Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η Βόρεια Κορέα και η σκηνοθεσία θερμών επεισοδίων

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Η Βόρεια Κορέα και η σκηνοθεσία θερμών επεισοδίων

Η Βόρεια Κορέα επιδίδεται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι προκλήσεων. Δεν είναι ωστόσο τυχαίο ότι η ανταλλαγή πυρών στην κορεατική χερσόνησο συμπίπτει με την αλλαγή σκυτάλης στην πολιτική ηγεσία της Βόρειας Κορέας.


Το μικρό νησί Γιονπεϊόνγκ στην Κινεζική Θάλασσα, το οποίο κατοικείται το πολύ από 2.000 ανθρώπους βρέθηκε στο επίκεντρο της ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Κατά τη διάρκεια ναυτικής άσκησης της Νότιας Κορέας κοντά στα διαφιλονικούμενα σύνορα στον 38ο παράλληλο η Βόρεια Κορέα επιτέθηκε με πυρά πυροβολικού στο μικρό νοτιοκορεατικό νησί με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4 άνθρωποι. Άμεση ήταν η στρατιωτική απάντηση των Νοτιοκορεατών, οι οποίοι βομβάρδισαν τις ακτές του βορειοκορεατικού κράτους.


Εκτιμήσεις γερμανών ειδικών


Το μικρό  νησί Γιονπεϊόνγκ στην Κινεζική Θάλασσα

Φωτο: Το μικρό νησί Γιονπεϊόνγκ στην Κινεζική Θάλασσα


Ο Βάλτερ Κλιτς από το νοτιοκορεατικό παράρτημα του γερμανικού ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν εκτιμά ότι η χθεσινή επίθεση πρέπει να τεθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο: «Τον Μάρτιο είχαμε τον τορπιλισμό της νοτιοκορεατικής φρεγάτας Τσεονάν, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 46 ναύτες. Στην συνοριακή γραμμή, για την οριοθέτηση της οποίας δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία Βορρά - Νότου σημειώνονται ανά περιόδους επεισόδια, κυρίως μετά το 1969: το 1999, το 2002 με 6 νεκρούς στρατιώτες και το 2009 τον Νοέμβριο, κατά το οποίο λέγεται ότι τραυματίστηκε ένας Βορειοκορεάτης στρατιώτης».

Ο Μάρκους Τίντεν από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου μιλά για τους λόγους για τους οποίους η χρεοκοπημένη και απομονωμένη διεθνώς Πιον Γιανγκ ακολουθεί μια τακτική συνεχών προκλήσεων: «Οι προκλήσεις στο παρελθόν είχαν μόνο ένα στόχο. Να καταστήσουν σαφές ότι η Βόρεια Κορέα είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, ότι είναι πλέον πυρηνική δύναμη, ότι δεν δέχεται εντολές από κανέναν και ότι απαιτεί σεβασμό».


«Θέλουν να εξασφαλίσουν πλεονεκτήματα»


Ενός λεπτού  σιγή για τα θύματα της σύρραξης

Φωτο: Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της σύρραξης


Ίσως για αυτό το λόγο η Πιον Γιανγκ επέτρεψε πρόσφατα σε Αμερικανό επιστήμονα να επισκεφθεί πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας άγνωστες στον έξω κόσμο. Για να δείξει ότι είναι πλέον σε θέση να προχωρήσει δίχως ξένη βοήθεια στον εμπλουτισμό ουρανίου. Κατά την άποψη του καθηγητή Τσόι Κανγκ από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφαλείας στη Σεούλ οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας έχουν σύστημα. Και εξηγεί το γιατί:

«Είναι η κλασική βορειοκορεατική τακτική με στόχο την εξασφάλιση πλεονεκτημάτων σε μια από τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με χώρες του εξωτερικού».


Πράγματι η Βόρεια Κορέα λαμβάνει σημαντικά ανταλλάγματα για κάθε υποχώρησή της. Και συχνά προκαλούσε όξυνση πριν από διαπραγματεύσεις. Όπως εκτιμά όμως ο Γερμανός ειδικός Μάρκους Τίντεν το καθεστώς της Πιον Γιανγκ δεν επιδιώκει πόλεμο με την Νότια Κορέα, διότι ο κακός εξοπλισμός του στρατού της καθιστά σχεδόν αδύνατη μια νίκη.


Matthias von Hein / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου


Deutsche Welle

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0