Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Νέος γύρος «ιερού πολέμου» για ταυτότητες και Θρησκευτικά

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Νέος γύρος «ιερού πολέμου» για ταυτότητες και Θρησκευτικά

Βαρύτατους χαρακτηρισμούς, «κοσμημένους» με μια πληθώρα ειρωνικών εκφράσεων χρησιμοποιεί μέσα από το ιστολόγιό του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος, εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου.

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας σχετικά με το ζήτημα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία, κατά την οποία είπε ότι «πολλοί επιδιώκουν να μας παρουσιάζουν ως άφωνους».


Η φράση αυτή εξόργισε των εκ Καλαβρύτων ορμώμενο ιεράρχη, ο οποίος μέσα από το blog του υποστήριξε: «Δεν υπάρχουν πολλοί ή και λίγοι έστω που προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ως άφωνο. Είναι άφωνος!».


Αλγεινή εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί και η υπόνοια που αφήνει ο Αμβρόσιος, ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει καταστεί έρμαιο της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, χωρίς, μάλιστα, να παραλείψει και μια ειρωνεία προς το πρόσωπό της. «(...) Πρόσφατα είχε τη διαβεβαίωση της αρμόδιας Υπουργού κ. Α. Διαμαντοπούλου πως πριν γίνει οποιαδήποτε ενέργεια για το μάθημα των Θρησκευτικών, θα προηγηθεί διάλογος και συντονισμός μεταξύ των δύο πλευρών, προσέθεσεν ο Μακαριώτατος. Κι εμείς αντιτείνουμε, ότι η Υπουργός Παιδείας και ...λιγάκι των Θρησκευμάτων κα Διαμαντοιπούλου έχει ήδη δηλώσει, ότι στα θέματα της Παιδείας η Εκκλησία δεν μπορεί να ανακατεύεται. Αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα της Πολιτείας! Ποιά εκ των δύο αυτών θέσεων ισχύει; Θα μας επιτρέψει ο αγαπητός μας Μακαριώτατος να Του υπομνήσουμε, ότι Πολιτική είναι η τέχνη του επιστημονικώς ψεύδεσθαι! Ο καιρός πολύ σύντομα θα αποδείξει ποιός εκ των δύο μας έχει δίκηο!».


Σε άλλο σημείο της ανάρτησης, ο Αμβρόσιος, θέλοντας να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να καταργήσει το μάθημα των Θρησκευτικών, επιτίθεται εκ νέου εναντίον του Ιερώνυμου, υπογραμμίζοντας: «Ο Αρχιεπίσκοπος ακόμα θα συσκέπτεται συστηματικά με τους ειδικούς, για να διατυπώσει τα επιχειρήματα!».


«Bouche fermée…»

Ωστόσο, η άνευ προηγουμένου επίθεση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων δεν σταματά εδώ. Επικρίνει τον Αρχιεπίσκοπο ότι δεν αντιδρά σε ό,τι αφορά το θέμα της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στο κέντρο της Αθήνας.


«Βαρεθήκαμε πια να ακούμε το τραγούδι του Μακαριώτατου σε στυλ Bouche fermée! Ας ακούσουμε και μια φορά τη βροντερή φωνή του. Είναι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας! Να την ακούσουμε εγκαίρως και όχι όταν θα έχουμε ενώπιόν μας τετελεσμένα γεγονότα! Τότε θα έχει αξία η φωνή του. Για το τέμενος, λοιπόν, τι έχει να μας πει ο Μακαριώτατος;», γράφει στο ιστολόγιό του ο Αμβρόσιος.


Και οι Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως και Θεσσαλονίκης στο παιχνίδι

Την ίδια στιγμή και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος, εκφράζει τον προβληματισμό του για την ελλιπή ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία, όπως οι ταυτότητες και ειδικότερα η Κάρτα του Πολίτη, αλλά και το μάθημα των Θρησκευτικών.

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του, με τίτλο «Η Απολογία μου», ο Άνθιμος αφήνει έμμεσες αιχμές για τη στάση που τηρεί η κορυφή της Ιεραρχίας, υπογραμμίζοντας – μεταξύ άλλων: «Θα τολμούσαμε να ρωτήσουμε, τι σημαίνει για τον Έλληνα του σήμερα, ο επίσκοπος ως πνευματικός θεσμός; Δεν αισθανόμαστε ότι το πέρασμά μας αφήνει πίσω μας ένα συγκαταβατικό μειδίαμα; Είμαστε, όπως έλεγε ο Κλεμανσώ, σαν τον προστάτη ή σαν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όταν είναι ήσυχοι, κανείς δεν ασχολείται μ' αυτούς, όταν αρχίσουν να δημιουργούν προβλήματα, επιβάλλεται η αφαίρεσή τους».


Και ενώ πάγια είναι η διάσταση απόψεων ως προς τα θέματα που τίθενται προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στην πολεμική εναντίον του Αρχιεπισκόπου συμμετέχει και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος.


Με αιχμή του δόρατος τα εθνικά θέματα, ο Ιερώνυμος, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση των ιεραρχών, δέχθηκε τα συντονισμένα πυρά των Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης και Καλαβρύτων, οι οποίοι εκτίμησαν ότι θα πρέπει να καταστεί εντονότερη η παρουσία της Εκκλησίας στα εθνικά θέματα.

zougla.gr

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0