Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Alexis Adam: Στη γκαλερί Αστρολάβος - Φως και άνθρωπος, μια σχέση - έμπνευση - της Ρίτσας Μασούρα

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Εκδηλώσεις | Alexis Adam: Στη γκαλερί Αστρολάβος - Φως και άνθρωπος, μια σχέση - έμπνευση - της Ρίτσας Μασούρα

ΕΚΘΕΣΗ. Ο άνθρωπος και η εναγώνια προσπάθειά του να προσεγγίσει το ζωοποιό φως. Ο άνθρωπος και το φως σε άνισες διαστάσεις εξαρχής, καθώς ο Θεός είπε αρχικά γεννηθήτω το φως και εγένετο φως. Η Βίβλος λέει ότι ο άνθρωπος πλάστηκε την 6η ημέρα της Δημιουργίας. Εκτοτε παραμένει μικρός, εκστατικός λάτρης-αποδέκτης του φωτός.

Αυτή ενδεχομένως είναι η κεντρική ιδέα που διαπερνά τη νέα καλλιτεχνική δουλειά του Alexis Adam που φιλοξενείται ώς τις αρχές Φεβρουαρίου στην γκαλερί Αστρολάβος στην Αθήνα (Ηροδότου 11, Κολωνάκι), από κοινού με την έκθεση γλυπτικών κατασκευών της Χριστίνας Δουζένη.

Η φυγή προς τα εμπρός του καλλιτέχνη είναι μια από τις πρώτες σκέψεις του επισκέπτη. Φωτιστικά, μικρά και μεγάλα, παλαιάς και νέας κοπής, με ή χωρίς εκτυφλωτικό φως, και στη βάση τους σε σμίκρυνση ο άνθρωπος. Πότε κίτρινος, πότε μπλε, πότε ροζ. Με χρώματα πάντως. Ο άνθρωπος που αιωρείται αιωνίως κάτω από το φως. Ο άνθρωπος που σκαρφαλώνει για να πλησιάσει το φως, που νομίζει ότι φτάνει στην κορυφή για να ανταμωθεί μαζί του, αλλά γλιστράει για να βρεθεί ξανά και ξανά στο σημείο εκκίνησης.

Εντυπωσιακή η ιδέα του λαμπτήρα-πλοηγού, που αίφνης αποκτά τα χαρακτηριστικά του ανέφικτου στόχου. Εντυπωσιακά απλό και γήινο είναι το υλικό πάνω το οποίο πατάει ο άνθρωπος για να ανηφορίσει προς το φως. Κλασικό υλικό, όπως σίδηρος, τσιμέντο και μέταλλο.

Εκτός από την τυφλή σχέση φωτός - ανθρώπου, ο Alexis Adam παρουσιάζει και τη συλλογή κοσμημάτων - δαχτυλιδιών «round me». Κοσμήματα που θυμίζουν περισσότερο γλυπτό, ένα είδος θεατρικού δρώμενου ίσως, το οποίο δεν απέχει πολύ από την αισθητική απόλαυση. Ο καλλιτέχνης φαίνεται να παίζει, όπως όλοι άλλωστε, με την προσωπική δύναμη και γνώση του θεατή-μύστη, γι’ αυτό και δεν διστάζει να εκτεθεί, αλλά και να εξηγήσει τη δική του εμμονή και προσήλωση στην αμετάβλητη τετράδα της δύναμης (φως, χώμα, αέρας, χρώμα).

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο Μίκης Θεοδωράκης στο... Αλιβέρι

05 Μαϊου 2024, 15:04
 Μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αλιβέρι από την καταξιωμένη μουσική ομάδα ...

Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

11 Μαρτίου 2024, 10:39
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ    Τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, στις 18.00, θα γίνει «Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα τής Γυναίκας», ...

Τιμητική εκδήλωση για τον Γιάννη Κορίδη

25 Φεβρουαρίου 2024, 00:15
 Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και οι εκδόσεις Ιωλκός σάς προσκαλούν στην τιμητική εκδήλωση της ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0