Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Θέατρο: Κικής Μαυρίδου, «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου - Ταχτσή» - Κριτική Νίκου Μπατσικανή*

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Θέατρο | Θέατρο: Κικής Μαυρίδου, «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου - Ταχτσή» - Κριτική Νίκου Μπατσικανή*
image

 Συγκλονιστική παράσταση στο θέατρο "Εν Αθήναις", παραγωγής του Πολυχώρου "Vault"

Βασισμένο στη ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή 


Φωτό: Χριστίνα Φυλακτοπούλου


Συγγραφέας: Κική Μαυρίδου

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης

Σκηνικό - Κοστούμι: Γιώργος Λιντζέρης

Κατασκευή κοστουμιού: Ειρήνη Αβζίδου

Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας

Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς

Trailer - Κινηματογράφηση: “ORKI Productions”

Πρόγραμμα παράστασης: Εκδόσεις «Αιγόκερως»

Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση, τηλέφωνο επικοινωνίας: 6908502631. Email: daisylempesi@hotmail.gr 

Παραγωγή: “VaultTheatre”

Στον ρόλο της Έλλης Ζάχου- Ταχτσή η Ράνια Σχίζα

Την φωνή του χαρίζει στον ρόλο του Κώστα Ταχτσή ο Νίκος Καραθάνος

* Το φεστιβάλ «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ... » πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Από το Δελτίο Τύπου: [ Ο μονόλογος της Κικής Μαυρίδου «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή», βασισμένος στη ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη, με τη Ράνια Σχίζα στον ομώνυμο ρόλο, μετά την παρατεταμένη επιτυχία του και τα συνεχή soldout στον πολυχώρο “VAULT”, κατόπιν παράκλησης κοινού και κριτικών, μεταφέρεται στο θέατρο «Εν Αθήναις» και θα παρουσιάζεται κάθε Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 21:15, για περιορισμένες παραστάσεις.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο θέατρο “VAULT”, τον Μάρτιο του 2022, καταγράφοντας, από την αρχή, συνεχόμενα  soldout και παρατάσεις, αλλά και αξιοσημείωτα σχόλια από κοινό και κριτικούς. Ταξίδεψε και παρουσιάστηκε, με την ίδια επιτυχία, στην «Πειραματική Σκηνή του ΘΟΚ» στην Κύπρο, στη Θεσσαλονίκη, στο «ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων», στην Πάτρα, τη Δράμα, την Καρδίτσα, το Αγρίνιο και την Κόρινθο. Είναι μία από τις εννέα παραστάσεις του θεατρικού project «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ... ». Ένα θεατρικό Φεστιβάλ μονολόγων, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, που φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών. Ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη.

Μέχρι τώρα, η παράσταση έχει αποσπάσει τα ακόλουθα βραβεία: 

Α. 1ο Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του “All4fun” και Υποψηφιότητα για Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Νεοελληνικού Έργου και Καλύτερης Μουσικής. 

Β. Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης από την Kulturosupa.gr. 

Γ. Βραβείο Κοινού Καλύτερης Παράστασης στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης (Υποψηφιότητα και για βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Κειμένου και Καλύτερης Μουσικής). 

Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή, μητέρα του σπουδαίου μεταπολεμικού λογοτέχνη Κωστα Ταχτσή, υπήρξε μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της κι έγινε η ίδια πιο σκληρή από αυτήν. «Η μάνα αυτουνού», προσφώνηση απαξιωτική, ειρωνική, σαρκαστική, μα τόσο οικεία, τόσο γνώριμη. Ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα, σχεδόν ψιθυριστά, από αυτούς τους ψίθυρους που είναι μαχαιριές στην καρδιά. Που. καμιά φορά, όμως, γίνονται και φονικά. «Ο γιος αυτηνής», ο Κώστας Ταχτσής, δολοφονήθηκε, όπως «δολοφονείται», σε αυτόν τον κόσμο, ό,τι απειλεί να ξεσκεπάσει την υποκρισία του. «Η μάνα αυτουνού», από τα λιγότερα φωτισμένα πρόσωπα στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσμο του Κώστα Ταχτσή, αποτελεί, πέρα από μια καταγραφή, κι ένα ξεμασκάρεμα της «αγίας ελληνικής οικογένειας». Κι αν το «Τρίτο Στεφάνι», το σημαντικότερο έργο του συγγραφέα, ταυτίζεται με την ίδια την Ελλάδα, η ιστορία της μητέρας του ταυτίζεται με όλα: την ελληνίδα μάνα και γυναίκα και τα κρυμμένα μυστικά που κρατά, καλά κλειδωμένα, σε σκονισμένα μπαούλα, στοιβαγμένα στα υπόγεια της ψυχής της ].

Συγκλονιστική παράσταση, γροθιά στο στομάχι κάθε ανθρώπου, που, πέρα από την αυτοβιογραφία της μάνας του Κώστα Ταχτσή, εστιάζει στο γνωστό: «αμαρτίαι γονέων (και γιαγιάδων, θα πρόσθετα) παιδεύουσι τέκνα», φωτίζοντας και «κομμάτια» της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Στο πολύ πετυχημένο αποτέλεσμα συνετέλεσαν όλοι οι συντελεστές, αρχής γενομένης από το εξαιρετικό κείμενο της Κικής Μαυρίδου, την έξοχη σκηνοθεσία του Βαγγέλη Λάσκαρη, την υπέροχη  πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Μάνου Αντωνιάδη και τη θαυμάσια ερμηνεία της Ράνιας Σχίζα. Το λιτό σκηνικό, ένα μπαούλο (γεμάτο αναμνήσεις, φαντάζομαι) είναι ωραία ιδέα του Γιώργου Λιντζέρη, το απλό κοστούμι της Ειρήνης Αβτζίδου και οι υποβλητικοί φωτισμοί του Βαγγέλη Μούντριχα. Όλα έδεσαν με καταπληκτικό τρόπο, και οι θεατές καταχειροκρότησαν όλους τους συντελεστές, στο τέλος, αποθεώνοντας την ηθοποιό Ράνια Σχίζα, στην κατάμεστη αίθουσα του Εν Αθήναις. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια σε όλους.

Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα) 

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 21:15

Θέατρο «Έν Άθήναις»

Ιάκχου 19, Γκάζι, 11854 Αθήνα

Σταθμός Μετρό: «Κεραμεικός» 

Πληροφορίες (11:00 - 14:00 & 17:00 - 21:00) : 213 0356472, 6951832070

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Προπώληση Viva.gr: https://www.more.com/.../i-mana-aytounou-elli-zaxou-taxtsi/ 

Γενική είσοδος: 13 Ευρώ. Μειωμένο Εισιτήριο: 11 Ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)

Email: vaultvotanikos@gmail.com    


*Νίκος Μπατσικανής, ποιητής, συγγραφέας, κριτικός Θεάτρου, μέλος τής Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Θέατρο: Α. Τσέχοφ, "Ο Βυσσινόκηπος" - Κριτική Νίκου Μπατσικανή*

05 Μαρτίου 2024, 19:30
 "Ο Βυσσινόκηπος": Το αριστούργημα του Τσέχοφ σε θαυμάσια παράσταση στο Διάχρονο Θέατρο Φωτό: Απόστολος Δελάλης «Ο ...

Οι Καρέκλες του Ευγένιου Ιονέσκο - Του Ελισσαίου Βγενόπουλου

16 Μαϊου 2022, 21:05
Ω… πόσο όμορφα  λάμπει το τίποτα!!! Το πρωτοποριακό θεατρικό ρεύμα, του Θεάτρου του Παραλόγου, εμφανίστηκε ...

Θέατρο: "Τα Καλουτάκια" - Στο Θέατρο Παραμυθίας

30 Οκτωβρίου 2021, 18:32
 Θέατρο ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ Παραμυθίας 27 , Αθήνα τηλέφωνο 2103457904     Τα Καλουτακια Για μια τελευταία παράσταση   'Eνα ταξίδι στη ζωή και ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0