Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Στο ίδιο ακριβώς σημείο και λίγο παραπίσω… - του Ντίνου Αυγουστή

Αρχική | Τα δικά σας άρθρα | Στο ίδιο ακριβώς σημείο και λίγο παραπίσω… - του Ντίνου Αυγουστή

Σε ομιλία του σε εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Χριστόδουλου Μαζαράκη,  που τελέσθηκε στην Πάφο την Κυριακή 1η Αυγούστου 2010, ο ευρωβουλευτής κ. Μαυρονικόλας είπε πως «με βάση τα μέχρι σήμερα  δεδομένα, το περιεχόμενο των τουρκικών προτάσεων και τη συνολική  συμπεριφορά της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας δεν μπορεί στη βάση ρεαλιστικής εκτίμησης να διατυπωθεί οποιαδήποτε αισιοδοξία για λύση».Η πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων τους τελευταίους είκοσι μήνες επιβεβαιώνει ότι αμετάθετος στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η  δημιουργία δύο κρατών στα πλαίσια χαλαρής συνομοσπονδίας, οι μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο για να επιτραπούν μόνιμες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και η διατήρηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, για μόνιμη κηδεμονία επί της  Κύπρου, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος  Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, ευρωβουλευτής Κυριάκος Μαυρονικόλας. Να σημειωθεί ότι τα λόγια του κ. Μαυρονικόλα έχουν πολύ βαρύνουσα σημασία, αφού εκφράζουν τις θέσεις ενός κόμματος που μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν βασικός υποστηρικτικής της κυβέρνησης Χριστόφια, αποχώρησε δε από την αυτή διαφωνώντας με την πολιτική του προέδρου στο κυπριακό.

 

Τα μηνύματα για τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού, αλλά και για  επιτάχυνση της διαδικασίας δεν είναι αισιόδοξα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο του κατεχόμενου Καραβά Γιάννη Παπαϊωάννου. Η δήλωση αυτή έλαβε χώρα μετά την συνάντηση που είχε Αντιπροσωπεία των Δήμων της κατεχόμενης Κερύνειας, (Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά) και των προσφυγικών σωματείων της επαρχίας με τον Πρόεδρο Χριστόφια, στο πλαίσιο των αντικατοχικών εκδηλώσεων που διοργανώσαν με αφορμή την συμπλήρωση 36 χρόνων από  την κατάληψη της επαρχίας Κερύνειας από τους Τούρκους εισβολείς.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαϊωάννου εξέφρασε ιδιαίτερη  ικανοποίηση για την ''πάντοτε θετική'' ανταπόκριση του Προέδρου Χριστόφια, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση, στην οποία έγινε ενημέρωση για το Κυπριακό, εποικοδομητική και χρήσιμη. «Δυστυχώς τα μηνύματα δεν είναι και τόσο αισιόδοξα όσον τα  περιμέναμε, αλλά αυτό δεν παύει από το να μας πεισμώνει και ταυτόχρονα  και τον Πρόεδρο να συνεχίσει το δύσκολο αγώνα για να δικαιωθεί ο  προσφυγικός κόσμος σε μια λύση η οποία να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα  δικαιώματα όλων των Κυπρίων'', ανέφερε ο Δήμαρχος του κατεχόμενου Καραβά.

Ακόμα Εκπρόσωποι των κατεχομένων Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά καθώς  και των προσφυγικών σωματείων «Η Λάπηθος», «Ο Καραβάς» και ο  Όμιλος Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας, στο πλαίσιο των αντικατοχικών τους εκδηλώσεων, επέδωσαν στις Πρεσβείες της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της  Ρωσίας ψήφισμα, ζητώντας τη συμβολή τους στην προσπάθεια για  απελευθέρωση της Κύπρου. Στο ψήφισμα που επιδόθηκε στις Πρεσβείες της Γαλλίας, ΗΠΑ και Ρωσίας, διακηρύττεται η αποφασιστικότητα για διεκδίκηση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μιας λύσης που θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα κατοχικά στρατεύματα και τους εποίκους και θα διασφαλίζει όλες τις βασικές και θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Ευρωπαίων Κυπρίων.

Στο ίδιο μήκος κόμματος και οι δηλώσεις του Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και συνεταίρου στην κυβέρνηση Χριστόφια κ. Μάριου Καρογιάν που επίσης συναντήθηκε με τις παραπάνω αντιπροσωπείες: «Οι προσπάθειες όλων θα πρέπει να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν, για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της νήσου, μέσα από μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος».

Απέναντι σε όλα αυτά τα δίκαια αιτήματα ο πανταχού παρόν και τα πάντα πληρών ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Ντάουνερ, σε ειδική διατεταγμένη αποστολή (βλέπε αγγλοαμερικανοί) καλεί τους Κυπρίους να σκεφτούν το μέλλον τους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πως είναι δυνατόν να απαιτεί να γίνουν αποδεκτές λύσεις που να εδράζονται στη βάση των δύο καρτών, των δύο λαών, των δύο δημοκρατιών και με την απειλή της τουρκικής «εγγύησης» να ελλοχεύει.

Αυτή είναι με λίγα λόγια μέσα από τις πραγματικότητες η πολιτική κατάσταση στο πολυβασανισμένο μας νησί. Τα υπόλοιπα είναι για τους αφελείς και τους καιροσκόπους.

ΥΓ.: Δεν αναφέρθηκα καθόλου ούτε στον αφόρητο καύσωνα, ούτε στην οικονομική κρίση που ελλοχεύει. Γιατί το Εθνικό πρόβλημα είναι πολύ περισσότερο καυτό και από τις πρωτόγνωρες υψηλές θερμοκρασίες που βιώνει τον τελευταίο καιρό η Κύπρος.

Ντίνος Αυγουστή

Εκπαιδευτικός στο Α.Τ.Ε.Ι. της Λάρισας

Από το Μονάγρι Λεμεσού.

a.avgoustis@hotmail.com

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μια Αλφαβήτα ο δρόμος του Κορωνοϊού - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

18 Ιουλίου 2021, 13:24
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

200 χρόνια ελευθερίας 1821-2021 - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

07 Απριλίου 2021, 23:51
 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

Ένα δάκρυ για τον Ντιέγκο - Του Δημήτρη Σουλιώτη

06 Δεκεμβρίου 2020, 05:10
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή… Ακούγοντας την είδηση του θανάτου του ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0