Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 50.000 ασθενείς

Αρχική | Υγεία | Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 50.000 ασθενείς
image

Φωτό: Pixabay.com


Καϊτανίδου Μάρθα

Την αξιοποίηση 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση που δημοσίευσε στο Facebook

Μια σημαντική ανάσα στην αποσυμφόρηση της λίστας των χειρουργείων, που συνολικά αριθμεί 102.000 ασθενείς,  αναμένεται να αποτελέσει η επένδυση κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη διεξαγωγή δωρεάν απογευματινών χειρουργείων σε περίπου 50.000 περιστατικά. Ετσι, η εκκίνηση του νέου θεσμού θα γίνει χωρίς επιβαρύνσεις και με όρους διαφάνειας σε μια προσπάθεια να… σβήσουν οριστικά οι αναμονές και η ταλαιπωρία των πολιτών.

Επειτα όμως οι επεμβάσεις κατά την απογευματινή ζώνη θα πραγματοποιούνται με ιδιωτική δαπάνη των πολιτών για την αμοιβή των γιατρών και του λοιπού προσωπικού (από 300 ως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης), γεγονός που έχει πυροδοτήσει και πολλές αντιδράσεις από τους υγειονομικούς κάνοντας λόγο για συστημική προσπάθεια αλλοίωσης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, στο κρίσιμο αυτό θέμα δεν παρέλειψε να αναφερθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εβδομαδιαία ανασκόπησή του που δημοσίευσε χθες στο Facebook. Ειδικότερα, ο ίδιος αναφέρθηκε σε μελέτη σύμφωνα με την οποία η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20% «ώστε να εξαλείψουμε τη λίστα αναμονής που δημιούργησε η πανδημία στα νοσοκομεία της χώρας μας, όπως και στα περισσότερα συστήματα υγείας».

Και εστίασε στις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας πως «τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου, θα λειτουργούν στο ακέραιο, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά πλέον με περισσότερη διαφάνεια και κεντρικό αυστηρό έλεγχο χάρη στην ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων».

Αναφορικά δε με την απόφαση να αξιοποιηθούν πόροι (60 εκατ. ευρώ) από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διευκρίνισε πως αυτή λήφθηκε ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων. «Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν κοινή πρακτική σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ούτε διεκδικούμε την πατρότητα της ιδέας, που θεσμοθέτησε αλλά δεν ενεργοποίησε ποτέ ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ – γι’ αυτό και δεν κατανοώ τις τωρινές αντιδράσεις του. Σκοπός μας δεν είναι ούτε η ιδιωτικοποίηση, ούτε η αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το ακριβώς αντίθετο. Σκοπός μας είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, η ισχυροποίησή του και η διατήρηση των καλύτερων γιατρών μας εντός του ΕΣΥ με καλύτερες αμοιβές».

Είναι αξιοσημείωτο πως από τα στοιχεία της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων που επεξεργάστηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προέκυψε πως από τους συνολικά 102.000 ασθενείς η αναμονή για το 43% είναι λιγότερο από 4 μήνες. Ο χρόνος αυτός, όπως ανέφερε πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, χαρακτηρίζεται από όλα τα συστήματα υγείας ως «ικανοποιητικός».

Ομως 4 έως 12 μήνες περιμένει το 31% της συνολικής λίστας, ενώ για περισσότερο από 12 μήνες αναμένει το 26% των ασθενών. Συνεπώς μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ο στόχος είναι να εξυπηρετηθούν άμεσα και δωρεάν εκείνα τα περιστατικά που παραμένουν στις λίστες χειρουργείων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΤΑ ΝΕΑ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

«Καμπανάκι» Τσιόδρα: Η αμφισβήτηση των εμβολιασμών έχει συνέπειες

07 Μαρτίου 2024, 19:15
 - Δεν δικαιολογούμαστε να έχουμε επιδημίες ιλαράς το 2024     Φωτό: Pixabay.com Στην Ελλάδα, από την αρχή ...

Χειροπέδες σε γιατρό Κέντρου Υγείας - Έδινε ψεύτικες βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

02 Μαρτίου 2024, 18:34
 Ηλεία   Ο γιατρός είχε συνάψει συμφωνία με "ιατρικούς επισκέπτες" συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας, για να συνταγογραφεί ...

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 50.000 ασθενείς

26 Φεβρουαρίου 2024, 21:45
Φωτό: Pixabay.com Καϊτανίδου Μάρθα Την αξιοποίηση 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0