Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Βασιλιάς Όθων: Ο άνθρωπος που ήθελε να γίνει αυτοκράτωρ! - Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

Αρχική | Ιστορία | Βασιλιάς Όθων: Ο άνθρωπος που ήθελε να γίνει αυτοκράτωρ! - Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

Τα σχέδια του μόλις έμαθε ότι πέθανε ο σουλτάνος Μαχμούτ ο Β΄ και η μετάβαση του στην Κ/Πολη που δεν έγινε ποτέ!

 

akontogiannidis@yahoo.gr

 

 

Το καλοκαίρι του 1839 ο βασιλιάς Όθων επηρεασμένος από τη μεγάλη επιθυμία των Ελλήνων να πάρουν την Κωνσταντινούπολη, και να αναστήσουν την βυζαντινή αυτοκρατορία, μόλις πληροφορήθηκε ότι πέθανε ο σουλτάνος Μαχμούτ, ετοιμάστηκε να πάει στην Κωνσταντινούπολη για να ανακηρυχτεί αυτοκράτορας!

Πως όμως φούσκωσαν τα μυαλά του νεαρού βασιλιά, που ήθελε την ανασύσταση της βυζαντινής αυτοκρατορίας και τον εαυτό του στο θρόνο;

Υπάρχει μια προϊστορία στο εγχείρημα αυτό του βασιλιά. Τον Ιούνιο του 1833, η αντιβασιλεία για να αναπτερώσει το θάρρος των υπόδουλων Ελλήνων και να αυξήσει το γόητρο του νεαρού βασιλιά, ζήτησε δια του πρεσβευτή Κ. Ζωγράφου να εξασφαλίσει την μετάβαση του Όθωνα στην Πόλη. Ο σουλτάνος με προφάσεις αρνήθηκε, αλλά τελικά με τη συνηγορία του Ρώσου πρεσβευτή και με τον όρο της ινκόγκνιτο μετάβασης, επετράπη στον Όθωνα να μεταβεί στη Σμύρνη με την πρόφαση να συναντήσει εκεί τον περιοδεύοντα αδερφό του Μαξιμιλιανό.

Ο Όθων επιβαίνων στην αγγλική φρεγάτα Μαδαγασκάρη, έφτασε στη Σμύρνη όπου έγινε δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό από τους Έλληνες. Παρέμεινε εκεί εννιά μέρες. Συνέπεια της υποδοχής ήταν η αξίωση του σουλτάνου, να παυθεί ο Μητροπολίτης Σμύρνης, επειδή ήταν πολύ … εκδηλωτικός.

Η άρνηση του Όθωνα στην αξίωση του σουλτάνου μεγαλοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό που συνετέλεσε στην αύξηση της δημοτικότητας του στην ελεύθερη Ελλάδα. Το ταξίδι στη Σμύρνη εξελίχθηκε σε βασιλικό θρίαμβο και ο ίδιος ο Όθων αντελήφθη τότε, ότι έξω από την Ελλάδα υπάρχει άλλη, μεγαλύτερη, που είναι η αλύτρωτη Ελλάδα. Έτσι προσαρμόστηκε στην ιδέα ότι δεν ήταν απλώς ο βασιλεύς της Ελλάδος αλλά η κεφαλή του ελληνικού έθνους.

Όπως σημειώνει ο ιστορικός Παύλος Καρολίδης, το ταξίδι στη Σμύρνη ήταν αποκλειστικά έργο του Όθωνος «τελεσθέν άνευ ουδεμιάς πολιτικής επιβουλής και περισκέψεως, όλως αιφνιδίως, αφελώς και παιδικώς».

Η επίσκεψη αυτή, οδήγησε τον νεαρό βασιλιά να κάνει συχνά πολύ τολμηρές σκέψεις. Έτσι, το καλοκαίρι του 1839 όταν έφτασε στην Αθήνα η είδηση του θανάτου του σουλτάνου Μαχμούτ, ο βασιλιάς κάλεσε τον υπουργό των Ναυτικών ναύαρχο Κριεζή να θέσει αμέσως στη διάθεσή του το ατμόπλοιο «Όθων». Όταν ο Κριεζής ζήτησε να πληροφορηθεί την αιτία, ο Όθων απάντησε με αφέλεια: «Δεν γνωρίζετε ότι απέθανε ο σουλτάνος; Λοιπόν, θέλω να μεταβώ αμέσως εις Κωνσταντινούπολιν! ΄Οταν με ίδουν να φθάνω, δεν θα σπεύσουν να με ανακηρύξουν αυτοκράτορα της Ανατολής;» Ευτυχώς το πλοίο βρισκόταν στον Πόρο για επισκευή… Εν τω μεταξύ, ο Αβδούλ Μετζίτ ανακηρύχθηκε σουλτάνος και έτσι τα σχέδια του Όθωνα ανεστάλησαν…


Τα ευτράπελα των περιοδειών


Εκείνο το διάστημα, ο Όθων πραγματοποιούσε εκδρομές στην επικράτειά του. Στο Άργος, ρώτησε τον δήμαρχο για την «Λάρισα» της πόλεως, εννοώντας την ακρόπολη του ΄Αργους, και πήρε έκπληκτος από την άγνοια του δημάρχου την απάντηση: «Πού Λάρισα Μεγαλειότατε; Αυτή είναι έξω από τα σύνορα του βασιλείου σου».

Ο Όθων ατάραχος του υποβάλει άλλη ερώτηση: «Ου μακράν του Ερασίνου (ποταμού) κείται, μοι φαίνεται η λίμνη, εν ή διητάτο η Λερναία ΄Υδρα». Η απάντηση ήταν πάλι αποστομωτική: « Πού Ύδρα Μεγαλειότατε» , αυτή απέχει πολύ απ’ εδώ».

Ο βασιλιάς συνέχισε ρωτώντας, εάν η Τίρυνθα είναι κοντά στα Κυκλώπεια τείχη. Ο αφελής δήμαρχος γελώντας απόρησε με την… άγνοια του βασιλιά. « Η Τυρινή (την Τίρυνθα την έκανε τυρινή) που ονομάζομεν τώρα τυροφάγον, στις Απόκριες πέφτει, πού τώρα τυρινή;…»

Ο Όθων πέρασε και από το μέρος όπου κατά τη μυθολογία ο Ηρακλής σκότωσε τον Νέσσο. Για να βεβαιωθεί ρώτησε τον συνοδό του αποσπασματάρχη και πήρε την απάντηση: «Δεν ήμουν Μεγαλειότατε εγώ τότε, εις το μεταβατικό εκείνο και δεν γνωρίζω…».

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Real News της 13-2-2011







Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler

03 Ιουνίου 2024, 21:53
Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Μάχη της Κρήτης είναι γνωστή σε όλους.Μετά την κατάληψη του νησιού από ...

"Βοσκοί, στη μάντρα της Πολιτείας, οι λύκοι! Οι λύκοι!"

26 Φεβρουαρίου 2024, 23:22
 "Βοσκοί, στη μάντρα της Πολιτείας, οι λύκοι! Οι λύκοι! Στα όπλα, Ακρίτες! Μακριά και οι ...

27 Ιανουαρίου 1945: Απελευθέρωση του Άουσβιτς - "Ποτέ ξανά!"

26 Ιανουαρίου 2024, 21:18
 Άουσβιτς. 27 Ιανουαρίου 1945. Όταν τα σοβιετικά στρατεύματα μπήκαν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς και ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0