Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Στα όρια της ύφεσης η γερμανική οικονομία

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Στα όρια της ύφεσης η γερμανική οικονομία
image

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

 

Φωτό: Pixabay.com

Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι νέες προβλέψεις για την γερμανική οικονομία που παρουσιάστηκαν στο Βερολίνο την Τετάρτη και προβλέπουν ανάπτυξη μόλις στο 0,1% του ΑΕΠ.

 Νέο ηχηρό καμπανάκι για την γερμανική οικονομία χτυπά σήμερα στο Βερολίνο από τα κορυφαία γερμανικά ινστιτούτα, τα οποία προβλέπουν εξαιρετικά χαμηλή ανάπτυξη μόλις στο 0,1%. Αναθεωρούν έτσι δραστικά προς τα κάτω τις εκτιμήσεις,δεδομένου ότι μόλις το φθινόπωρο του 2023 ανέμεναν ανάπτυξη γύρω στο 1,3%. 

Για τους Γερμανούς οικονομoλόγους η γερμανική οικονομία φαίνεται ότι δεν έχει συνέλθει ακόμη από το σοκ της πανδημίας και σημειώνουν μάλιστα στη νέα έκθεση ότι ουσιαστικά η παραγωγικότητα της χώρας δεν έχει ανακάμψει έκτοτε.

«Η γερμανική οικονομία ασθενεί». Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα, κι αυτό σε ένα πλαίσιο «αντίξοων ανέμων» που φυσούν τόσο στην εγχώρια, αλλά και τη διεθνή αγορά.  

 

Διαρθρωτικοί επιβαρυντικοί παράγοντες 

Η συρρίκνωση της ανάπτυξης οφείλεται πάντως, σύμφωνα με την έκθεση, σε σειρά ήδη γνωστών διαρθρωτικών παραγόντων, όπως η μεταφορά μεγάλου μέρους της παραγωγής στο εξωτερικό, η μείωση των εξαγωγών, τα δομικά προβλήματα στον κρίσιμο κατασκευαστικό κλάδο αλλά και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον που δεν ευνοεί τη Γερμανία.  

Ήδη σε ένα πρώτο σχόλιό του στη γερμανική ραδιοφωνία ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Φιλελευθέρων (FDP) για θέματα προϋπολογισμού, Ράινχαρντ Χούμπεν, εκτιμά ότι και «το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά» άρα θα πρέπει να αναμένονται λιγότερα περιθώρια ευελιξίας στη δημοσιονομική πολιτική.  

Η έκθεση που παρουσιάστηκε το πρωί της Τετάρτης συντάχθηκε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών του Βερολίνου, το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Λάιμπνιτς στο Χάλε, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Λάιμπνιτς στο Έσσεν και το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου.

Ως προς τον πληθωρισμό οι προβλέψεις των οικονομικών ινστιτούτων κάνουν λόγο για μείωση στο 2,3% μέσα στο τρέχον έτος και 1,8% το 2025. 


*Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο Ανταποκρίτρια της Ελληνικής Σύνταξης της DW στο Βερολίνο

Deutsche Welle

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τα μοιραία λάθη των μυστικών υπηρεσιών που έβαλαν σε κίνδυνο τον Τραμπ

14 Ιουλίου 2024, 14:41
  - Τι λένε ειδικοί ασφαλείας    Φωτό: Pixabay.com Λανθασμένους χειρισμούς από τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, ...

Νετανιάχου: Ετοιμαζόμαστε για ισχυρή δράση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

05 Ιουνίου 2024, 13:17
Όποιος νομίζει πως μπορεί να μας κάνει κακό και πως θα καθήσουμε με σταυρωμένα ...

«Καμπάνα» 260 εκατ. δολαρίων σε Johnson & Johnson για το ταλκ που προκάλεσε καρκίνο

04 Ιουνίου 2024, 15:08
«Καμπάνα» 260 εκατ. δολαρίων θα πληρώσει ο αμερικανικός όμιλος φαρμακευτικών και καταναλωτικών αγαθών Johnson ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0