Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ζητούνται αγοραστές για 3 εκατ. εμβόλια

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Ζητούνται αγοραστές για 3 εκατ. εμβόλια

Τα προμηθεύτηκε η χώρα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Μήπως ενδιαφέρεστε για εμβόλια; Σε μία άτυπη «έρευνα αγοράς» έχουν αποδυθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας προκειμένου να βρεθούν ενδιαφερόμενες χώρες –ενδεχομένως από το νότιο ημισφαίριο– στις οποίες θα μπορούσαν να διατεθούν τα εμβόλια που προμηθεύτηκε η χώρα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης και «περισσεύουν».

Πριν από ένα χρόνο (31 Ιουλίου 2009) η τότε κυβέρνηση παρουσίαζε το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης και λάμβανε την απόφαση για εμβολιασμό όλου του πληθυσμού έναντι του ιού Α (Η1Ν1). Σήμερα, το υπουργείο Υγείας διερευνά λύσεις για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των πανδημικών εμβολίων που δεν διατέθηκαν και τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 3.000.000 δόσεις και βρίσκονται αποθηκευμένα στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας και στα εμβολιαστικά Κέντρα των δημοσίων νοσοκομείων. Μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται είναι και η ενδεχόμενη επιστροφή μέρους των εμβολίων στις παρασκευάστριες εταιρείες και η «ανταλλαγή» τους με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα προς χρήση. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός του Σεπτεμβρίου.

Παρτίδες που έχουν λήξει

Το μεγαλύτερο μέρος των εμβολίων που έχει προμηθευτεί η χώρα μας λήγει το 2011, ωστόσο, υπάρχουν παρτίδες που έχουν ήδη λήξει από τον Ιούλιο και άλλες που λήγουν τον Αύγουστο. Ο ακριβής αριθμός αυτών δεν είναι ακόμα γνωστός, καθώς πρόκειται για παρτίδες που έχουν διατεθεί στα νοσοκομεία και σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει ζητήσει από τα δημόσια νοσοκομεία να επιστρέψουν τα ληγμένα εμβόλια (η διορία που τους είχε δοθεί ήταν έως την περασμένη Παρασκευή), καθώς και αυτά που θα λήξουν εντός του Αυγούστου στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας προκειμένου να καταστραφούν.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας παρέλαβε 3.636.700 δόσεις. Συνολικά είχαν παραγγελθεί 16.000.000 δόσεις εμβολίων, ωστόσο, με δεδομένη τη μικρή ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα των αρχών για εμβολιασμό, το υπουργείο προχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο σε καταγγελία των σχετικών συμβάσεων, ώστε να εξοικονομηθούν περί τα 80 εκατ. ευρώ. Από αυτές οι 1.200.000 δόσεις διατέθηκαν στα εμβολιαστικά κέντρα και εμβολιάστηκαν 365.000 πολίτες. Δεδομένου ότι τα εμβόλια διετίθεντο σε συσκευασία των δέκα δόσεων οι οποίες από τη στιγμή που ανοίγει το κάθε φιαλίδιο είχαν περιθώριο «ζωής» 24 ώρες, εκτιμάται ότι ο αριθμός των δόσεων που «χρησιμοποιήθηκαν» ή «ακυρώθηκαν» μπορεί να φτάνει και τις 500.000.

Πιθανά σενάρια

Η αξιοποίηση των «περισσευούμενων» εμβολίων για την προστασία του πληθυσμού της χώρας μας δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή. Αλλωστε, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να κυκλοφορήσει τριδύναμο εμβόλιο έναντι της εποχικής γρίπης για την εμβολιαστική περίοδο 2010 - 2011 με το οποίο θα παρέχεται κάλυψη και για τον ιό της νέας γρίπης Α (Η1Ν1). Επιστημονικοί κύκλοι ανέφεραν στην «Κ» ότι ο μόνος λόγος που θα μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι εάν ο ιός της νέας γρίπης εξελιχθεί σε μία πιο «επικίνδυνη» μορφή. Το σενάριο αυτό, όμως, με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα δεν θεωρείται πιθανό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα των μη αξιοποιημένων εμβολίων απασχολεί το σύνολο των χωρών που έσπευσαν πέρυσι να παραγγείλουν τεράστιες ποσότητες εμβολίων για να αντιμετωπίσουν τη νέα γρίπη.

Hμερομηνία : 8/8/10
Copyright:  http://www.kathimerini.gr

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Απεργία ΓΣΕΕ: Τραβούν χειρόφρενο την Τετάρτη Μετρό, Ηλεκτρικός και Σιδηρόδρομος

15 Απριλίου 2024, 20:51
Στην απεργία της Τετάρτης 17ης Απριλίου,  που προκήρυξε η ΓΣΕΕ,  θα συμμετέχουν Μετρό, Ηλεκτρικός ...

Ευρωεκλογές 2024 – Μπελέρης: Μάχη για το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του ελληνισμού

15 Απριλίου 2024, 20:09
Ευρωεκλογές 2024 – Φρέντι Μπελέρης: Μάχη για το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του ...

Ενδοοικογενειακή βία: «Safe houses» σε όλη την επικράτεια - H πλατφόρμα για τα θύματα

12 Απριλίου 2024, 17:02
 – Πώς θα λειτουργούν     Φωτό: Pixabay.com Με ανακοίνωση, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε διευκρινήσεις για τα ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0