Τα γραμμάτια προείσπραξης - του Δημήτρη Παξινού*
Κατ’ ευφημισμόν μπορεί να γίνεται στην Ελλάδα συζήτηση για «άνοιγμα» του επαγγέλματος του δικηγόρου. Οπως και η έρευνα καταδεικνύει, 1 στους 310 πολίτες είναι δικηγόρος. (Η Κύπρος φαινομενικά έχει μεγαλύτερη αναλογία, καθώς δεν προσμετρούνται οι εταιρείες που εξυπηρετούν οι εκεί συνάδελφοι.)
Στην αυτή διαπίστωση καταλήγουμε και ως προς το κόστος των νομικών υπηρεσιών, το οποίο δήθεν θα περιορισθεί με την κατάργηση των γραμματίων προείσπραξης. Είμαστε οι «φθηνότεροι», πλην των νεοεισελθεισών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προερχομένων από το ανατολικό μπλοκ, που δεν είναι δηλαδή εθισμένες ακόμα στον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Πάντα στην Ελλάδα η αμοιβή του δικηγόρου προκύπτει από τη συμφωνία του με τον πελάτη και αυτήν προτάσσει ο νόμος. Τα γραμμάτια προείσπραξης δεν επιβαρύνουν το κόστος. Αντιθέτως, επιτελούν κυρίως δημοσιονομικούς σκοπούς, δεδομένου ότι δι’ αυτών γίνεται παρακράτηση φόρου στις αμοιβές των δικηγόρων και περιορίζεται το φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Εσοδα στα Ταμεία του κράτους προσφέρουν τα γραμμάτια προείσπραξης, κάτι που έχει σήμερα ανάγκη η χώρα μας.
* Ο κ. Δ. Παξινός είναι πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα