Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κάρυστος

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κάρυστος

Οι φλόγες μπήκαν σε σπίτια, αποθήκες και αυλές - Μάχη απο πυροσβέστες και κατοίκους - Φωτιές και στην Κρήτη - Καταστράφηκε το φοινικόδασος στην Πρέβελη -














Με το πρώτο φώς της ημέρας κι εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, τα εναέρια μέσα θα επιχειρήσουν και πάλι στην Κάρυστο, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι δυνατοί άνεμοι μέχρι και 11 μποφόρ που έπνεαν όλη την ημέρα καθιστούσαν αδύνατη τη συνδρομή τους. Μόλις οι άνεμοι έπεσαν λίγο 4 αεροσκάφη πραγματοποίησαν ρίψεις νερού. Ομως, όταν σκοτείνιασε αναγκάστηκαν και πάλι να επιστρέψουν στη βάση τους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε
τέσσερα σπίτια, σε αυλές, σε αποθήκες και καλλιέργειες ενώ η φωτιά εκτείνεται σε δυο μέτωπα: ανατολικά, στην περιοχή Αετοράχη το οποίο αναζωπυρώθηκε και έχει πλέον ενωθεί με το βόρειο μέτωπο στα βορειοδυτικά του Αετού στην περιοχή Κοκκινόχωμα. Και τα δυο μέτωπα δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές. Η ένταση των ανέμων έχει πέσει στα 7 έως 8 μποφόρ, από 10 έως 11 μποφόρ που ήταν χθες το βράδυ.

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα για τους πυροσβέστες, αφού δεν έχει ακόμα ελεγχθεί η φωτιά και καταστρέφει όλη την βλάστηση στις χαράδρες. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και πεζοπόρο τμήμα δίνουν
μάχη με τις φλόγες. Συνολικά στην περιοχή επιχειρούν 34 πυροσβεστικά οχήματα με 75 πυροσβέστες, 52 πεζοπόροι, οχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μεγάλος αριθμός εθελοντών πολιτών. 
Απο τη νύχτα του Σαββάτου εκκενώθηκαν τα χωριά Γραμπιά, Μεκουνίδα, Μύλοι και Παλαιά Χώρα.  Εκατοντάδες επισκέπτες και κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή και αρκετά ξενοδοχεία εκκενώθηκαν.

O Νίκος Γεωργίου, πρόεδρος της κοινότητας Αετού χαρακτήρισε μέσω του NewsIt την κατάσταση τραγική. Ακούστε τί μας είπε το πρωί της Κυριακής.



"Αν δεν γίνουν εναέριες ρίψεις, η φωτιά δεν θα σβήσει", είπε νωρίτερα στο NewsIt o Χρήστος Μπερέτης, πρόεδρος του χωριού Μύλοι. Ο ίδιος πρόσθεσε πως στο χωριό κάηκε ένα σπίτι.




Εκτός απο τα σπίτια κάηκαν και αρκετές αυλές αλλά και καλλιέργειες, σύμφωνα με την Θεανώ Σταμπέλλου, πρόεδρο των χωριών Μεκουνίδα και Γραμπιά. 



Η πυρκαγιά ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου από τους οικισμούς Μεκουνίδα, Μύλοι και Γραμπιά. Επεκτάθηκε στον οικισμό Πηγαδάκια και νωρίς το πρωϊ της Κυριακής στον Αετό.

Καίγεται για δεύτερη φορά φέτος

Σύμφωνα με το
δήμαρχο Καρύστου Σπύρο Πλατυμέση πρίν απο ακριβώς ένα χρόνο είχαν καεί από ανθρώπινο λάθος 167.000 στρέμματα. Πριν από ένα μήνα, στις 22 Ιουλίου, είχε προκληθεί πάλι από ανθρώπινο λάθος -την οξυγονοκόλληση ενός συνεργείου- φωτιά, ευτυχώς μικρής έκτασης. Πρόπερσι είχε πάλι ξεσπάσει φωτιά εξαιτίας έλλειψης συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ καθώς δεν είχαν πλυθεί οι μονωτήρες. 

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα απο τους καπνούς. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Αποπνικτική η ατμόσφαιρα απο τους καπνούς. ΦΩΤΟ EUROKINISSI


Σπίτια, αυλές και αποθήκες υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Σπίτια, αυλές και αποθήκες υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές. ΦΩΤΟ EUROKINISSI


Κάτοικοι και πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες όλη τη νύχτα. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Κάτοικοι και πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες όλη τη νύχτα. ΦΩΤΟ EUROKINISSI


Φωτιές και στην Κρήτη


Υπο έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην περιοχή Σελάκανο στην Ιεράπετρα Κρήτης ενώ έσβησε η πυρκαγιά και στο Κουτσουνάρι. 

Σε ύφεση είναι οι φωτιές στο Ρέθυμνο, στις θέσεις Ροδάκινο και Λευκώγια (μέσα σε χαράδρα). Και οι δύο φωτιές καίνε αγροτοδασικές εκτάσεις ενώ σύμφωνα με τον υπέθυνο πολιτικής προστασίας του νομού, σπίτια και αγροτικές εγκαταστάσεις στα χωριά Ροδάκινο και Γιαννού γλίτωσαν στο παρα πέντε.

Ωστόσο, απο την πυργαγιά στα Λευκώγια καταστράφηκε το φοινικόδασος της Πρέβελης. Οπως είπε ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας πρόκειται για
τεράστια οικολογική, πολιτιστική και τουριστική καταστροφή. (διαβάστε το σχετικό άρθρο)

Μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιάς το επόμενο 24ωρο


Τα νέα που έρχονται από την Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν είναι ευχάριστα αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις οι άνεμοι
δεν θα κοπάσουν τουλάχιστον για τις επόμενες 24 ώρες.

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0