Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας - της Άννας Περουτσή

Αρχική | Υγεία | Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας - της Άννας Περουτσή

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης των ανθρώπων άνω των 50 ετών. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι νοσούν 35 χιλιάδες ασθενείς, - και τουλάχιστον οι μισοί δεν το γνωρίζουν. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ήταν βασικό θέμα συζήτησης στο πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο που παρακολούθησε η εκπομπή, στη Χερσόνησο της Κρήτης.
Μετά τα 50, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να παρατηρήσουμε τυχόν ένοχα συμπτώματα. 
Όπως υπογραμμίζει ο κύριος Σταύρος Δημητράκος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «εφ’ όσον κάποιοι από εμάς ξαφνικά αρχίσουν να βλέπουν παραμορφωμένες εικόνες, καμπύλα τα κάγκελα στο μπαλκόνι τους, δεν μπορούν να διαβάσουν τα μικρά γράμματα της εφημερίδας που διάβαζαν μέχρι πρόσφατα με τα κοντινά γυαλιά τους, και τον ίδιο φωτισμό, τότε αυτή η ξαφνική αλλαγή πρέπει να τους στείλει αμέσως στο γιατρό, με σκοπό να ψάξει για πιθανή, εξελισσόμενη ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.» 
Η κυρία Τίνα Ξηρού, Πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρίας συμπληρώνει ότι «υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες και για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, όπως για κάθε νόσημα. Οπωσδήποτε το κάπνισμα, η ηλιακή ακτινοβολία, και διαιτητικοί παράγοντες, οπωσδήποτε παίζουν ρόλο. Χωρίς να λησμονήσουμε και ότι η κληρονομική προδιάθεση είναι ένας ισχυρός παράγων για την εκδήλωση της νόσου» 
Είναι αναγκαίο, οι άνθρωποι μετά τα 50 να εξετάζονται προληπτικά κάθε χρόνο. Η ξηρή μορφή, εξελίσσεται αργά και αντιμετωπίζεται κυρίως με συμπληρώματα διατροφής. Οι μελέτες για αυτή τη μορφή γίνονται με εντόνους ρυθμούς, αλλά για την ώρα περιορίζονται αποκλειστικά στο επίπεδο της έρευνας. 
Όπως μας εξηγεί ο κύριος Τάσος Κουρής, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Υαλοειδούς – Αμφιβληστροειδούς, «συζητείται για κοινή καταγωγή της νόσου αλτσχαιμερ, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, και της ξηράς ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Κάποια σκευάσματα για τις βαρύτερες αυτές καταστάσεις, έχει βρεθεί ότι βοηθούν και για τη ξηρή μορφή της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Συζητείται μέχρι και η πιθανότητα εμβολίου. Αλλά είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε με σιγουριά.» 
Η υγρή μορφή αποτελεί πιο σπάνια, αλλά εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση. Αλλοιώνεται το κέντρο της όρασης, κι έτσι δυσχεραίνονται οι απλές και αναγκαίες, καθημερινές δραστηριότητες όπως το διάβασμα και η παρακολούθηση τηλεόρασης. 
Ωστόσο, οι νεότερες θεραπείες με ενέσεις κάθε μήνα, έχουν αρκετά καλά αποτελέσματα. Όπως αναφέρει η κυρία Ξηρού, «οι ενέσεις μέχρι στιγμής, από μεγάλες μελέτες, φαίνεται ότι σε ένα 90 τοις εκατό οδηγούν σε σταθεροποίηση, αλλά αυτό που είναι ιδιαιτέρα ενθαρρυντικό είναι ότι με τα νέα σκευάσματα μπορεί να έχουμε και καλυτέρευση της όρασης σε ένα 40 τοις εκατό των ασθενών.» 
Το λέιζερ και η φωτοδυναμική θεραπεία είναι οι παλαιότερες μέθοδοι αντιμετώπισης για την υγρή μορφή, και πλέον χρησιμοποιούνται σε ειδικές καταστάσεις._

(Εκπομπή 31η, 13 Ιουνίου 2009)

Υγεία για όλους

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

«Καμπανάκι» Τσιόδρα: Η αμφισβήτηση των εμβολιασμών έχει συνέπειες

07 Μαρτίου 2024, 19:15
 - Δεν δικαιολογούμαστε να έχουμε επιδημίες ιλαράς το 2024     Φωτό: Pixabay.com Στην Ελλάδα, από την αρχή ...

Χειροπέδες σε γιατρό Κέντρου Υγείας - Έδινε ψεύτικες βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

02 Μαρτίου 2024, 18:34
 Ηλεία   Ο γιατρός είχε συνάψει συμφωνία με "ιατρικούς επισκέπτες" συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας, για να συνταγογραφεί ...

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 50.000 ασθενείς

26 Φεβρουαρίου 2024, 21:45
Φωτό: Pixabay.com Καϊτανίδου Μάρθα Την αξιοποίηση 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0