέματα είναι η έξαρση νοθείας του ελαιολάδου OV σήμερα

Η voθεία του ελαιολάδου γίvεται ή μπορεί να γίνει συνήθως με τα παρακάτω έλαια:

(α)   ραφιvαρισμέvα καλαμποκέλαια, ηλιέλαια, αραχιδέλαια, φoυvτoυκέλαια 

(β)   αραφιvάριστo ή λευκό μειονεκτικό (lampante)

(γ)   ηλιέλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε ελαϊκό 

(δ)   σπoρέλαια πoυ τoυς έχoυv αφαιρεθεί oι στερόλες 

(ε)   φοινικοελαΐνη 

(στ) ραφιvαρισμέvo ελαιόλαδο 

(ζ)   παλαιό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 

(η)   ηπίως κατεργασμένο ανδαλουσιανό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

(θ)   εστερoπoιημέvo ελαιόλαδο

 

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες (υπεύθυνες για την αντιοξειδωτική ικανότητα), βιταμίνη Ε και άλλα θρεπτικά συστατικά γεγονός που ανεβάζει το κόστος του έναντι των υπόλοιπων ελαίων και οδηγεί σε έξαρση της νοθείας του με πληθώρα ελαίων χαμηλότερης αξίας (ηλιέλαια SF, βαμβακέλαια CS, ιχθυέλαια ω-3, πυρηνέλαια ORO, κραμβέλαια RP, κ.α) με στόχο το κέρδος

Ενδεικτικά αναφέρεται η μεγάλη τροφική δηλητηρίαση από νοθευμένο με χρωστικές ουσίες (ανιλίνη) ελαιόλαδο στην Ισπανία το 1981, η οποία και οδήγησε πολλά άτομα σε αναπηρία αλλά και 400 θανάτους. Επίσης, το 1982 στην Ισπανία με διακίνηση ελαιολάδου από βαρέλια σε τενεκέδες πέθαναν 600 άτομα και έμειναν ανάπηροι άλλοι 2.000. Από νοθεία ελαιολάδου με μετουσιωμένο κραμβέλαιο. Έκτοτε δεν διανοείται κανείς να αγοράσει ανώνυμο λάδι στην Ισπανία.

 

Ο έλεγχος νοθείας-αλλοίωσης στο ελαιόλαδο γίνεται με τις εξής χημικές μεθόδους:

1. Παλιές αvτιδράσεις (μέθoδoι) : 

Αvτίδραση Bellier (ύπαρξη σπoρελαίωv-νοθεία με σπορέλαια), 

αvτίδραση Carrocci Buzzi (νoθεία με πυρηvέλαιo), 

αvτίδραση Kreiss (ανίχνευση ταγγισμέvoυ ή αλλoιωμέvoυ ελαιολάδου),

αvτίδραση Συνοδινού-Κώνστα (ανίχνευση παρουσίας σπορελαίων, πυρηνελαίου)

αvτίδραση παρουσίας Σησαμελαίου

2. Νέες τεχνικές : 

Αvάλυση τoυ κλάσματoς των Στερολών, 

ανάλυση της σύστασης των Λιπαρών οξέων του ελαιολάδου,        

Τριλιvoλεΐvη, 

Στιγμασταδιέvιo και  

ανάλυση των Τριγλυκεριδίων του ελαιολάδου.

3. Αναλυτικές τεχνικές ανίχνευσης νοθείας: FTIR, ATR, MIR, NIR, NMR, Raman, DSC

 

Κριτήρια ποιότητας OV (σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου-COI) :

Οξύτητα, οξείδωση, χρώμα, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Τα Βιοενεργά Μικροσυστατικά του ελαιολάδου (OV) που παρουσιάζουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση είναι:

Φαινολικές ενώσεις: Τυροσόλη, υδροξυτυροσόλη, δευτεροταγή ιριδοειδή με τα συζηγή παράγωγά τους. Δρουν ως αποσβέστες των ελεύθερων ριζών και ως προστατευτικοί παράγοντες έναντι αρκετών εκφυλιστικών ασθενειών (όπως η ελευρωπαῒνη ή ελαιοευρωπεῒνη). Η συγκέντρωσή τους στο OV κυμαίνεται από 100-300ppm αλλά μπορεί και να φθάσουν τα 1.000ppm ή και περισσότερο σε ορισμένες ποικιλίες, ενώ διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στη σταθερότητά του.

Τριτερπενικά οξέα: HPTA (hydroxy pentacyclic triterpene acids) τα οποία είναι μη τοξικά και διαθέτουν φαρμακολογικές ιδιότητες.

Σκουαλένιο (~250-925ppm): Είναι ένα τριτερπένιο ενδιάμεσο στη βιοσύνθεση των στερολών, το οποίο συμβάλλει στην Αντικαρκινική δράση του OV, κυρίως κατά του καρκίνου του εντέρου.

Φυτοστερόλες: Είναι τα βιοενεργά συστατικά των φυτών με χημική δομή που προσομοιάζει με αυτήν της χοληστερόλης, κυρίως της β-σιτοστερόλης η συγκέντρωση της οποίας στο OV=75-90% (το μοναδικό έλαιο με τέτοιο ψηλό ποσοστό), ενώ η ολική β-σιτοστερόλη=min 93% (Δ-5 αβεναστ.=5-20%, καμπεστ.=1-4%, στιγμαστερόλη=0,5-2%), ενώ οι ολικές στερόλες του OV=180-265ppm (αλλά και >1000ppm). Η β-σιτο-στερόλη του OV αποτρέπει την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο.

Φυτοχημικά: Σε αυτά ανήκουν τα τερπενικά οξέα καθώς & οι φαινολικές ενώσεις (μαζί με τα καροτενοειδή, φλαβονοειδή, φυτοοιστρογόνα & γλυκοσινολικά). Είναι ουσίες που προάγουν την υγεία διότι έχουν αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές & αντιφλεγμονώδεις δράσεις, ενώ δύνανται να μειώσουν και τη χοληστερόλη του αίματος. Η Ολεοκανθάλη (μιμείται τη δράση της ιμπουπροφένης=αντιφλεγμονώδης) & η Ελαιοευρωπεΐνη που αποτρέπουν την οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερίνης.

Βιταμίνες: Κύρια εξ’ αυτών είναι η α-τοκοφερόλη ή αλλιώς βιταμίνη Ε με εξόχως αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά και η βιταμίνη Κ καθώς και το β-καροτένιο.

 

Το OV είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες (υπεύθυνες για την αντιοξειδωτική του ικανότητα), βιταμίνη Ε και άλλα θρεπτικά συστατικά γεγονός που ανεβάζει το κόστος του έναντι των υπόλοιπων ελαίων και οδηγεί σε έξαρση της νοθείας του με πληθώρα ελαίων χαμηλότερης αξίας (ηλιέλαια SF, βαμβακέλαια CS, ιχθυέλαια ω-3, πυρηνέλαια ORO, αραχιδέλαια AR, RP-canola, φοινικέλαια PO, σογι-έλαια BO, ρετσινόλαδο, χοιρινό λίπος, ορυκτέλαια, παραφινέλαια) με στόχο το κέρδος.

Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Η επιστημονική τεκμηρίωση της υψηλής βιολογικής του αξίας έγινε τα τελευταία 30 έτη,ενώ προσφατα δόθηκε έμφαση και στα μικροσυστατικά του (περιέχει γύρω στα 200 & ανέρχονται έως και 0,8-2 ή 3% του αδρού προϊόντος), σε ορισμένα από τα οποία έχει πιστοποιηθεί αντι οξειδωτική δράση. 

Επισημαίνεται ότι το παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο παράγεται χωρίς  τη χρήση υψηλών θερμοκρασιών, έχει την υψηλότερη συγκέντρωση όλων αυτών των μικροσυστατικών.

Στην Ελλάδα η αγορά του χύμα OV αντιπροσωπεύει το 39%, και τυποποιημένο το 25-30%, ενώ 36% αυτοκαταναλώνεται. Οι Έλληνες καταναλώνουν 13 Kg τυποποιημένου OV κατά κεφαλή ετησίως και είναι 1οι στην κατανάλωση ελαίων & λιπών 32Kg/έτος.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 3η θέση σε σχέση με τηv παραγωγή και στην 1η σε σχέση με την κατά κεφαλή κατανάλωση OV (13 Kg/έτος με πρωταθλητές τους Κρητικούς με 70 g/μέρα ή 25 Kg/έτος), ενώ είναι 2η στηv παραγωγή βρώσιμης ελιάς.

Στην χειρότερη περίπτωση η νοθεία είναι μίξη σογιέλαιου και ηλιελαίου, στα οποία προστίθενται ουσίες χλωροφύλλης, β-καροτίνης ή και πράσινο χρώμα. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ελέγχουμε τις ετικέτες αυτών των ελαιολάδων. Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, όπως η νοθεία με επικίνδυνες χρωστικές ουσίες, μπορεί να καταστεί πολύ επικίνδυνη για την υγεία μας-πχ Ισπανία 1981 νοθεία OV με ανιλίνη.

Το υψηλό κόστος του ελαιολάδου έναντι των υπόλοιπων ελαίων οδηγεί σε έξαρση της νοθείας του με πληθώρα ελαίων χαμηλότερης αξίας  με στόχο το κέρδος.

Η πρώτη ένδειξη για να αντιληφθούμε το νοθευμένο ελαιόλαδο αποτελεί το χρώμα & η γεύση του ελαίου. Το χρώμα του OV είναι χαρακτηριστικό και ανάλογα με την ποικιλία του μπορεί να είναι από ανοιχτό έως σκούρο πράσινο. Η σημαντικότερη όμως

ένδειξη είναι η γεύση & το άρωμα. Τα νοθευμένα έλαια με σπορέλαια έχουν συνήθως οσμή τηγανητής πατάτας ειδικά όταν η νοθεία έγινε με ηλιέλαιο. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστική φρουτώδη οσμή ελιάς ενώ η γεύση του είναι συνήθως πικρή ή πικάντικη ανάλογα με την ποιότητά του. Όταν το έλαιο είναι νοθευμένο με σπορέλαιο η τιμή οξύτητας θα είναι πραγματικά χαμηλή, καθώς τα σπορέλαια είναι χαμηλής οξύτητας, ενώ η τιμή Κ270 θα είναι ιδιαίτερα υψηλή. 

Στο OV πρέπει σε πρώτο στάδιο να ελέγχονται οι φυσικο-χημικοί παράγοντες όπως είναι η οξύτητα, οι δείκτες Κ232 / 270, ΔΚ, POV, στιγμασταδιένιο και οι στερόλες.

Η ακαρπία στις περισσότερες περιοχές της χώρας, εφέτος, οδήγησε σε μειωμένη παραγωγή και η τεράστια ζήτηση σε Ελλάδα και εξωτερικό εκτόξευσε τις τιμές του ελαιολάδου. Κρούσματα νοθείας εμφανίζονται συνεχώς και οι έλεγχοι των αρχών είναι σαρωτικοί παντού για την προστασία των καταναλωτών και την καταπολέμηση του οικονομικού αυτού εγκλήματος. Οι παραγωγοί αναγκάζονται να κάνουν πρόωρη συγκομιδή για να γλιτώσουν την παραγωγή τους. Από 7,31 ευρώ που ήταν η μέση τιμή τον Νοέμβριο του 2021 και 8,5 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, πλέον αγγίζει τα 15 ευρώ, με βάση τα στοιχεία της ψηφιακής πλατφόρμας του Ελληνικού Υπουργείου Ανά-πτυξης e-katanalotis. Η άνοδος των τιμών του OV είναι παγκόσμια και φέτος πλέον φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ. Στα τέλη του 2019, οι τιμές χονδρικής είχαν πέσει κάτω από τα 3 ευρώ ανά κιλό και σήμερα πλέον έχουν ξεπεράσει τα 9 ευρώ (τιμή παραγωγού, πχ: στο Ηράκλειο βρίσκεται στα 9,20-9,40 στις 5-1-24, στη Σητεία 9,30-9,50, ή στη Μεσσηνία και στα Χανιά είναι 8,80 ευρώ, ή στη Λακωνία από 9,50 έφθασε και τα 10,11 ευρώ στον Συνεταιρισμό Παλαιοπαναγιάς, ή στη Μονεμβασιά 9,40) και έπεται συνέχεια. Η τιμή στο ράφι έχει χρονική υστέρηση 1,5-2 μήνες σε σχέση με την τιμή ελαιοπαραγωγού, οι δε τιμές του OV είναι συνάρτηση των ποσοτήτων που παράγονται. Όσο αυξάνει η διαφορά τιμής μεταξύ ελαιολάδου και σπορελαίων, τόσο αυξάνει και η νοθεία, οδηγώντας σε πολλά κρούσματα και μεγάλα ποσοστά. Η ανοδική πορεία των τιμών φαίνεται να διατηρείται και αποδίδεται αφενός στη συγκράτηση των παραγωγών να διαθέσουν προϊόν και αφετέρου στη μείωση των ποσοτήτων. Η αγορά ελαιολάδου διεθνώς έχει διαταραχθεί από μια σχεδόν διετή ξηρασία στη νότια Ισπανία, όπου η φετινή κατανάλωση ελαιολάδου μειώθηκε κατά 82%, ενώ πχ στην Ανδαλουσία η τιμή έχει σκαρφαλώσει στα 9,20 ευρώ το κιλό στις 5-1-24.  

Όλα αυτά δημιουργούν έλλειψη ελαιολάδου, που συνακόλουθα προκαλεί εκτόξευση των τιμών. Και οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες για το μέλλον. Οι ετήσιες εξαγωγές από την Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκαν τους πρώτους 5 μήνες του 2023, την ίδια ώρα που η γειτονική Τουρκία ανέστειλε τον Αύγουστο τις εξαγωγές για να προστατεύσει την εγχώρια αγορά της. Το 75% των Ελλήνων αγοράζει χύμα OV (~50.000 tn), που απαγορεύεται από τη νομοθεσία (αγορανομική διάταξη 14/98), γιατί η νομοθεσία επιτρέπει συσκευασίες μέχρι 5 λίτρα με τη σχετική επισήμανση από τυποποιητήρια, με συγκεκριμένο αλφαριθμητικό αριθμό έγκρισης και λοιπά χαρακτηριστικά. Συνήθως δηλώνουν ότι το παίρνουν από τον ξάδερφο, τον φίλο ή τον θείο τους. Η τιμή του χύμα (τενεκές)=8-14ευρώ/lt, αλλά εξ’ ορισμού, ένα χύμα προϊόν δεν μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητά του. Μόνο το 30% της Ελληνικής παραγωγής OV διατίθεται τυποποιημένο, όταν στην Ισπανία διατίθεται το 70% και στην Ιταλία σχεδόν το 100%. Τις καλές χρονιές η Ελλάδα έχει παραγωγή 350.000 τόνους/έτος, από τους οποίους εξάγει περί τους 250.000 τόνους, ενώ οι υπόλοιποι 100.000 τόνοι καλύπτουν την εσωτερική ζήτηση με ιδιο-κατανάλωση 36%, τυποποιημένο 30% και χύμα ή τενεκές 34%.

Το ελαιόλαδο είναι ένα διεθνώς εμπορεύσιμο προϊόν που τα τελευταία δύο χρόνια έχει τριπλασιάσει την τιμή του. Η λύση είναι τυποποιημένο ελαιόλαδο διότι μόνο έτσι γνωρίζουμε ποιος το συσκευάζει, το ελέγχει και σε ποιον θα απευθυνθούμε ή θα καταγγείλουμε σε περίπτωση που δεν είναι ικανοποιητικό το προϊόν ή έχει νοθευθεί. 

Οι αλυσίδες στη χώρα μας συνήθως διαθέτουν το προϊόν με ποσοστό κέρδους 30-50%. 

Στην ΕΕ υπάρχουν 9 κράτη μέλη παραγωγής: Ισπανία 63%, Ιταλία 17%, Ελλάδα 14%, Πορτογαλία 5%, Γαλλία, Σλοβενία, Κροατία, Κύπρος και Μάλτα. Διαθέτουν συνολικά περίπου 5 εκατομμύρια εκτάρια ελαιώνων στην ΕΕ. Άλλες χώρες παραγωγοί είναι Συρία, Μαρόκο, Τυνησία, Τουρκία, Αίγυπτος και Αλγερία.

Για την περίοδο 2023/2024 η παραγωγή OV στην Ισπανία αναμένεται να ανέλθει στους 765.300 τόνους, που είναι 15% πάνω από τη χαμηλή συγκομιδή της προηγούμενης σεζόν 2022/2023 (664.000 τόνοι) αλλά και 34% κάτω από τον μέσο όρο των 4 τελευταίων ετών. Έτσι η χαμηλή παραγωγή πέρυσι σε Ισπανία & Ιταλία τους οδήγησαν στο να έλθουν στην Ελλάδα για αγορές, γεγονός που αύξησε υπερβολικά τις τιμές.

Από 300.000 τόνους πέρυσι στους 120.000 τόνους θα πέσει φέτος η παραγωγή OV στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung (ΕΦΕΤ 5-11-23). Η εφημερίδα διαπιστώνει ότι: «αφενός οι βροχές κατά την περίοδο της ανθοφορίας και αφετέρου το υγρό καλοκαίρι, ήταν οι λόγοι που επηρέασαν την μειωμένη παραγωγή σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα». 

Η ελιά θέλει πολύ κρύο το χειμώνα για να ΄΄κοιμηθεί΄΄ το δένδρο ώστε να σταματήσει να δουλεύει το φυλλικό σύστημα (τα φύλλα του) και να δουλεψει το ριζικό του σύστημα. Αργότερα κατά την περίοδο της ανθοφορίας, γύρω στον Μάρτιο, χρειάζονται καλές καιρικές συνθήκες ώστε να επιτευχθεί η καρπόδεση. Επίσης, θέλει πολλά νερά και βροχές και όχι καύσωνες το καλοκαίρι, ενώ εφέτος όλη η χώρα μας ήταν πολύ και ακραία προβληματική όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, με μόνες περιοχές που διασώθηκαν αυτές της Μεσσηνίας & Ηλείας οι οποίες είχαν μειωμένη βέβαια παραγωγή κατά 60%.

Ο Ελληνικός ελαιώνας απαριθμεί 132 εκατομμύρια δένδρα τα οποία καλύπτουν το 5,7% της επιφάνειας της χώρας και τέλος να υπενθυμίσουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν ΄΄πράσινο χρυσάφι΄΄ και ότι το ελαιόλαδο αποτελεί και πρέπει να θεωρείται ως το ΄΄εθνικό μας προϊόν΄΄.

Εν κατακλείδι τις επόμενες εβδομάδες προμηνύεται ένα περίπλοκο & δυναμικό τοπίο όσον αφορά την αγορά του ελαιολάδου, λόγω των πρωτόγνωρων προκλήσεων στην παραγωγή καθώς και της αυξανόμενης σπανιότητας διαθέσιμου προϊόντος πλέον, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προβλεφθεί η άνοδος των τιμών ελαιολάδου και δη του έξαιρετικού παρθένου, καθώς και το επίπεδο στο οποίο αυτή θα σταματήσει.

12-1-2024

 *Κώστας Κοτροκόης (Δρ. Χημικός)

Επίκουρος Καθηγητής Βιοχημείας Λιπαρών Ουσιών στη Διατροφή και τη Δημόσια Υγεία  με έμφαση στην Ασφάλεια Τροφίμων ΠΑ.Δ.Α.





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

«Καμπανάκι» Τσιόδρα: Η αμφισβήτηση των εμβολιασμών έχει συνέπειες

07 Μαρτίου 2024, 19:15
 - Δεν δικαιολογούμαστε να έχουμε επιδημίες ιλαράς το 2024     Φωτό: Pixabay.com Στην Ελλάδα, από την αρχή ...

Χειροπέδες σε γιατρό Κέντρου Υγείας - Έδινε ψεύτικες βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

02 Μαρτίου 2024, 18:34
 Ηλεία   Ο γιατρός είχε συνάψει συμφωνία με "ιατρικούς επισκέπτες" συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας, για να συνταγογραφεί ...

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 50.000 ασθενείς

26 Φεβρουαρίου 2024, 21:45
Φωτό: Pixabay.com Καϊτανίδου Μάρθα Την αξιοποίηση 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0