Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Το "πάρτι" με τις προμήθειες των Δήμων

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Το "πάρτι" με τις προμήθειες των Δήμων

Χορός εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχει στηθεί από χρόνια στις προμήθειες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πάνω σε ένα χαώδες νομοθετικό πλαίσιο, που κανείς δεν είναι σε θέση να ελέγξει. Μόνο ένα μικρό μέρος των αξίας 1 δισ. ευρώ προμηθειών περνά μέσα από το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών, αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει ούτε πλαίσιο ενιαίων προδιαγραφών ούτε έλεγχος τιμών, με αποτέλεσμα η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος να είναι μνημειώδης. Και φυσικά η πιο συνήθης πρακτική των ΟΤΑ είναι το σπάσιμο των προμηθειών και η εκτέλεσή τους από τους ίδιους τους οργανισμούς. Στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών εντάσσονται προμήθειες άνω των 45.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι ΟΤΑ να σπάζουν τις μεγάλες προμήθειες σε «45άρια» και να τις εκτελούν οι ίδιοι. Οπως επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των προμηθειών των ΟΤΑ, περίπου το 70%, πραγματοποιείται κατ΄ αυτόν τον τρόπο. 

Το 2009 στο ενιαίο πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας για τις πέντε βασικές κατηγορίες μόνο 429 εκατ. ευρώ είναι εγγεγραμμένα από το περίπου 1 δισ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι ανέρχεται το σύνολο των προμηθειών των ΟΤΑ. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι είναι δυνατόν η αξία των προμηθειών των ΟΤΑ, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, να μειωθεί περί τα 250 εκατ. ευρώ ετησίως. 

Εκπληξη δοκίμασαν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείο Οικονομίας όταν έλαβαν από τον Δήμο Πειραιώς έγγραφο με το οποίο ζητούνταν η προέγκριση προμήθειας 30 «ρομποτικών κάδων» για τη συμπίεση των σκουπιδιών- η τιμή του καθενός ανέρχεται στα 100.000 ευρώ. Δηλαδή εν συνόλω 3.000.000 ευρώ. Παρεμπιπτόντως, ο Δήμος Πειραιά βρίσκεται σε στάση πληρωμών με ό,τι σημαίνει αυτό. Και η Διεύθυνση Πολιτικής Προμηθειών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου ζήτησε πληροφορίες για τον συμβατικό συμπιεστή. Πράγματι, στις 29 Ιουνίου ο Δήμος Πειραιώς απέστειλε το σχετικό έγγραφο αναφέροντας ότι ο σταθερός συμπιεστήςcontainer 10 κυβικών μέτρων «ανέρχεται στο ποσό των 15.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 19%». Και όπως λένε αρμόδιες πηγές, δεν είναι τόσο πιθανή η παροχή προέγκρισης από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. 

Η προαναφερόμενη περίπτωση, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι «σταγών εν τω ωκεανώ», εκατοντάδες τέτοιες έχουν παρατηρηθεί μόνο στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, χωρίς να συνυπολογιστούν τα «45άρια» των μικρών διαγωνισμών είτε των απευθείας αναθέσεων. Ειδικότερα για τις περιπτώσεις των μικρών διαγωνισμών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των ΟΤΑ σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ενιαίου και ομοιόμορφου νομοθετικού πλαισίου. Και όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, αυτές οι δημόσιες συμβάσεις προμηθειών «διέπονται από ένα παλαιολιθικό, εξαιρετικά δαιδαλώδες, πυκνό και κατακερματισμένο νομοθετικό πλαίσιο που στην πράξη καλύπτει και συντηρεί το σημερινό καθεστώς αδιαφάνειας». 

Ωσπου να ολοκληρωθεί το νέο νομικό πλαίσιο έχει αποφασισθεί από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου να διενεργείται προκαταρτικός έλεγχος όλων των αιτημάτων των φορέων που εντάσσονται στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών με την υποβολή αιτιολογικής έκθεσης από τον κάθε φορέα για την αναγκαιότητα της προϋπολογισθείσης δαπάνης. 

Τέσσερα εκατ.ευρώ για τις στολές της Δημοτικής Αστυνομίας! 

Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου έφτασε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών,Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο οποίο αναγράφονταν αναλυτικά όλες οι προμήθειες των ΟΤΑ που πρέπει να ενταχθούν στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών- το υπουργείο Εσωτερικών απλώς «πακετάρει» τα αιτήματα των δήμων και τα προωθεί στο υπουργείο Οικονομίας.Στη δεύτερη σελίδα του εγγράφου ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ.Στ.Κομνηνός έκπληκτος είδε πως ο Δήμος Αθηναίων στην αναγραφή «Ρουχισμός επαγγελματικής χρήσης,ειδικός ρουχισμός εργασίας,εξαρτήματα» ζητεί 4 εκατ.ευρώλες και θα τα σχεδίαζε ο... 

Giorgio Αrmani.Επρόκειτο, όπως διαπίστωσε,για προμήθεια ρουχισμού και εξαρτημάτων που αφορούν τη Δημοτική Αστυνομία,η οποία αριθμεί 1.091 άτομα. 

Ετσι η Γενική Διεύθυνση Κρατικών Προμηθειών ζήτησε από τον Δήμο Αθηναίων διευκρινίσεις.Πράγματι,λίγες ημέρες αργότερα εστάλη στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου αναλυτικά το πλαίσιο του διαγωνισμού,σύμφωνα με το οποίο η προμήθεια είναι... 

3.035.796,21 ευρώ! Περίπου 1 εκατ.ευρώ λιγότερα από το ποσό που ανέγραφε το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών.Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στη συνολική καταγραφή του υπουργείου Εσωτερικών οι προμήθειες του Δήμου Αθηναίων που πρέπει να εγγραφούν στο ενιαίο πρόγραμμα του 2010 ανέρχονται σε 19.323.000 ευρώ.

Δ.Χαροντάκης

8/8/2010


Διαβάστε περισσότερα:
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=311941&dt=08%2F08%2F2010#ixzz0w1vJLOE2

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ενδοοικογενειακή βία: «Safe houses» σε όλη την επικράτεια - H πλατφόρμα για τα θύματα

12 Απριλίου 2024, 17:02
 – Πώς θα λειτουργούν     Φωτό: Pixabay.com Με ανακοίνωση, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε διευκρινήσεις για τα ...

Stop Bullying - Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς! (video)

11 Απριλίου 2024, 22:33
Για να σπάσει ο κύκλος της σχολικής βίας, πρέπει να μιλήσεις πρώτα εσύ. Φωτό: ...

Γλυφάδα: Άνδρας χτυπούσε τη γυναίκα του και αυτοπυροβολήθηκε

12 Απριλίου 2024, 19:34
 Γλυφάδα: Αυτοκτόνησε άνδρας - Χτυπούσε τη γυναίκα του και αυτοπυροβολήθηκε όταν έγινε αντιληπτός από ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0