Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Οι πέντε δεσμεύσεις Παπακωνσταντίνου

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Οι πέντε δεσμεύσεις Παπακωνσταντίνου

«Δεν πουλάμε, δεν απολύουμε»!

Κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις Παπακωνσταντίνου ώστε να σβήσουν οι εστίες κοινωνικών εκρήξεων

 

Με κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι δεν πωλούνται μονάδες της ΔΕΗ, δεν προβλέπονται απολύσεις στις ΔΕΚΟ και δεν κινδυνεύει ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να σβήσει τις εστίες κοινωνικών εκρήξεων που προκάλεσε η διαρροή προτάσεων της τρόικας στο πλαίσιο της δεκαήμερης εξέτασης της ελληνικής οικονομίας. 

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, από την πλευρά τους, δεν απέκλεισαν οποιαδήποτε από τις προαναφερόμενες εξελίξεις παρότι έτειναν χείρα πολιτικής βοηθείας- διευκόλυνσης- υπογραμμίζοντας πως «τις λύσεις θα τις δώσει η κυβέρνηση ανάλογα με τις προτεραιότητές της, εμείς απλώς καταθέτουμε εναλλακτικές λύσεις». Βέβαια ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά αφού στην επόμενη επιθεώρηση, του Οκτωβρίου, η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει με σαφές σχέδιο και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. 

Για το μέτωπο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως «παραμένει η θέση της κυβέρνησης για μια ΔΕΗ στην οποία το Δημόσιο θα έχει το πλειοψηφικό πακέτο του 51% όπως και η θέση μας ότι δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης λιγνιτικών ή άλλων μονάδων». Λίγο νωρίτερα όμως ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σ. Ντερούζ έθετε με σαφήνεια το πλαίσιο των απαιτήσεων της τρόικας, λέγοντας πως το φθινόπωρο η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει πώς θα απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αν και πώς θα προχωρήσει ο διαχωρισμός των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, με ποιο τρόπο θα υπάρξει η ανεξαρτητοποίηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Αποκάλυψε επίσης ότι για το θέμα υπήρξε συζήτησε των υπουργών της χώρας μας με την τρόικα τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στους κινδύνους που εγκυμονούνται για την εφαρμογή του Μνημονίου, «οι αντιστάσεις από παγιωμένα συμφέροντα», τόσο κατά τη διαδικασία απελευθέρωσης των αγορών όσο και κατά την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. «Ενθαρρυντικό» χαρακτήριζε λίγο αργότερα ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Π. Τόμσεν «το γεγονός ότι η κυβέρνηση έδειξε αποφασιστικότητα». 

Η ανταγωνιστικότητα
Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα στην «κόκκινη γραμμή» της περικοπής 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε κατηγορηματικά ότι «δεν τίθεται ζήτημα περικοπής μισθών 13ου και 14ου ή οτιδήποτε άλλο στον ιδιωτικό τομέα» και υποστήριξε πως «δεν τέθηκε αυτή τη φορά και δεν πιστεύω ότι θα τεθεί». Οι εκπρόσωποι της τρόικας όμως συναρτούν τις εξελίξεις από τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. 

«Στόχος κλειδί είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», είπε ο κ. Ντερούζ και προσέθεσε με νόημα πως «αν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, δεν απαιτούνται μειώσεις μισθών». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας, παρά το γεγονός ότι το Μνημόνιο προβλέπει τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εξέφρασαν ικανοποίηση για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που περιορίζει το πάγωμα στο 2010, προβλέποντας οριακές αυξήσεις την ερχόμενη διετία. Χαρακτήρισαν τις αυξήσεις περιορισμένες, εκτίμησαν ότι δεν προκαλούν πρόβλημα και εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα υπάρξει γενικότερα αυτοσυγκράτηση στις μισθολογικές αυξήσεις. 

Γενικώς πάντως η λήψη πρόσθετων μέτρων ή όχι θα εξαρτηθεί από την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου. Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ότι οποιαδήποτε ουσιαστική παρεκτροπή από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι ελεγκτές και δανειστές της οικονομίας στην απαίτηση διορθωτικών κινήσεων, αλλά ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις. 

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε το ενδεχόμενο αναθεώρησης του ΑΕΠ εντός του 2010, λέγοντας πως «δεν περιμένουμε τεχνητό δεκανίκι για να πιάσουμε τους στόχους μας».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:
«Δεν τίθεται ζήτημα περικοπής μισθών 13ου και 14ου ή οτιδήποτε άλλο στον ιδιωτικό τομέα»


ΔΕΚΟ: μείωση προσωπικού με μετατάξεις κα ανακατατάξεις

ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ, για τις εξετάσεις του προσεχούς Οκτωβρίου, που αναμένεται να εγείρει ουσιαστικές κοινωνικές αντιδράσεις από τους θιγόμενους εργαζομένους, αποτελούν οι ΔΕΚΟ, αρχής γενομένης από την πλέον προβληματική δημόσια επιχείρηση, τον ΟΣΕ. 

Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν διέψευσαν ότι ζήτησαν απολύσεις στις ΔΕΚΟ, κάτι που έκανε ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας πως «δεν έχει γίνει καμία συζήτηση σχετικά με απολύσεις». Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα δήλωσε ότι «η κυβέρνηση προχωρά στην εκπόνηση σχεδίων αναδιάρθρωσης, τα οποία δεν προβλέπουν απολύσεις. Από ΄κεί και πέρα, προφανώς θα υπάρξει μείωση προσωπικού, γιατί δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος ο οποίος πιστεύει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με ελλειμματικές ΔΕΚΟ και τον αριθμό του προσωπικού που έχουν σήμερα, αλλά μέσω ανακατατάξεων και μέσω μετατάξεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα». Ο φάκελος ΔΕΚΟ, που συνοδεύεται από δύο ακόμα καυτούς φακέλους, αυτούς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των νοσοκομείων, αξιολογείται και από στελέχη της κυβέρνησης ως ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα του Μνημονίου. Περιθώρια παρερμηνειών στην υπόδειξη ότι απαιτούνται ριζικές λύσεις εδώ και τώρα, δεν άφησε και η τοποθέτηση του κ. Ντερούζ: όταν είπε ότι «όλες οι κρατικές επιχειρήσεις κοστίζουν τεράστια ποσά. Για παράδειγμα ο ΟΣΕ δημιουργεί ελλείμματα 1 δισ. ευρώ τον χρόνο και έχει ήδη συσσωρευμένα χρέη 10 δισ. ευρώ. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί...».

 

Ρεπορτάζ: Έλενα Λάσκαρη

ΤΑ ΝΕΑ

 

 

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΕΜΥ: Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

19 Απριλίου 2024, 15:32
– Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «κόκκινο» Φωτό: Pixabay.com Από σήμερα Παρασκευή νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο ...

Μιχαηλίδου: Τα 14 μέτρα για την ισότητα των γυναικών στην αγορά εργασίας

17 Απριλίου 2024, 19:18
«Η Ελλάδα προχώρησε πρόσφατα σε μια ακόμα μεταρρύθμιση για την ισότητα των φύλων στην ...

ΣΥΡΙΖΑ: Διπλός «πονοκέφαλος» για βάπτιση Κασσελάκη και δηλώσεις Παπανώτα

18 Απριλίου 2024, 12:39
Η ανάγνωση της αντίδρασης του Γιώργου Τσίπρα και οι «γκρίνιες» 50 ημέρες πριν την ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ποιος θυμάται την Ασπασία;

    «Σκοτώνω την κόρη μας για να μη γίνει σαν και εσένα. Κανονικά θα έπρεπε να σκοτώσω εσένα, αλλά επειδή θα ζήσεις, όσο ζήσεις, με το βάρος του θανάτου της, θα είναι καλύτερα». Φωτoγραφίες: Σπυριδούλα Φατούρου/facebookΜε αποδέκτη την εν διαστάσει σύζυγό του, Σπυριδούλα Φατούρου, άφησε αυτό το σημείωμα που ξεχειλίζει χολή και κακία ο 47χρονος πατέρας της Ασπασίας πριν αυτοκτονήσει, αφού είχε ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0