Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Πεθαίνοντας στη Μόσχα...

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Πεθαίνοντας στη Μόσχα...

Γιατί επιμένουν οι Ρώσοι να αρνούνται τη βοήθεια από το εξωτερικό, όπως εκείνη της Γαλλίας;

Δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ αυτοί οι άνθρωποι τις τακτικές τύπου Τσέρνομπιλ;

Στο κάτω - κάτω η τοξική - πυρηνική απειλή αφορά όλους μας!


Εκατοντάδες οι νεκροί από το τοξικό νέφος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος


Ενα ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψη νερού στην περιοχή Ριαζάν της Ρωσίας. Οι 10.000 πυροσβέστες αποδεικνύονται πολύ λίγοι για την αχανή χώρα. Οι πολίτες κάνουν ό,τι μπορούν για να συμβάλουν στη μάχη με τις φλόγες
Ορατή ακόμη και από το Διάστημα είναι η 12 χλμ. στήλη του καπνού και της στάχτης που υψώνεται πάνω από τη ρωσική πρωτεύουσα. Στους 52 νεκρούς των πυρκαγιών προστίθενται πλέον τα θύματα του τοξικού κοκτέιλ.

«Το μόνο πράγμα που βοηθά πραγματικά είναι να φύγει κανείς από τη Μόσχα», συμβουλεύουν οι ειδικοί καθώς στην πόλη καταγράφονται πλέον διπλάσια ποσοστά θνησιμότητας. «Κάθε βράδυ είναι σαν να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο», έγραψε ένας μοσχοβίτης μπλόγκερ στην ηλεκτρονική έκδοση της ανεξάρτητης εφημερίδας
Νοβάγια Γκατζέτα. «Με ανοικτά τα παράθυρα είναι αδύνατο να αναπνεύσουμε εξαιτίας του καπνού και με κλειστά παράθυρα ψηνόμαστε από τη ζέστη». 

Η Μόσχα συνεχίζει να πνίγεται για έκτη συνεχή ημέρα από το νέφος και η ρωσική κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε εμφανή αδυναμία για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο αντιδήμαρχος της Μόσχας Βλαντίμιρ Ρέσιν θεωρεί, πάντως, ότι «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», ενώ για τον δήμαρχό του, που επέστρεψε μόλις χθες έπειτα από απουσία μιας βδομάδας για «θεραπεία», διαβεβαίωσε ότι «βοηθούσε στην αντιμετώπιση της κρίσης από μακριά». Στην πραγματικότητα, όμως, η ρωσική πρωτεύουσα έχει παραδοθεί στον καπνό και τη στάχτη. Ακόμη και τα 120 «κέντρα ανάσας» που εγκαινίασαν την περασμένη Κυριακή οι δημοτικές αρχές προσφέρουν ελάχιστα από αυτά που υπόσχονται. Στα περισσότερα από αυτά δεν υπάρχει κλιματισμός και το μόνο πράγμα που διαθέτει το προσωπικό για τους επισκέπτες είναι λίγο τσάι. 

Σε αυτό το κλίμα έρχονται να προστεθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις των μετεωρολόγων και τα πρώτα στοιχεία για τις επιπτώσεις στη
γνώρισε προηγούμενο στα αρχεία μας», δήλωσε ο διευθυντής της ρωσικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
δημόσια υγεία. Οι Μοσχοβίτες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 5-6 ημέρες υπομονή για να πάρουν τις πρώτες ανάσες, ενώ το κύμα του καύσωνα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη Ρωσία πριν από τις 20 Αυγούστου. «Ούτε εμείς ούτε οι πρόγονοί μας βίωσαν τέτοια κατάσταση τα τελευταία 20 χρόνια από την ίδρυση του κράτους μας. Είναι ένα μοναδικό φαινόμενο που δεν Αλεξάντρ Φρολόφ. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 700 άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στην πρωτεύουσα από 360-380 θανάτους που καταγράφονταν καθημερινά στο παρελθόν. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, η θνησιμότητα έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 8 με 10 φορές. Η απόκλιση αυτή εξηγείται: γιατρός δήλωσε ανώνυμα στα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η διεύθυνση του νοσοκομείου όπου εργάζεται, του ζήτησε να μη συνδέει τους θανάτους των ασθενών με τον καύσωνα ή τα τοξικά αέρια. 

Οι ευπαθείς ομάδες

Το τοξικό νέφος είναι ιδιαίτερα απειλητικό για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ο κατάλογος των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερα μακρύς. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Κέντρου της Μόσχας Πάβελ Λογκίνοφ, οι χειρουργικές μάσκες στις οποίες καταφεύγουν πολλοί Μοσχοβίτες «βοηθούν κάπως κατά των ερεθισμών από τον καπνό, χωρίς όμως να διευθετείται η έλλειψη οξυγόνου». Ο ίδιος επισήμανε ότι η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι να εγκαταλείψει κανείς την πρωτεύουσα. Αυτή τη λύση έχουν ήδη υιοθετήσει πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας. Τα δρομολόγια τρένων, πλοίων, λεωφορείων και αεροπλάνων είναι υπερπλήρη, ενώ στις εξόδους της πόλης σχηματίζονται τεράστιες ουρές αυτοκινήτων. Πολλοί Μοσχοβίτες υποχρεώθηκαν να αγοράσουν τουριστικά πακέτα προς χώρες που δεν έχουν βίζα για τους ρώσους πολίτες, όπως είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Μαυροβούνιο. 

Οι ρωσικές αρχές αναγνώρισαν χθες ότι οι 10.000 πυροσβέστες που παλεύουν με τις φλόγες είναι πολύ λίγοι σε μια τόσο αχανή χώρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών συμμετέχει πλέον και ο στρατός, καθώς 557 εστίες παραμένουν ενεργές σε ολόκληρη τη Ρωσία, ενώ από 40 μέτωπα περιβάλλεται η Μόσχα. Την ίδια στιγμή, η πυρηνική απειλή παραμένει: μια ημέρα μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που απειλούσε το πυρηνικό εργοστάσιο του Σαρόφ, 350 χλμ. από τη Μόσχα, οι ρωσικές Αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο του Μαγιάκ, το οποίο βρίσκεται στα Ουράλια. 

Αλλη μια φορά προς τα κάτω αναθεώρησε η ρωσική κυβέρνηση την πρόβλεψη για τη σοδειά των σιτηρών, καθώς χθες προέβλεψε μείωση της τάξης του 35% σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της συνεχιζόμενης ξηρασίας και των μεγάλων πυρκαγιών που εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτα. Στην προηγούμενη ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας είχε προβλέψει μείωση της τάξης του 20% με 25%. Πέρυσι η συγκομιδή ήταν 97 εκατομμύρια τόνοι, ενώ οι αρχές υπολογίζουν ότι τη φετινή χρονιά θα συγκεντρωθούν 67 εκατομμύρια. 

Βοήθεια από την Ελλάδα

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει στη Ρωσία επιχειρησιακή ή οποιασδήποτε άλλης μορφής βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των συνεπειών της διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Ζέππος προς τον ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα κ. Vladimir Chkhikvishvili. 

Σήμερα η ρωσική πλευρά αναμένεται να εξειδικεύσει τους τομείς στους οποίους επιθυμεί να υπάρξει προσφορά βοήθειας. Τηλεγραφήματα συμπαράστασης έστειλαν ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στον ομόλογό του κ. Πούτιν και ο αν. υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας προς τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών κ. Λαβρόφ. 

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σχεδόν διπλάσιοι από το κανονικό είναι οι θάνατοι που καταγράφονται καθημερινά στη ρωσική πρωτεύουσα

Οργή κατά Πούτιν και Μεντβέντεφ

ΤΟ 2000, όταν βυθίστηκε το υποβρύχιο «Κursk» κι έχασαν τη ζωή τους τα 118 μέλη του πληρώματος, ο αμερικανός δημοσιογράφος Λάρι Κινγκ ρώτησε τον τότε πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τι συνέβη με το υποβρύχιο. Κι εκείνος απάντησε κοροϊδευτικά: 

“Βυθίστηκε”. Αυτές τις ημέρες κυκλοφορεί ένα ανέκδοτο στη Μόσχα, σύμφωνα με το οποίο ένας δημοσιογράφος ρωτά τον (πρωθυπουργό πλέον) Πούτιν τι συνέβη με τη Ρωσία. Κι εκείνος απαντά: “Κάηκε!”. 

Οι Ρώσοι απαντούσαν πάντα με χιούμορ στις καταστροφές. Αυτές τις ημέρες, όμως, είναι έξαλλοι με τους ηγέτες τους. Ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ έκανε διακοπές μέχρι την Κυριακή, οπότε ανακοίνωσε ότι τις διακόπτει και επιστρέφει στη Μόσχα παρ΄ όλο που ο εκπρόσωπός του είχε δηλώσει την προηγουμένη ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να σταματήσει τις φωτιές! Ο Πούτιν έκρινε σκόπιμο να ασχοληθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο με την αρχαιολογία, τονίζοντας ότι πρέπει να κατασκευαστούν μεγαλύτερες αποθήκες για τη φύλαξη των αρχαιοτήτων. 

Στο εξωτερικό

Και ο
πρόεδρος Μεντβέντεφ παράτησε προχθές τους συμπατριώτες του και τα προβλήματά τους και πήγε στην Αμπχαζία για να τιμήσει τα δύο χρόνια από την αναγνώριση τόσο της περιοχής αυτής όσο και της Νότιας Οσετίας ως ανεξαρτήτων κρατών. Ο Μεντβέντεφ πήγε στην Αμπχαζία αεροπορικώς από το Σότσι, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, όπου είναι η θερινή του κατοικία. Εκεί πέρασε το Σαββατοκύριακό του, αν και η πληροφορία αυτή δεν έγινε γνωστή στη Μόσχα για να μην εξοργιστούν ακόμη περισσότερο οι κάτοικοι με την αδιαφορία του Κρεμλίνου.


 

 

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Mήνυμα Ισραήλ σε Ιράν: Χτυπήσαμε κοντά σε πυρηνικό στόχο, μπορούμε και χειρότερα

19 Απριλίου 2024, 13:49
Το δικό του μήνυμα στο Ιράν έστειλε το Ισραήλ με την επίθεση που εξαπέλυσε ...

"Όχι" διά νόμου λέει στη γρήγορη μόδα η Γαλλία

18 Απριλίου 2024, 17:55
Λίζα Λούις   Φωτό: Pixabay.com Η Γαλλία επεξεργάζεται νόμο για τον περιορισμό της γρήγορης μόδας. Ειδικοί του ...

Βαθιά διχασμένο το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

17 Απριλίου 2024, 14:12
 – Το ρίσκο και οι δύσκολες αποφάσεις Οι μακροχρόνιες διαφωνίες έχουν «θολώσει» τις σχέσεις μεταξύ ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

  image

  Ποιος θυμάται την Ασπασία;

  «Σκοτώνω την κόρη μας για να μη γίνει σαν και εσένα. Κανονικά θα έπρεπε να σκοτώσω εσένα, αλλά επειδή θα ζήσεις, όσο ζήσεις, με το βάρος του θανάτου της, θα είναι καλύτερα». Φωτoγραφίες: Σπυριδούλα Φατούρου/facebookΜε αποδέκτη την εν διαστάσει σύζυγό του, Σπυριδούλα Φατούρου, άφησε αυτό το σημείωμα που ξεχειλίζει χολή και κακία ο 47χρονος πατέρας της Ασπασίας πριν αυτοκτονήσει, αφού είχε ...
  Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0