Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Η Ίμβρος είναι πάντα όμορφη και πάντα εδώ»

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | «Η Ίμβρος είναι πάντα όμορφη και πάντα εδώ»

 


26/08/2010
Στην Ίμβρο, γενέτειρα του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, βρέθηκε το τριήμερο από 21 μέχρι 24 Αυγούστου, ο Νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, με αφορμή την εκεί παρουσία του Πατριάρχη για το πανηγύρι του χωριού του, τα εννιάμερα της Παναγίας. Στιγμή - σταθμός της παραμονής του, η παράδοση από το Δήμαρχο Ίμβρου στον Οικουμενικό Πατριάρχη, του κλειδιού της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.
Ο Νομάρχης Λέσβου επισκέφτηκε την Ίμβρο με ομάδα από τη Μυτιλήνη και παραβρέθηκε εκεί μαζί με τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη, Χαρά Σκολαρίκου, τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, π. Κύριλλο Συκή, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και πολλούς άλλους επώνυμους. Μαζί τους και δεκάδες ανθρώπων, που βρέθηκαν εκεί, για να πλαισιώσουν τον Πατριάρχη στη γιορτή της γενέτειράς του που, παρόλο που γίνεται κάθε χρόνο και είναι αφορμή για να συγκεντρωθούν στην περιοχή όπου γεννήθηκαν, εκατοντάδες Ιμβρίων, φέτος πραγματοποιήθηκε μετά και από το ιστορικό γεγονός της πρώτης Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά.
Χαρούμενο και συγκινητικό ήταν το κλίμα όλων των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ίμβρο μέσα στο τριήμερο αυτό, ενώ κατά την παραμονή του στο νησί, ο Νομάρχης συναντήθηκε με διάφορους παράγοντες και τοπικούς φορείς, με τους οποίους και συζήτησε τρέχοντα θέματα.


Ο Νομάρχης Λέσβου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και άλλους παριστάμενους, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου

Ο κ. Βογιατζής με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το Δήμαρχο Ίμβρου και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής


Θεία Λειτουργία
Την Κυριακή το πρωί, έγινε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Ναό της Παναγίας στο χωριό Γλυκύ, ο οποίος ανακαινίστηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία των κατοίκων και του Μητροπολίτη Ίμβρου, κ.κ. Κύριλλο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, απευθύνθηκε στην ομάδα της Μυτιλήνης και ευχαρίστησε τον κ. Βογιατζή για την παρουσία του και την ηθική υποστήριξη, ενώ στο τέλος της Λειτουργίας, έψαλε τρισάγιο για όλους τους λογίους από το χωριό Γλυκύ της Ίμβρου, μεταξύ των οποίων και ο αείμνηστος Μητροπολίτης Μηθύμνης, Νικηφόρος Γλυκάς.
Ακολούθησε περιήγηση στο χωριό και στα σπίτια των Ρωμιών, καθώς και γεύμα, που παρέθεσε ο Μητροπολίτης Ίμβρου μαζί με την κοινότητα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο κ. Βογιατζής συμμετείχε σε επίσκεψη του ιδιωτικού μουσείου του κ.κ. Βαρθολομαίου στο χωριό του, τους Άγιους Θεόδωρους, καθώς και τον ιστορικό Ναό της Παναγιάς, όπου τελέστηκε και ο εσπερινός της γιορτής, παρουσία του Πατριάρχη και χοροστατούντος του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής.
Τη Δευτέρα το πρωί, ο Νομάρχης παραβρέθηκε στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που έγινε στον ίδιο ναό, ο οποίος ήταν ασφυκτικά γεμάτος από πιστούς, που συγκεντρώθηκαν για να ξαναζήσουν την Ίμβρο των γιορτών του παρελθόντος, μέσα από τα παλιά ήθη και έθιμα.
Φανερά συγκινημένος στην ομιλία του, ο Πατριάρχης επανέλαβε τα λόγια του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ιάκωβου, ότι «η Ίμβρος είναι πάντα όμορφη και πάντα εδώ», ενώ ευχαρίστησε όσους αγαπούν το νησί και με την παρουσία τους, στηρίζουν όσους Ρωμιούς έχουν απομείνει σε αυτό, αναφερόμενος για άλλη μια φορά στον κ. Βογιατζή.


Από τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγιάς

Ενίσχυση των δεσμών
Ακολούθησε δεξίωση στο σπίτι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, στα πλαίσια της οποίας ο Δήμαρχος Ίμβρου παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ενώπιον όλων των παριστάμενων -Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Μητροπολίτη Ίμβρου, κ. Σκολαρίκου, κ. Βογιατζή και των τοπικών προέδρων των κοινοτήτων και των Συλλόγων των Ιμβρίων- το κλειδί της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στο λιμάνι του Κάστρου στην Ίμβρο.
Είχε προηγηθεί, στα τέλη Ιουνίου, η επίσκεψη του Δημάρχου Ίμβρου στη Λήμνο για τα εγκαίνια της γραμμής Λήμνος - Τσανάκαλε - Ίμβρος, κατά την οποία ο Δήμαρχος Ίμβρου είχε δεσμευτεί στο Νομάρχη να παραδώσει το κλειδί της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο Κάστρο της Ίμβρου, με την προϋπόθεση ότι θα παραστεί στο νησί ο ίδιος ο Νομάρχης. Ο ίδιος τόνισε ότι ο κ. Βογιατζής συμβάλει καθημερινά στο να δημιουργηθούν οι καλύτερες συνθήκες για τη συνύπαρξη των δύο λαών και την προώθηση της φιλίας, της συνεργασίας και της ειρήνης στην περιοχή.
Επισημαίνοντας ότι η παραχώρηση του ναού του Αγίου Νικολάου στη Μητρόπολη Ίμβρου, είναι ένα ιστορικό γεγονός στη ζωή του τόπου, ο Νομάρχης Λέσβου είπε για το γεγονός: «Με αυτό τον τρόπο, ενισχύονται ακόμη περισσότερο οι δεσμοί μεταξύ των δυο λαών και βρίσκουν εφαρμογή όλα όσα οι διεθνείς συνθήκες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός της ελευθερίας του ανθρώπου, επιβάλλουν. Από σήμερα, ο Ναός του Αγίου Νικολάου είναι στη διάθεση όλων των χριστιανών κατοίκων της Ίμβρου, για να ασκήσουν τα θρησκευτικά και λατρευτικά τους δικαιώματα».
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, έγινε και η επίσημη παράδοση του ναού στη Μητρόπολη Ίμβρου, με ψαλμωδίες και άναμμα κεριών, καθώς και επίσημη ανακοίνωση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, της επαναλειτουργίας του ναού και ευχαριστίες του στο Νομάρχη Λέσβου.


Αποστολή: Δημήτρης Κεφαλίδης (Γερμανία)

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0