Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Οι Ουκρανοί πραγματοποίησαν το πρώτο χτύπημα με ATACMS σε ρωσικό έδαφος

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Οι Ουκρανοί πραγματοποίησαν το πρώτο χτύπημα με ATACMS σε ρωσικό έδαφος
image

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν το πρώτο τους χτύπημα σε συνοριακή περιοχή εντός του ρωσικού εδάφους με πύραυλο ATACMS. 

 

Φωτό: Pixabay.com

Αυτό αναφέρει το RBC Ukraine, επικαλούμενο αξιωματούχο του στρατού με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg να δημοσιεύει την πληροφορία.

Σύμφωνα με τη στρατιωτική πηγή επλήγη στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στην πόλη Καρατσέφ στην περιοχή Μπριάνσκ. «Το χτύπημα ήταν επιτυχές» είπε χαρακτηριστικά. Το Κατατσέφ βρίσκεται σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.

Νωρίτερα το Γενικό Επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είχε ανακοινώσει πλήγμα σε αποθήκη όπλων στην περιοχή του Μπριάνσκ χωρίς, ωστόσο, να δίνει πληροφορίες για το όπλο που χρησιμοποιήθηκε.

Το Καρατσέφ βρίσκεται κοντά στο 67ο οπλοστάσιο της Διεύθυνσης Πυραύλων και Πυροβολικού της Ρωσίας. Το ρωσικό κανάλι Telegram Astra ανέφερε ότι οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν «εκρήξεις, πυροδοτήσεις και επίθεση στη στρατιωτική βάση» καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με την ουκρανική ιστοσελίδα Ukrainka Pravda, ακούστηκαν εκρήξεις και έχει ξεσπάσει πυρκαγιά στο οπλοστάσιο της Κύριας Διεύθυνσης Πυραύλων και Πυροβολικού του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στην πόλη Καράτσεφ της περιφέρειας Μπριάνσκ της Ρωσίας.

«Στην περιφέρεια Μπριάνσκ χτυπήθηκε το 67ο οπλοστάσιο της Κύριας Διεύθυνσης Πυραύλων και Πυροβολικού του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας. Περιείχε πυρομαχικά πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών της Βόρειας Κορέας για τα συστήματά της, κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες (GAB), αντιαεροπορικούς πυραύλους και πυρομαχικά για πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων», δήλωσε μέσω Telegram ο Αντρίι Κοβαλένκο, Επικεφαλής του Κέντρου Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Ο κυβερνήτης του Μπριάνσκ Αλεξάντερ Μπογκομάζ περιορίστηκε μόνο στην αναφορά ότι η Ρωσία κατέρριψε 13 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί.

 

Η απόφαση Μπάιντεν που άλλαξε τα δεδομένα

Με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές καθοριστική ήταν η απόφαση Μπάιντεν να δώσει για πρώτη φορά το πράσινο φως στο Κίεβο να βομβαρδίζει ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχει προμηθευτεί ο ουκρανικός στρατός από τις ΗΠΑ.

Το καλό σενάριο το οποίο συμμερίζονται πολλοί στην Ουάσινγκτον είναι ότι η Ρωσία δεν θα αντιδράσει δυναμικά καθώς στο παρελθόν έχουν ξεπεραστεί και άλλες «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας, στο πλαίσιο αυτής της σύγκρουσης.

Ο λόγος για την ανάπτυξη δυτικών πυραύλων στην Ουκρανία νωρίτερα στη σύγκρουση. Έχουν επίσης στείλει άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο χωρίς καμία κλιμάκωση.

Η σκέψη στον... Λευκό Οίκο φαίνεται να είναι ότι αν αυτό είναι το ίδιο και πάλι, μπορούν να το κάνουν χωρίς συνέπειες.

 

Η στάση της Βρετανίας μετά το πράσινο φως του Λευκού Οίκου

Το πράσινο φως των αμερικανών για την χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο αναζωπύρωσε τη συζήτηση και στην Βρετανία η οποία αναμένεται να προμηθεύσει πυραύλους Storm Shadow για χρήση από την Ουκρανία σε στόχους εντός της Ρωσίας κάτι που όταν και αν γίνει θα συμβεί για πρώτη φορά στα χρονικά.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Βραζιλία ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει ότι πρέπει να «διπλασιάσει» την υποστήριξή του προς την Ουκρανία, ενώ διπλωματικές πηγές ενημέρωσαν ότι αναμένουν ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι, ενώ «δεν πρόκειται να υπεισέλθει σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες», αναγνώρισε την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για να βοηθηθεί η Ουκρανία, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της οποίας υπέστη σοβαρές ζημιές από κύμα ρωσικών βομβαρδισμών την Κυριακή.

«Είμαι πραγματικά σαφής εδώ και πολύ καιρό, πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα έχει ό,τι είναι απαραίτητο για όσο διάστημα χρειαστεί, διότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Πούτιν να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Οι πύραυλοι Storm Shadow έχουν βεληνεκές περίπου 250 χιλιομέτρων, παρόμοιο με το αμερικανικό Atacms, και στο παρελθόν έχουν δοθεί στο Κίεβο από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία για να πλήξουν στόχους εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Ουκρανία να πλήττει στρατώνες, κόμβους καυσίμων και εφοδιασμού και αεροπορικές βάσεις βαθύτερα μέσα στη Ρωσία για να αμβλύνει τις ανελέητες επιθέσεις της Μόσχας στη χώρα της. Η Ρωσία, αντίθετα, είναι σε θέση να πλήξει στόχους οπουδήποτε στην Ουκρανία.

 

Ομιλία Ζελένσκι σε Ευρωβουλευτές

Σε ομιλία του μέσω ζωντανής σύνδεσης με το Ευρωκοινοβούλιο το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αφού πρώτα σημείωσε ότι το 2025 θα κριθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία είπε στους ευρωβουλευτές ότι «κανείς δεν μπορεί να απολαμβάνει ήρεμα νερά κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο δίκαια και δίκαια».

Σε αυτό που φάνηκε να είναι μια αναφορά στην άδεια των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς σε στόχους εντός της Ρωσίας, είπε χαρακτηριστικά:

«Η Ρωσία δεν θα έχει πραγματικά κίνητρα για να συμμετάσχει σε ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις χωρίς πυρκαγιές στις αποθήκες πυρομαχικών της στο ρωσικό έδαφος, χωρίς διαταραχή της στρατιωτικής της εφοδιαστικής αλυσίδας, χωρίς καταστροφή των ρωσικών αεροπορικών βάσεων, χωρίς να χάσει τις ικανότητές της να παράγει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και χωρίς να κατασχεθούν τα περιουσιακά της στοιχεία».

Νωρίτερα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Η Ουκρανία δεν θα υποκύψει ποτέ στους κατακτητές και ο ρωσικός στρατός θα τιμωρηθεί για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

 

Το νέο πυρηνικό δόγμα Πούτιν

Η ανακοίνωση για το χτύπημα έγινε ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν ενέκρινε την Τρίτη (19/11) το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, υπογράφοντας το σχετικό διάταγμα και τονίζοντας ότι «Η επίθεση από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος, αλλά με την υποστήριξη μιας πυρηνικά εξοπλισμένης χώρας, θα θεωρείται κοινή επίθεση κατά της Ρωσίας».

Η θεμελιώδης αρχή του δόγματος είναι ότι η χρήση πυρηνικών όπλων είναι ένα μέτρο έσχατης ανάγκης για την προστασία της κυριαρχίας της χώρας και ότι η εμφάνιση νέων στρατιωτικών απειλών και κινδύνων ήταν εκείνη που ώθησε τη Ρωσία να αποσαφηνίσει τις συνθήκες για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Το επικαιροποιημένο δόγμα επεκτείνει το φάσμα των χωρών και των στρατιωτικών συμμαχιών που υπόκεινται σε πυρηνική αποτροπή, καθώς και τον κατάλογο των στρατιωτικών απειλών που έχει σχεδιαστεί να αντισταθμίζει αυτή η αποτροπή.

CNN.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ουκρανία: Ξεκίνησε ήδη ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος;

27 Νοεμβρίου 2024, 16:15
Γενς Τούραου     Οι Financial Times γράφουν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί μαχητές από την Υεμένη στην ...

Η Ουκρανία εκτόξευσε πυραύλους Storm Shadow εναντίον της Ρωσίας

20 Νοεμβρίου 2024, 19:40
Βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow εκτόξευσε σε ρωσικό έδαφος η Ουκρανία σύμφωνα με ...

Οι Ουκρανοί πραγματοποίησαν το πρώτο χτύπημα με ATACMS σε ρωσικό έδαφος

19 Νοεμβρίου 2024, 14:25
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν το πρώτο τους χτύπημα σε συνοριακή περιοχή εντός του ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0