Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Αυστηρή σύσταση Ομπάμα σε Ερντογάν για την πολιτική του έναντι Ισραήλ

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Αυστηρή σύσταση Ομπάμα σε Ερντογάν για την πολιτική του έναντι Ισραήλ

 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»). Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε προσωπικά τον Tούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως οι θέσεις της Αγκυρας απέναντι στο Ισραήλ και το Ιράν καθιστούν δύσκολη την πιθανότητα προμήθεια αμερικανικών όπλων, σύμφωνα με τη χθεσινή βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε στον Ερντογάν πως ορισμένες από τις θέσεις της Τουρκίας εγείρουν ερωτήματα, τα οποία πρόκειται να θιγούν στο Κογκρέσο», τονίζει στην οικονομική εφημερίδα ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τα ερωτήματα αυτά αφορούν «την πιθανότητα ή μη, να εμπιστευόμαστε την Τουρκία ως σύμμαχο», τόνισε η ίδια πηγή, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Ο Ερντογάν σκοπεύει να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να καταπολεμήσει το αντάρτικο των Κούρδων του ΡΚΚ, το οποίο διατηρεί τα ορμητήριά του κατά της Τουρκίας στους ορεινούς όγκους του βορείου Ιράκ, έπειτα από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα της Μέσης Ανατολής στα τέλη του 2011, τονίζει η εφημερίδα.

«Αυτό σημαίνει πως πολλά αιτήματα που έχει διατυπώσει η Τουρκία, φερ’ ειπείν η προμήθεια εξοπλισμού για να καταπολεμηθεί το ΡΚΚ, θα είναι δυσκολότερο να περάσουν από το Κογκρέσο», εξήγησε η ίδια πηγή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στη σύνοδο της G20 στο Τορόντο τον Ιούνιο, ο Ομπάμα ζήτησε από τον Ερντογάν να μετριάσει τις δηλώσεις του σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε ο διεθνής στολίσκος με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα στις 31 Μαΐου.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η Ουάσιγκτον ενοχλήθηκε πολύ όταν τον Ιούνιο η Τουρκία ψήφισε κατά των κυρώσεων στο Ιράν που επέβαλαν τα Ηνωμένα Εθνη. Κι έτσι ο κ. Ομπάμα είπε στον Τούρκο Πρωθυπουργό όταν συναντήθηκαν στο Τορόντο ότι δεν ενήργησε ως σύμμαχος, ενώ κάλεσε την Αγκυρα να ρίξει τους τόνους απέναντι στο Ισραήλ.

Οταν οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στο Ιράκ, οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι η προειδοποίηση του Ομπάμα εξακολουθεί να ισχύει.

«Χρειάζεται να δείξουν (σ.σ. οι Τούρκοι) ότι παίρνουν στα σοβαρά τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα» δήλωσε ο ίδιο ανώτατος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ελέγχεται η τουρκική συμπεριφορά ώστε «να διαπιστώσουμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά με το αίτημά τους».

Ο αμερικανικός νόμος επιβάλει στην κυβέρνηση να ειδοποιήσει 15 ημέρες νωρίτερα κάθε μεγάλη πώληση όπλων σε συμμάχους του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία.

Αν και τυπικά οι πωλήσεις μπορούν να προχωρήσουν εκτός αν το Κογκρέσο βγάλει νόμο να τις σταματήσει- η αντίδραση των νομοθετών προς την κυβέρνηση μπορεί να την κάνει να μην προχωρήσει σε αντιδημοφιλείς πωλήσεις.

Η Τουρκία το παίζει υποκριτικά για πολλά χρόνια. Αλλά τώρα επείγεται λόγω της επικείμενης απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ και της έντασης με το Ισραήλ, που την εφοδίαζε με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Heron».

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τις στρατιωτικές τους σχέσεις με τις ΗΠΑ ως πολύ καλές, αλλά αρνήθηκαν να σχολιάσουν το παραπάνω αίτημα της Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ειδοποιήσει το Κογκρέσο για κάποια μεγάλη πώληση οπλισμού προς την Τουρκία για αυτό το χρόνο.

 

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ (Νέας Υόρκηε)

 

Αποστολή: Professor Asher J. Matathias (New York)

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0