Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Και διεθνείς αντιδράσεις για τα δελφίνια του Αττικού Πάρκου

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Φιλοζωία | Και διεθνείς αντιδράσεις για τα δελφίνια του Αττικού Πάρκου

Μετά την επιστολή μεγάλων διεθνών οργανώσεων προς τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας σχετικά με τη συνεχιζόμενη αιχμαλωσία των δελφινιών στο Αττικό Πάρκο, την αντίθεσή τους εκφράζουν τώρα και διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο σκηνοθέτης - του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «The Cove» - Λούη Ψυχογιός και ο πολύ γνωστός πρώην εκπαιδευτής δελφινιών, Ρικ Ο Μπάρι.

Με επιστολές τους προς τους αρμόδιους φορείς δηλώνουν την αντίθεσή τους για τη συνεχιζόμενη λειτουργία του δελφινάριου και την ανησυχία τους για τα δελφίνια που λαμβάνουν μέρος στις παραστάσεις και ζητούν την παύση των παραστάσεων, αλλά και την απαγόρευση της εκμετάλλευσης των δελφινιών στη χώρα μας.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Λούη Ψυχογιός αναφέρεται στην ιδιαίτερη σχέση που είχαν αναπτύξει οι αρχαίοι Έλληνες με τα δελφίνια, καθώς από νωρίς αντιλήφθηκαν την ανεπτυγμένη νοημοσύνη τους.

Tονίζει ότι ακόμη και οι καλύτερες εγκαταστάσεις δε μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με το φυσικό περιβάλλον, στο οποίο τα υπέροχα αυτά θηλαστικά εκδηλώνουν συμπεριφορές, οι οποίες όπως μας διαβεβαιώνει βασιζόμενος στη μεγάλη εμπειρία του, δεν έχουν καμία σχέση με τη συμπεριφορά των δελφινιών κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στα δελφινάρια.

Τέλος, αναφερόμενος στην ελληνική καταγωγή του, εκφράζει την επιθυμία του να αναλάβει η Ελλάδα ηγετικό ρόλο στην προστασία των δελφινιών με τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου, το οποίο θα συμβάλλει στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού και στη θετική προβολή της Ελλάδας, αλλά και να προχωρήσει η πολιτεία στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα απαγορεύσουν την εκμετάλλευση των δελφινιών στη χώρα μας.

Ο Ρικ Ο Μπάρι δηλώνει κατηγορηματικά ότι τα δελφίνια δεν έχουν καμία θέση στα δελφινάρια, πρέπει να ζουν ελεύθερα, ενώ εφιστά την προσοχή μας στο παραπλανητικό χαμόγελο των δελφινιών, το οποίο δεν είναι τίποτα περισσότερο από το σχήμα του προσώπου τους, και σίγουρα δεν σημαίνει ότι απολαμβάνουν το show, το οποίο εκτελούν για να μπορέσουν να φάνε!

Οι δύο διεθνούς φήμης προσωπικότητες θεωρούν λυπηρό να επισκέπτονται τα παιδιά τέτοιου είδους θεάματα, τα οποία χαρακτηρίζουν παραπλανητικά ως προς την αληθινή φύση των δελφινιών, καθώς παρουσιάζουν μία ψεύτικη εικόνα για τα δελφίνια, δίνοντας έμφαση στις ακροβατικές ικανότητες των δελφινιών και δεν είναι ούτε εκπαιδευτικά ούτε διαφωτιστικά, αλλά αντιθέτως οδηγούν την ουσιαστική εκπαίδευση ένα βήμα πίσω, καθώς διδάσκουν λανθασμένες ιδέες και έννοιες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, τα δελφίνια ανήκουν στη φύση και μόνο εκεί μπορούμε να βρούμε αληθινές πληροφορίες για αυτά και τους ωκεανούς, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε πληθώρα ντοκιμαντέρ.

Το ΠΑ.Δ.Ο.ΖΩ. συμφωνεί με τα παραπάνω και συμπληρώνει ότι διάφοροι άλλοι ισχυρισμοί σχετικά με τον εκπαιδευτικό ρόλο και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αλλά και της υποτιθέμενης συμβολής τέτοιων επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η σύγχρονη πανίδα, είναι εντελώς ανυπόστατοι, καθώς δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα έως σήμερα στη δημιουργία υπεύθυνης περιβαλλοντικής συνείδησης και την προστασία των ζώων, αλλά αντιθέτως προωθούν την εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση των ζώων και είναι ενάντια στο πνεύμα της διατήρησης της ελεύθερης ζωής.

Πρωτοβουλίες και νομοθεσίες για την προστασία της θαλάσσιας και της άγριας ζωής στη φύση έχουν προκύψει έπειτα από μακροχρόνιους και σκληρούς αγώνες ευαισθητοποιημένων πολιτών και οργανώσεων που αναγνωρίζουν και σέβονται τις φυσικές ανάγκες των ζώων και όχι από επισκέψεις σε θεάματα τσίρκο.

Η ταχύτατα αυξανόμενη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα δικαιώματα των ζώων γενικότερα αλλά και κατά των δελφινάριων ειδικότερα και οι ολοένα και πιο έντονες αντιδράσεις κατά τέτοιων επιχειρήσεων έχουν οδηγήσει χώρες σε απαγόρευση της αιχμαλωσίας των δελφινιών, πράγμα το οποίο υποστηρίζουν και οι επιστήμονες που ασχολούνται με την ανεπτυγμένη νοημοσύνη αυτών των θηλαστικών, τα οποία χαρακτηρίζουν ως «μη ανθρώπινα πρόσωπα», ζητούν να τους δοθούν δικαιώματα και χαρακτηρίζουν την εκμετάλλευσή τους σε δελφινάρια ως ηθικά απαράδεκτη.

«Υπενθυμίζουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αποφανθεί σε επίσημα έγγραφα ότι δεν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διατάξεις» αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΠΑ.Δ.Ο.ΖΩ. και συνεχίζει λέγοντας ότι «τα εκδοθέντα πιστοποιητικά διακίνησης των δελφινιών δεν έχουν ισχύ σύμφωνα με το Κοινοτικό και Εθνικό Δίκαιο γι’ αυτό και ζητάμε την παύση των παραστάσεων.

Η περιφρόνηση και η μη συμμόρφωση με τις επίσημες αποφάσεις απλώς εκθέτει όσους τις αμφισβητούν. Για μία ακόμη φορά καλούμε την πολιτεία να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του νόμου και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων».

zougla.gr

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Έχασε τη σκυλίτσα του στην Ελλάδα και τη βρήκε στην Σερβία

17 Απριλίου 2024, 23:00
- Η απίστευτη ιστορία της Ράικα   Φωτό: Facebook/Remy Dargere Μια ιστορία βγαλμένη… από ταινία έζησε ένας ...

Νέα Ιωνία: Πέταξε κουτάβια σε κάδο λίγο πριν περάσει απορριμματοφόρο

13 Απριλίου 2024, 20:51
Της επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 120.000 ευρώ χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό    Φωτό: Pixabay.com Αποτροπιασμός από τη δράση ...

Βοτανικός: Οκτώ χρόνια χωρίς αναστολή στον 33χρονο που σκότωνε γάτες

17 Ιανουαρίου 2024, 21:17
- Δεν έγινε και κάτι, απλώς τα λέγαμε, είπε στην απολογία του - Του ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
3.00