Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Και οι φτωχοί φτωχότεροι; - του Τάσου Τέλλογλου

Αρχική | Απόψεις | Και οι φτωχοί φτωχότεροι; - του Τάσου Τέλλογλου

«…Άλλη μια σημαντική δυσκολία βρίσκεται στην περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, περιλαμβανομένης της φοροδιαφυγής στα υψηλά κλιμάκια εισοδήματος και περιουσίας. Αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διασφάλιση φορολογικών εσόδων καθώς και για την προώθηση της δικαιοσύνης του προγράμματος προσαρμογής…». 

H παρατήρηση ανήκει στους εκπροσώπους της τρόικας που και την Άνοιξη είχαν επισημάνει οτι οι πολύ πλούσιοι στην Ελλάδα εχουν εξαιρετικά προνομιούχο μεταχείριση από τις φορολογικές αρχές. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας είχε δεσμευθεί τότε ότι θα δημιουργείτο μία ειδική δύναμη που με την τεχνογνωσία και τη δομή της θα μπορεί να συλλάβει τη «μεγάλη φοροδιαφυγή».


Χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποσχέθηκε και πάλι οτι θα δημιουργηθούν «ομάδες εργασίας» στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς που θα επιληφθούν της «μεγάλης φοροδιαφυγής». Η κυβέρνηση είναι μέχρι σήμερα –αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα – ασυνεπής ως πρός την υλοποίηση αυτής της εξαγγελλίας της, υπονομεύοντας πολιτικά την επιτυχία του προγράμματος που συνδέεται με το μνημόνιο: οι μικροί και οι μεσαίοι πληρώνουν την υλοποίηση του μνημονίου με τις περικοπές, τις απολύσεις και ιδιαίτερα μέσω των έμμεσων φόρων


Οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής (όπως π.χ. το λαθρεμπόριο καυσίμων στη Βόρειο Ελλάδα, η διαχείριση ακινήτων του εφοπλιστή Γ.Π. ) εχουν προχωρήσει με πολύ αργούς ρυθμούς εξ αίτιας του ότι το σχετικό τμήμα της ΥΠΕΕ δουλεύει χωρίς προσωπικό, παρά τις διαβεβαιώσεις οτι επανδρωθεί. Για τον έλεγχο των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων υπάρχει η συνταγή «σε εποχή κρίσεων δεν κάνουμε ελέγχους». Η κορυφαία υπόθεση εικονικών τιμολογίων, αυτή που αφορά το γνωστό εκδοτικό συγκρότημα, ευνοούμενο των υπουργείων Οικονομικών και των δύο κομμάτων, «ερευνάται». 

Σε μία απο τις πρώτες συνεδριάσεις της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων ο βουλευτής Γιώργος Φλωρίδης είχε επισημάνει στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι η ηγεσία του υπουργείου θα δυσκολευτεί αρκετά να πάρει την πραγματική εξουσία απο τους εφοριακούς που σήμερα διαχειρίζονται τις εφορίες κατά το δοκούν.


Πριν από ένα τρίμηνο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (ο Γ.Γ. κ. Γεωργακόπουλος) είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να «ανακατέψει τράπουλα» με την κατάργηση της εντοπιότητας των εφοριακών, τη δημιουργία 13 περιφερειακών κέντρων και μία ειδική ελεγκτική εσωτερική υπηρεσία ανά ελεγκτικό κέντρο. Στα μέσα Ιουνίου ο κ Γ.Παπακωνσταντίνου δέχθηκε επίσκεψη της ομοσπονδίας εφοριακών στην οποία δεσμεύτηκε οτι τα μέτρα αυτά δεν θα εφαρμοστούν.


Έτσι γυρίσαμε πάλι στη μελέτη μέτρων οπως η αύξηση του ΦΠΑ στο χαμηλό συντελεστή κατά 10 μονάδες, που θα εφαρμοστεί στα εστιατόρια και τα καφενεία, μέτρο που θα οδηγήσει όσους δουλεύουν νόμιμα να κάνουν χιλιάδες απολύσεις. Αν έχει δυσκολίες να το διαπιστώσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ας πεταχτεί μέχρι το εστιατόριο που τρώνε πολλά στελέχη του υπουργείου πίσω από την Καραγεώργη Σερβίας. Και ας υπολογίσει από τώρα πόσα χρήματα θα πρέπει να μοιράσει σε επιδόματα ανεργίας ο ΟΑΕΔ, στο όνομα της αύξησης των... δημοσίων εσόδων. Την ίδια ώρα, εν όψει της έκθεσης της Θεσσαλονίκης κάποιοι επιμένουν να καταργηθεί η πρόβλεψη οτι θα φορολογούνται τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων που δεν επανεπενδύονται, επειδή ετσι και αλλιώς οι επιχειρήσεις βρίσκουν τρόπους να κρύβουν τα εσοδα που δεν επανεπενδύονται!

Η φορολόγηση είναι το πιο πολιτικό από όλα τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής. Ίσως θα πρέπει να το σκεφτούν αυτό εκείνοι που θα αποφασίσουν τους επόμενους μήνες απο ποιους θα πάρουν τα χρήματα καθ' οδόν απο τη 2η στην 3η δόση.

 

protagon.gr

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Περί Καλλιόπης...

23 Μαρτίου 2024, 19:33
Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας ...

Ελενα Ακρίτα: Εθισμοί - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

11 Απριλίου 2024, 13:01
2' 10" χρόνος ανάγνωσης   Αδικούν την Ελενα Ακρίτα όσοι νομίζουν ότι δεν έχει ζυγίσει το ...

Φύγε κι όπου σου βγει! - Της Ρέας Βιτάλη

06 Απριλίου 2024, 20:28
Φύγε κι όπου σου βγει! Αμέτοχος. Δίπλα φόνος. «Δεν είχα οπτική επαφή». Και η ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0