Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Περί Καλλιόπης...

Αρχική | Απόψεις | Περί Καλλιόπης...
image
Γράφει η Χριστιάννα Λούπα

Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη,

Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα


Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη,

Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: 

Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες έτυχε να είναι τοποθετημένο το άγαλμα της Μούσας Καλλιόπης. Εντελώς εγκυκλοπαιδικά, επειδή υποθέτω ότι η ελληνική ιστορία/μυθολογία δεν είναι το δυνατό σας σημείο, οι Μούσες ήταν θεότητες, προστάτιδες των τραγουδιών, του χορού, των μουσικών οργάνων και των γλεντιών. Η Καλλιόπη, μάλιστα, ήταν η σημαντικότερη όλων, προστάτιδα της επικής ποίησης και της ρητορικής, καθώς και όλων των καλών τεχνών. 

Έτσι λοιπόν επικράτησε έκτοτε η συνήθεια ο κόσμος, αντί να χρησιμοποιεί τη λέξη «αποχωρητήριο» ή «μέρος», όπως συνηθιζόταν τότε, να αναφέρεται στην «Καλλιόπη», η οποία πέρασε και στη γλώσσα των φαντάρων. Προφανώς, αν εκεί ήταν τοποθετημένο το άγαλμα του Περικλή, να είχε επικρατήσει η ονομασία «Περικλής».

Με βάση λοιπόν το ανωτέρω ιστορικό της… «Καλλιόπης», αντιλαμβάνεστε, φαντάζομαι, ότι το σχόλιό σας περί σεξισμού είναι μάλλον αδόκιμο και άτοπο, καθότι πλέον η αλόγιστη χρήση του όρου «σεξισμός/ σεξιστικός», εν είδει καραμέλας, κοντεύει να απεκδύσει τις συγκεκριμένες λέξεις του πραγματικού νοήματός τους, γεγονός που κάθε άλλο παρά ωφελεί τον αγώνα κατά του σεξισμού.

Ωστόσο, αν θα μπορούσαμε να σας συγχωρήσουμε το εν λόγω παράπτωμα λόγω λαϊκισμού - προσφιλής τακτική που ενδημεί στην ελληνική πολιτική, άλλωστε -, δεν νομίζω ότι θα μπορούσατε να πάρετε άφεση αμαρτιών για την πρότασή σας να ονομαστεί η «Καλλιόπη»… «Κούλης». Γιατί, ασχέτως των πολιτικών πεποιθήσεων του καθενός, ένα στοιχειώδες επιπεδο ευγένειας και καλών τρόπων θα έπρεπε να χαρακτηρίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (λέμε τώρα!). Αφήστε που το «Κούλης» δεν είναι καθόλου εύηχο. Σκεφτείτε κάτι άλλο τουλάχιστον!

Συμμεριζόμαστε, τέλος, τη συγκίνηση και υπερηφάνειά σας, όπως δηλώσατε, που υπηρετείτε την πατρίδα (στα 35 σας) κι έχετε την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας για το δύσκολο 20ήμερο της θητείας που θα υπηρετήσετε. Κουράγιο! Μέχρι κι ο Έλβις τα πέρασε! Είμαστε, δε, βέβαιοι ότι την «Καλλιόπη» δεν θα χρειαστεί ούτε μία φορά να την καθαρίσετε, ωστόσο, όταν με το καλό επιστρέψετε στα πολιτικά σας καθήκοντα, μην ξεχάσετε να θέσετε μία σχετική επερώτηση στη Βουλή και να προτείνετε την αλλαγή της ονομασίας, για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Λόγω, δε, της σοβαρότητας του θέματος, ας αποφασίσει η Ολομέλεια!

Μετά τιμής,
Χριστιάννα Λούπα





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Πόσες «Χαλκίδες» αντέχουμε; - Της Ρέας Βιτάλη

24 Μαϊου 2024, 21:42
  Σίγουρα είναι μια, έστω στιγμιαία, χαρά η σύλληψη των εφοριακών. Ενα «Μπράβο» εκ ...

Οι παραδοξότητες των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ - Του Χρήστου Μπουσιούτα

30 Απριλίου 2024, 22:49
Είναι γεγονός ότι θύματα πολιτικών τσαρλατάνων έχουμε πέσει αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από ...

Μια φωτογραφία και οι αδάκρυτοι ενημερωμένοι - Της Ρέας Βιτάλη

20 Απριλίου 2024, 14:48
 Δύο φιγούρες, μια σπαραξικάρδια αγκαλιά, ένα πτώμα παιδιού με ένα ζωντανό «πτώμα». Τόσος θρήνος ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0