Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ο τορπιλισμός της "Έλλης" - Άρθρο 1ο: Ποιος βύθισε την "Έλλη";

Αρχική | Ιστορία | Ο τορπιλισμός της "Έλλης" - Άρθρο 1ο: Ποιος βύθισε την "Έλλη";

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από τον τορπιλισμό της Έλλης στο λιμάνι της Τήνου, δημοσιεύουμε εδώ μια σειρά άρθρων από το εξαιρετικό Blog:

http://pasatempo.wordpress.com/


Εύκολη απάντηση στο ερώτημα: Το ιταλικό υποβρύχιο «
delfinο». Μόνο που η «Έλλη» δέχτηκε πλήγματα κι εκ των έσω, όπως θα έλεγαν οι παλαιοί στρατιωτικοί. Το ελληνικό καταδρομικό υπέφερε και από τους Έλληνες που δεν του επεφύλαξαν καλύτερη μοίρα.
Κατ’ αρχήν για λόγους τακτικής
η Ελλάδα του Μεταξά χαρακτήρισε άγνωστο το ήδη γνωστό – τουλάχιστον ως προς την εθνικότητά του – υποβρύχιο. Και χρειάστηκε να ξεσπάσει ο πόλεμος με την Ιταλία για να γίνει γνωστό ότι ιταλική ήταν ητορπίλη, αλλά και το υποβρύχιο που χτύπησε το ελληνικό πολεμικό στο λιμάνι της Τήνου. Σημασία όμως έχουν τα πριν και τα μετά.
• Στο Αρχηγείο Ναυτικού δεν ήσαν και πολύ πρόθυμοι να στείλουν ένα πολεμικό να αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Τήνου. Οι Ιταλικές προκλήσεις αυξάνονταν μέρα με τη μέρα. Πέρα από τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων που ήταν καθημερινές υπήρχαν και οι αεροπορικές επιθέσεις σε πλοία του στόλου.
- Στις 12 Ιουλίου τρία βομβαρδιστικά «αγνώστου ταυτότητας» χτύπησαν έξω από τη Κρήτη (Γαμβούσα) το «Ωρίων» και βομβάρδισαν το αντιτορπιλικό «Ύδρα».
- Στις 30 Ιουλίου στο κόλπο της Κορίνθου χτύπησαν τα αντιτορπιλικά «Βασιλεύς Γεώργιος» και «Βασίλισσα Όλγα» καθώς και δύο υποβρύχια στον κόλπο της Ναυπάκτου.
Και στις δύο περιπτώσεις κανείς δεν πρόλαβε να διακρίνει τα
σήματα των αεροσκαφών ήσαν όμως όλοι σίγουροι για την ταυτότητά τους.


Το Ιταλικό υποβρύχιο
Τι ιταλικό υποβρύχιο που βύθισε το “Έλλη” σημαιοστολισμένο σε φωτογραφία του 1942. Λίγο αργότερα βυθίστηκε κι αυτό.


Σε αυτό το κλίμα διατυπώθηκαν απόψεις ότι καλό θα ήταν να μην πήγαινε στη Τήνο πολεμικό σκάφος. Θα ήταν εκτεθειμένο σε αεροπορική ή υποβρυχιακή επίθεση και δεν θα μπορούσε να αντιδράσει. Ο ανώτατος διοικητής παράκτιας άμυνας, ναύαρχος Γρηγόρης Μεζεβίρης πρότεινε να μην σταλεί πολεμικό πλοίο στον εορτασμό της 15ης Αυγούστου στη Τήνο. Ο υφυπουργός στρατιωτικών όμως Νίκος Παπαδήμας επέμεινε στην αποστολή.
Κι όχι μόνο αυτό. Το πλοίο στάλθηκε γεμάτο πολεμικό υλικό, ενώ είναι φανερό ότι σε περίπτωση προσβολής οι δυνατότητες αντίδρασης θα ήταν περιορισμένες.
Ένας…
δεύτερος θάνατος περίμενε το «‘Έλλη» δέκα χρόνια μετά την βύθισή του. Το 1950 δύο επιχειρηματίες της Τήνου προσέλαβαν έξι σκαφανδροφόρους κι ανέσυραν κομμάτια του πλοίου για να τα πουλήσουν ως σκραπ (χρησιμοποιημένα μέταλλα). Για δύο ολόκληρα χρόνια έβγαζαν κομμάτια του βυθισμένου πλοίου χωρίς κανείς από τις τοπικές αρχές να συγκινηθεί. Πρώτος και καλύτερος ο Μητροπολίτης ΤήνουΦιλάρετος που το 1950 ζήτησε από τον πρωθυπουργό Νικόλαο Πλαστήρα να αρθούν τα μέτρα επιεικείας για τους κομμουνιστές, αλλά δεν ασχολήθηκε με το ανοσιούργημα που γινόταν μέσα στα πόδια του!
Τι έμεινε στον υγρό τάφο του «Έλλη»; Μερικές λαμαρίνες που προφανώς δεν θα έκαναν ούτε για παλιοσίδερα. Μόλις στη δεκαετία του ’80 το πολεμικό ναυτικό έστειλε
δύτες για να ανασύρουν ότι απέμεινε από το Έλλη.
Στο λιμάνι της Τήνου υπάρχει σήμερα το
πυροβόλο επιφανείας δίπλα στο μνημείο των ηρώων στο εσωτερικό του λιμενοβραχίονα.

Περισσότερα
Η δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού το 1940
πατήστε εδώ
Για το ναύαρχο Γρηγόριο Μεζεβίρη και τον τορπιλισμό της «Έλλης»
πατήστε εδώ
Για τον Τήνου Φιλάρετο
πατήστε εδώ

 

http://pasatempo.wordpress.com/2009/08/08/ποιος-βύθισε-την-«έλλη»/

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ευαγόρας Παλληκαρίδης: Θερμός επαναστάτης, χαρισματικός ποιητής - Της Χριστιάννας Λούπα

14 Μαρτίου 2023, 17:48
 Παρακαλώ, διαλέξτε τη σωστή απάντηση:  Ποιος ήταν ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης; Α. Διάσημος ποδοσφαιριστής του Ωχαδερφικού Β. Μέλος ...

Άουσβιτς 1945: "Ποτέ ξανά!"

27 Ιανουαρίου 2023, 20:06
  Άουσβιτς. 27 Ιανουαρίου 1945. Όταν τα σοβιετικά στρατεύματα μπήκαν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς και είδαν ...

21/2/1013: Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων (video)

21 Φεβρουαρίου 2023, 14:59
Απελευθέρωση των Ιωαννίνων: Τι απέγινε το θρυλικό σπαθί του Εσάτ Πασά και γιατί τα ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    «Σκάστε σήμερα όλοι! Σήμερα ουρλιάζουν οι μανάδες»

    «Σκάστε σήμερα όλοι οι πολιτικοί! Σήμερα ουρλιάζουν οι μανάδες…», έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook η κυρία Όλγα Γεωργιάδη (Olga Georgiadi) από το Βόλο, θεία 20χρονου φοιτητή που εκτοξεύτηκε από το τρένο – του μοναδικού επιζώντα από το πρώτο βαγόνι - ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Φωτο: Pixabay Και τα ουρλιαχτά τους ακούγονται στις εσχατιές του κόσμου, στα έγκατα της Γης, ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0