Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Ρούντο Σβαρτς, Κρήτη, 1943. Ένας ζωγράφος με τη στολή της Βέρμαχτ» - Μουσείο Μπενάκη

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Εκδηλώσεις | «Ρούντο Σβαρτς, Κρήτη, 1943. Ένας ζωγράφος με τη στολή της Βέρμαχτ» - Μουσείο Μπενάκη

Σε «Ενα ζωγράφο με τη στολή της Βέρμαχτ», τον Ρούντο Σβαρτς, που μπορεί να έφθασε στην Κρήτη με τους κατακτητές, εκείνος όμως βρήκε την ευκαιρία να απαθανατίσει τις ομορφιές της με το πινέλο του είναι αφιερωμένη η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 2 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Πειραιώς). Το ζωγραφικό αλλά και φωτογραφικό οδοιπορικό αυτού του καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια της Κατοχής περιλαμβάνει η έκθεση με έργα επιλεγμένα από το αρχείο του, το οποίο βρίσκεται από το 2008 στην Κρήτη, ύστερα από την δωρεά των κληρονόμων του στην Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Γεννημένος στην Βόρεια Τσεχία ο Ρούντο Σβαρτς (1906 - 1983) υπήρξε ζωγράφος με πολλά ενδιαφέροντα. Ακόμη και στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μάλιστα, όταν επιστρατεύτηκε ως οπλίτης και υπηρέτησε στη Γερμανική Βέρμαχτ δεν σταμάτησε να παράγει καλλιτεχνικό έργο. Ετσι όταν τον Ιανουάριο του 1943 μετατέθηκε στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του, επί ενάμιση περίπου χρόνο, επέλεξε συνειδητά να αποκοπεί από την ζοφερή πραγματικότητα του πολέμου και να αποτυπώσει ζωγραφικά, με το φωτογραφικό του φακό και με μεθοδικές σημειώσεις στα ημερολόγιά του την άλλη εικόνα της Κρήτης, μακριά από τα δεινά της Κατοχής. Οι εικόνες του δείχνουν μνημεία, τοπία ήρεμα και ανέφελα, ανέπαφα από τον πόλεμο, την λαϊκή αρχιτεκτονική, τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους, τον πολιτισμό γενικότερα του νησιού, που φαίνεται να τον συναρπάζει. Ολα αυτά καταγράφονται σε ημερολόγια 388 σελίδων με σχέδια και ακουαρέλες, 461 ασπρόμαυρες φωτογραφίες και 18 ζωγραφικούς πίνακες, όλα πλέον κατατεθειμένα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η συγγραφέας Κλαίρη Μιτσοτάκη.


Μέσα από αυτήν την έκθεση άλλωστε και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Μπενάκη τιμά το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, πιστό στην θεσμοθέτηση ανάδειξης ενός πολιτιστικού φορέα της περιφέρειας. (Εχουν προηγηθεί η Πινακοθήκη Αβέρωφ του Μετσόβου, το Πολιτιστικό Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Λαογραφικό - Ιστορικό Μουσείο Λάρισας και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου). Στην εκδήλωση που θα γίνει στις 2 Μαΐου, ώρα 7 το απόγευμα θα μιλήσουν ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Αγγελος Δεληβορριάς, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η διευθύντρια του Ιστορικού Μουσείου κυρία Εύα Γραμματικάκη, ο καθηγητής κ. Γρηγόρης Σηφάκης, η καθηγήτρια κυρία Ολγα Γκράτσιου και ο πρόεδρος του Δ. Σ της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών κ. Αλέξης Καλοκαιρινός.

Πού και Πότε

Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, τηλ. 210 3453111). «Ρούντο Σβαρτς, Κρήτη, 1943. Ένας ζωγράφος με τη στολή της Βέρμαχτ».

Διάρκεια: 4 _ 29 Μαΐου

ΤΟ ΒΗΜΑ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο Μίκης Θεοδωράκης στο... Αλιβέρι

05 Μαϊου 2024, 15:04
 Μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αλιβέρι από την καταξιωμένη μουσική ομάδα ...

Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

11 Μαρτίου 2024, 10:39
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ    Τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, στις 18.00, θα γίνει «Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα τής Γυναίκας», ...

Τιμητική εκδήλωση για τον Γιάννη Κορίδη

25 Φεβρουαρίου 2024, 00:15
 Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και οι εκδόσεις Ιωλκός σάς προσκαλούν στην τιμητική εκδήλωση της ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0