Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Δικαίωση εργαζόμενου που του ανατέθηκαν υποδεέστερα καθήκοντα

Αρχική | Διάφορα | Νομικά θέματα | Δικαίωση εργαζόμενου που του ανατέθηκαν υποδεέστερα καθήκοντα

Το ποσό των 12.279,6 ευρώ υποχρεούται να καταβάλλει εταιρεία σε εργαζόμενο, ως ηθική βλάβη που υπέστη λόγω της μονομερούς βλαπτικής μεταβολής των όρων στης συμβάσεως εργασίας του και διαφορές αποδοχών, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου. Παράλληλα, η εργοδότρια εταιρεία υποχρεούται να τον απασχολήσει και πάλι στην θέση που κατείχε.

Ειδικότερα, πτυχιούχος ΑΕΙ προσελήφθη το 1989 από Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία κατόπιν διαγωνισμού με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Με την πάροδο του χρόνου ανέλαβε θέσεις ευθύνης, όπως είναι διευθύνων σύμβουλος, υποδιευθυντής, προϊστάμενος, αναπληρωτής προϊστάμενος τμήματος, κ.λπ.

Όμως το 2006 τοποθετείται ως υπάλληλος και παράλληλα διακόπηκε η χορήγηση των ωφελημάτων που απολάμβανε λόγω των θέσεων που κατείχε, όπως είναι το επίδομα εξόδων περιποίησης πελατείας 250 ευρώ και το επίδομα διοικητικών καθηκόντων 625 ευρώ.

Όπως αναφέρει η αρεοπαγιτική απόφαση, στον εργαζόμενο ανατέθηκαν καθήκοντα υποδεέστερης θέσης, μεταβάλλοντας έτσι το εργασιακό καθεστώς που είχε από το 1989, με αποτέλεσμα αυτό να συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων της συμβάσεως, κάτι που επέφερε στον εργαζόμενο ηθική μείωση και μισθολογική μεταβολή, αφού του περικόπηκαν τα επιδόματα. Να σημειωθεί ότι στην μεταβολή αυτή των εργασιακών όρων ο εργαζόμενος αντέδρασε και διαμαρτυρήθηκε.

Ακόμη αναφέρεται στην απόφαση του ΑΠ ότι η σταθερή, τακτική και μόνιμη παροχή της εργασίας του υπαλλήλου σε θέσεις ευθύνης από την αρχή της σταδιοδρομίας του έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να συναχθεί ότι ο εργαζόμενος είχε συμφωνήσει την παροχή εργασίας ως υπαλλήλου.

Κατόπιν αυτών ο Άρειος Πάγος επικύρωσε απόφαση του Πρωτοδικείου που είχε επιδικάσει 12.279,6 ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε χρηματική ικανοποίηση 3.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη από την συμπεριφορά της εργοδότριας εταιρείας και 9.279,6 ευρώ για διαφορές αποδοχών και επιδομάτων.

Παράλληλα, το δικαστήριο υποχρέωσε την Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία να αποδέχεται τις υπηρεσίες του, να τον απασχολήσει στη θέση ευθύνης που κατείχε και να λαμβάνει τις αποδοχές που λάμβανε, με απειλή χρηματικής ποινής 100 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης της προς την δικαστική απόφαση.

TVXS

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Κακούργημα γίνεται και πάλι η αιμομειξία

13 Ιουλίου 2021, 12:42
Ιωάννα Μάνδρου      Αλλαγές που επιβάλλει η συχνότητα των εγκλημάτων σεξουαλικών κακοποιήσεων και ενδοοικογενειακής βίας, προκαλώντας ...

Διαμεσολάβηση: Πώς θα λύνονται αστικές διαφορές στα γραφεία των δικηγόρων

26 Νοεμβρίου 2019, 22:33
Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον νέο θεσμό ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στις ...

GDPR: Επιβλήθηκε το πρώτο πρόστιμο από την ελληνική Αρχή προστασίας δεδομένων

21 Σεπτεμβρίου 2019, 19:27
Πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ στην PWC για παράνοµη επεξεργασία των δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα των ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0